Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οδηγίες αποφυγής... νταβατζήδων!

Επειδή σκοπεύουμε αύριο να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι με αφετηρία το σπίτι μας στο Κορωπί και προορισμό τη βόρεια Ελλάδα (όπου φτάσουμε), ζήτησα από τον φίλο μου Μπάμπη Κωνσταντάτο (ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μακεδονία με το δικό του αυτοκινούμενο) να μου στείλει έναν οδηγό... αποφυγής διοδίων.

Ο Μπάμπης κάνει συχνά αυτή τη διαδρομή και γνωρίζει κάθε σπιθαμή της. Γνωρίζει δε, απ' έξω και ανακατωτά, και αυτό είναι το σημαντικό, με ποιον ακριβώς τρόπο θα αποφύγει ο κάτοχος ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου τα ληστρικά εις βάρος του διόδια, δεδομένου ότι οι νονοί-εργολάβοι χρεώνουν τα αυτοκινούμενα όχι ανάλογα με το πόσους άξονες ή πόσο μήκος έχουν, αλλά ανάλογα με το ύψος τους! Έχεις αυτοκινούμενο με ύψος πάνω από 2,2 μέτρα; Πληρώνεις σαν να έχεις φορτηγό ή λεωφορείο! Αδιάφορο αν η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινούμενου αναγράφει Ι.Χ. επιβατικό και έχει δύο άξονες!

attikiodosΟφείλω βεβαίως εδώ να διευκρινίσω ότι στην Αττική Οδό τα αυτοκινούμενα πληρώνουν διόδια όπως όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. H μετάταξη των αυτοκινήτων αυτών από την κατηγορία των φορτηγών στην κατηγορία των κοινών Ι.Χ. αυτοκινήτων (2.80 ευρώ), επετεύχθη χάρις σε έγγραφο αίτημά μου, τον Φεβρουάριο του 2006, προς την "Αττικές Διαδρομές Α.Ε.", το οποίο απαντήθηκε με την από 17 Μαρτίου 2006 και αρ. πρωτοκ. ΑΔ/ΒΧ/βτ/Φ27/Χ4158 επιστολή της εταιρείας αυτής (υπεύθυνη κυρία Βασιλεία Τομπολίδου), η οποία έκρινε σαν βάσιμο και δικαιολογημένο το αίτημά μου, εντάσσοντας έκτοτε όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ανεξαρτήτως ύψους, στην κατηγορία 4 των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Σε ολες τις άλλες εθνικές οδούς (που δεν είναι πια "εθνικές" αλλά... εργολαβικές) όσες επιστολές διαμαρτυρίας και αν έστειλα πήρα πάντοτε την ίδια απάντηση : "Δεν το προβλέπει αυτό η Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου"!

Μωρέ καλά τα λέτε εσείς, αφού δεν φρόντισε ο Υπουργός που υπέγραψε τη Σύμβαση, να συμπεριληφθούν σ' αυτήν δικλείδες ασφαλείας των πολιτών, που έχουν χιλιοπληρώσει αυτούς τους δρόμους, απέναντι στους αχόρταγους εργολάβους.

Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι η "Εγνατία Οδός" αποτελεί κι' αυτή εξαίρεση, αφού θέτει το όριο των 2,70 μέτρων σαν το μέγιστο που πρέπει να έχει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο για να μην υπερτιμολογείται λόγω ύψους. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αν και, μεταξύ μας, αυτή τη χρέωση με βάση το ύψος του Ι.Χ. αυτοκινήτου δεν μπορώ να την καταλάβω. Πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ιδού λοιπόν η απάντηση που μου έστειλε ο Μπάμπης Κωνσταντάτος προ ολίγου, η οποία, μεταξύ μας, περισσότερο με διατριβή μεταπτυχιακού μοιάζει παρά με οδηγό αποφυγής νταβατζήδων!

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Γράφει λοιπόν ο Μπάμπης Κωνσταντάτος :

Μετά την έξοδο της Βαρυμπόμπης βγαίνεις στην έξοδο προς Κρυονέρι-Άγιος Στέφανος, κάνεις δεξιά και αμέσως αριστερά στο φανάρι για τον παράδρομο της εθνικής. Ωστόσο, επειδή εκεί συνήθως κάνουν έργα μπορεί να μην περνάει. Συνήθως υπάρχει ταμπέλα που ειδοποιεί ότι ο παράδρομος είναι κλειστός. Σ’ αυτή την περίπτωση συνεχίζεις ευθεία προς Άγιο Στέφανο και κάνεις αριστερά, όχι στο πρώτο αλλά στο δεύτερο στενό, λίγο μετά την δεξιά ανοιχτή στροφή. Για σημάδι θα δεις αριστερά στη δεξιά γωνία ένα ζασχαροπλαστείο, νομίζω ΜΑΣΚΟΤΙΤΣΑ το λένε. Πας ευθεία σ’ αυτό το δρόμο και μετά από μια ανοιχτή κατηφορική στροφή αριστερά στρίβεις αριστερά και βγαίνεις στον παράδρομο της εθνικής μετά τα έργα. Αν συνεχισεις ίσια βγαίνεις στο ίδιο μέρος αλλά με 4 χλμ περισσότερα.

Συνεχίζεις στον παράδρομο, περνάς το terra vibe, τις δύο κυκλικές διασταυρώσεις και μετά από περίπου 10 χλμ (εντάξει δεν τα έχω μετρήσει) στα Οινόφυτα θα συναντήσεις την πρώτη έξοδο στην εθνική στο ρεύμα προς Αθήνα και 200 μέτρα μετά, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Εκεί μπες εθνική. Θα πληρώσεις 1,65 ευρώ. Δεν έχει εισπράκτορα, ρίχνεις τα λεφτά και παίρνεις και ρέστα.

Στην εθνική περνάς την έξοδο προς Χαλκίδα και Σχηματάρι και βγαίνεις στην επόμενη μετά από καμιά 15αριά χλμ προς Ριτσώνα. Δεν πας ούτε δεξιά ούτε αριστερά αλλά ευθεία και συνεχίζεις στον παράδρομο δίπλα στην εθνική.

Μετά από καμιά 20αριά χλμ φτάνεις στη διασταύρωση του Ύπατου. Εκεί κάνεις αριστερά, περνάς πάνω από την εθνική και αμέσως κάνεις δεξιά, όπου βρίσκεσαι στον παράδροιμο της εθνικής στο αντίθετο ρεύμα.

Προχωράς και φτάνεις στη διασταύρωση των διοδίων της εισόδου της εθνικής από Θήβα προς Αθήνα. Εκεί κάνεις αριστερά, όπου περνώντας έξω από τη Θήβα βρίσκεσαι στην παλιά εθνική προς Λειβαδιά. Σε καμιά 10αριά χλμ θα δεις μια γέφυρα και έξοδο προς τα χωριά Βάγια-Θεσπιές. Βγαίνεις εκεί και πάς δεξιά. Σε 10 χλμ βγαίνεις στην εθνική στα μέσα της Υλίκης (περισσότερα 7 χλμ.)

Συνεχίζεις εθνική και βγαίνεις στην έξοδο προς Θεολόγο. Ακολουθείς τον δρόμο προς Θεολόγο αλλά κάνεις αριστερά στη διασταύρωση προς χωριό Προσκυνά. Περνάς μέσα από το χωριό (μικρό, ούτε χιλιόμετρο) και μόλις φτάσεις στη γέφυρα που από πάνω περνάει η εθνική κάνεις αριστερά στον παράδρομο του ρεύματος προς Αθήνα (πριν την γέφυρα). Συνεχίζεις, περνάς μέσα από το χωριό Τραγάνα και φτάνεις στη διασταύρωση της Αταλάντης όπου εκεί βγαίνεις πάλι στην Εθνική.

Περνάς τα τούνελ και μετά το τελευταίο θα δεις την έξοδο προς Καμμένα Βούρλα. Βγαίνεις εκεί και στη διασταύρωση πας αριστερά στον περιφερειακό των Βούρλων. Ο δρόμος αυτός περνάει πάνω από την εθνική. Θα δεις δεξιά μια υπόγεια διάβαση, κάτω από την εθνική, και στη συνέχεια θα φτάσεις στην επόμενη υπόγεια διάβαση, όπου θα την περάσεις από κάτω και θα βγεις στην κυκλική διασταύρωση στην είσοδο των Βούρλων. Εκεί συνεχίζεις απέναντι στον παράδρομο προς Λαμία (η ταμπέλα νομίζω λέει ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ).

Ωστόδο εδώ υπάρχει μια... πονηριά. Αν δεν βγεις από την εθνική στην έξοδο προς Καμμένα Βούρλα αλλά συνεχίσεις, θα συναντήσεις μια άλλη έξοδο, στην οποία, όμως, έχουν τοποθετήσει κορίνες και την κρατάνε εκτός λειτουργείας. Περνάς ανάμεσα και βγαίνεις στον ίδιο παράδρομο. Αν, όμως, την έχουν, εν τω μεταξύ, κλείσει, συνεχίζεις και πληρώνεις 5 ή 6 ευρώ διόδια στις Θερμοπύλες.

Αυτός ο παράδρομος περνάει από τη διασταύρωση προς Μπράλο-Άμφισα, όπου λίγο μετά από αυτή (υπάρχει εκεί και έξοδος προς Λαμία με διόδια) κάνεις δεξιά προς Ανθήλη (ευθεία πάει Γοργοπόταμο). Συνεχίζεις σ’ αυτόν τον παράδρομο μέχρι τη διασταύρωση προς Λαμία-Δομοκό  και ακολουθείς τις πινακίδες προς Δομοκό.

Όταν θα κατέβεις τα στροφιλίκια του Δομοκού και πιάσεις την ευθεία, στη διασταύρωση με φανάρι που αναβοσβήνει πορτοκαλί, πας δεξιά προς Φάρσαλα. Περνάς ένα χωριό (Βρισιά) και όταν φτάσεις στα Φάρσαλα πριν μπεις στρίβεις αριστερά στον περιφερειακό, όπου ακολουθείς τις πινακίδες για ΛΑΡΙΣΑ.

Όταν περάσεις και τη ΝΙΚΑΙΑ θα συναντήσεις μια κυκλική διασταύρωση (στα αριστερά είναι το PRACTIKER). Εκεί θα πας δεξιά και μόλις περάσεις πάνω από τη γέφυρα θα στρίψεις δεξιά για να βγεις στον περιφερειακό της Λάρισας προς ΚΑΤΕΡΙΝΗ.

Ακολουθείς αυτόν τον περιφερειακό όπου κάποια στιγμή περνάς και την τελευταία κυκλική διασταύρωση (θα δεις ένα μεγάλο ΜΑΣΟΥΤΗΣ δεξιά) και συνεχίζεις ευθεία. Εδώ έχε το νού σου. Μετά από κάτι φανάρια θα δεις μια γέφυρα και πινακίδα προς ΤΥΡΝΑΒΟ. Βγαίνεις εκεί, κάνεις αριστερά στη γέφυρα και αμέσως δεξιά ακολουθώντας τον παράδρομο στο αντίθετο ρεύμα, όπου θα φτάσεις πάλι σε μια κυκλική διασταύρωση, όπου θα ακολουθήσεις τις πινακίδες  προς Τέμπη.

Όταν περάσεις τα ΤΕΜΠΗ, το πρώτο χωριό είναι η Ραψάνη, το περνάς και μόλις φτάσεις στην επόμενη έξοδο προς Πυργετό βγαίνεις, περνάς κάτω από τη γέφυρα και πας προς Πυργετό. Μην ξεγελαστείς και πας προς ΚΑΤΕΡΙΝΗ ακολουθώντας την μπλε πινακίδα, γιατί θα πληρώσεις κάπου 5 ευρώ για το τίποτα.

Δεν φτάνεις στον Πυργετό αλλά ένα 1 χλμ μετά τη γέφυρα στρίβεις δεξιά όπου σε βγάζει στον παράδρομο της εθνικής στο αντίθετο ρεύμα. Αυτός ο δρόμος είναι η παλιά εθνική. Θα περάσεις δύο κυκλικές διασταυρώσεις, τις στροφές του Πλαταμώνα με το κάστρο, και κάποια στιγμή θα βρεις άλλη μια κυκλική διασταύρωση, όπου και εδώ θα δεις μπλε πινακίδα προς ΚΑΤΕΡΙΝΗ. ΜΗΝ πας εκεί που δείχνει αλλά βγες στην προηγούμενη έξοδο της κυκλικής, πέρνα κάτω από τη γέφυρα και κάνε αμέσως αριστερά (η γέφυρα είναι οι γραμμές του τραίνου).

Συνεχίζεις αυτόν τον δρόμο, με αριστερά σου τις γραμμές του τραίνου, όπου κάποια στιγμή θα φτάσεις στη διασταύρωση που αριστερά πάει προς Λιτόχωρο. Πας αριστερά και βγαίνεις πάλι στην Εθνική προς ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Εκεί είπες έχεις να δεις κάποιους. Διαλέγεις έξοδο και βγαίνεις.

Όταν ξαναμπείς στην εθνική προς Θεσσαλονίκη, θα περάσεις την έξοδο προς Μακρύγιαλο και θα βγεις στην επόμενη προς ΑΙΓΙΝΙΟ. Στην συνέχεια θα κάνεις αριστερά κάτω από την γέφυρα και δεξιά προς Αιγίνιο. θα περάσεις δυο χωριά και θα φτάσεις στη διασταύρωση με την Εγνατία. Από εδώ μπορείς να συνεχίσεις ευθεία, να περάσεις Αλεξάνδρεια και Χαλκιδώνα και να φτάσεις Θεσσαλονίκη αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Το καλύτερο είναι να μπεις στην Εγνατία προς Θεσσαλονίκη όπου στα Μάλγαρα θα πληρώσεις γύρω στα 3 ευρώ διόδια (εγώ πληρώνω 1,2 γιατί είμαι κάτω από 2,7μ. ύψος).

Μετά εξαρτάται που θες να πας. Ωστόσο έχουν βάλει διόδια και στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης αλλά μόνον 1 ευρώ.

Μπάμπης Κωνσταντάτος.

Απαραίτητη διευκρίνιση : Βεβαίως όλα αυτά που γράφει ο Μπάμπης ισχύουν σήμερα (30 Ιουνίου 2021). Τι θα ισχύει αύριο ουδείς γνωρίζει. Στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε!

Και για να καταλάβετε πόσο άδικο είναι αυτό το χαράτσι για τους κατόχους αυτοκινούμενων, τα οποία στην άδειά τους χαρακτηρίζονται σαν Ι.Χ. επιβατικά και έχουν δύο άξονες, αρκεί να σκεφτείτε ότι ο κάτοχος ενός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου καταβάλλει τέλη διοδίων 30,65 ευρώ για την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ενώ για την ίδια απόσταση ο κάτοχος ενός αυτοκινούμενου καταβάλλει 76,95 ευρώ, απλώς και μόνο επειδή το αυτοκινούμενο είναι ψυλότερο από 2,2 μέτρα! Περισσότερα δηλαδή χρήματα από όσα καταβάλλει για πετρέλαιο!