Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιατί συνελήφθησαν πέντε κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην Ελαία Τριφυλλίας;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

camper1Με ενημέρωσε χθες κάποιος διαδικτυακός φίλος, ότι συνελήφθησαν κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην Ελαία Τριφυλλίας επειδή έκαναν ελεύθερο camping και με παρακάλεσε να επιληφθώ του θέματος, το οποίο, άλλωστε, με ενδιαφέρει και προσωπικώς. Επειδή δεν χαλάω χατήρια και επειδή είμαι κι' εγώ, σαν δημοσιογράφος και κάτοχος αυτοκινούμενου, περίεργος να μάθω τι ακριβώς συνέβη στην Ελαία Τριφυλλίας, σερφάρισα κατ' αρχάς στο διαδίκτυο και διάβασα στο site του "έγκριτου" δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου τα εξής : http://www.zougla.gr/greece/article/xiropedes-se-pente-atoma-gia-elef8ero-kamping-stin-elea-trifilias

Καθώς οι πληροφορίες μου ήταν διαφορετικές και επειδή έδωσα μεγαλύτερη βάση σε όσα μου είπε ο φίλος μου, τηλεφώνησα στο αστυνομικό τμήμα Ελαίας, από όπου με παρέπεμψαν στον Διοικητή του αστυνομικού τμήματος Καλαμάτας και από κει στο γραφείο τύπου Πελοποννήσου. Από τον Άνα στον Καϊάφα δηλαδή!

Στο γραφείο τύπου Πελοποννήσου μίλησα με τον υπαστυνόμο Α΄ κ. Κώστα Βραγγάλα, ο οποίος μου είπε ότι το το απόγευμα της 21ης Ιουνίου συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου 3 αλλοδαποί και 2 ημεδαποί, όλοι κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Είπα στον υπαστυνόμο ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, στους κατόχους των αυτοκινούμενων οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες. Ρώτησα εάν αυτό αληθεύει και, αν αληθεύει, για ποιο λόγο έγινε χρήση χειροπέδων σε ανθρώπους οι οποίοι έβγαλαν απλώς τραπέζια και καρέκλες στην παραλία. Μου απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε κάτι τέτοιο και πως, εάν έγινε, θα υπήρξε προφανώς αντίσταση κατά των αστυνομικών εκ μέρους των κατασκηνωτών.

camper2Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η οποία εναρμονίστηκε πριν από 2 χρόνια πλήρως με σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, επιτρέπεται η στάθμευση και παραμονή των κατόχων αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στους χώρους όπου επιτρέπεται η στάθμευση και παραμονή των κατόχων συμβατικών ι.χ. αυτοκινήτων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει χρήση τραπεζιών, καθισμάτων και τέντας στον εκτός του αυτοκινούμενου χώρο.

Προφανώς αυτό το γράμμα του νόμου παραβίασαν οι 5 κάτοχοι αυτοκινούμενων στην Ελαία Τριφυλλίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν με την διαδικασία του αυτοφώρου. Από του σημείου ωστόσο αυτού μέχρι του σημείου να τους φορέσουν οι αστυνομικοί χειροπέδες, η απόσταση είναι χαώδης! Υπάρχει βεβαίως η παρατήρηση του υπαστυνόμου κ. Κώστα Βραγγάλα, ότι οι αστυνομικοί δεν φόρεσαν χειροπέδες στους κατόχους αυτοκινούμενων επειδή απλώς είχαν βγάλει τραπέζια και καρέκλες στην παραλία, αλλά επειδή, ενδεχομένως, επρόβαλαν αντίσταση και δεν πειθάρχησαν στις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε οι κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων - γιατί είμαι κι' εγώ ένας από αυτούς - να σεβόμαστε και να τηρούμε τους ισχύοντες νόμους ώστε να μη δίνουμε στα όργανα της τάξεως το δικαίωμα να επέμβουν και να μας συλλάβουν με την διαδικασία του αυτοφώρου. Απ' την άλλη όμως, οφείλουν και οι αστυνομικοί να είναι πιο πράοι και ευέλικτοι στην επιβολή των νόμων και να μη σύρουν με χειροπέδες στο κρατητήριο κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων επειδή έβγαλαν τραπέζια και καρέκλες έξω απ' το όχημά τους.

Φαίνεται τελικώς πως θα παλεύουμε ες αεί για τα αυτονόητα σ' αυτή τη χώρα, παλεύοντας συγχρόνως, εις μάτην, να δώσουμε λύσεις στα δύσκολα...