Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Camper ή τροχόσπιτο; Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Ονομάζομαι Αγγελική, ο σύζυγός μου Πάνος, και μένουμε μόνιμα στην Κέρκυρα.

Θα θέλαμε κάποιες πληροφορίες από ανθρώπους με εμπειρία, και όχι από επιχειρήσεις-αντιπροσωπείες, σχετικά με την αγορά αυτοκινούμενου. Κατ' αρχήν, αυτοκινούμενο ή τροχόσπιτο, και γιατί; Και σαν δεύτερο, θα μπορούσα να βάλω κάποια αγγελία ώστε να βρω συνιδιοκτήτη, να μη μπλέξω με μεταχειρισμένα και να μην πληρώσω και μια περιουσία;

Πάνος, Αγγελική.

Απάντηση του "Camper Life".

Αγαπητή Αγγελική,

Θα σου απαντήσω στο βήμα των αναγνωστών, γιατί θεωρώ ότι η ερώτησή σου αποτελεί, κατ' ουσίαν, τμήμα της ύλης αυτού του περιοδικού και θα ενδιαφέρει σίγουρα πολλούς αναγνώστες.

Το γεγονός λοιπόν ότι μπορεί κάποιος να έχει μια σχετική εμπειρία στον τομέα των αυτοκινούμενων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα ξέρει όλα και είναι σε θέση να σε συμβουλεύσει, ως προς το τι πρέπει να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι αλήθεια, ότι αν το ίδιο ερώτημα το θέσεις σε έναν έμπορο ή αντιπρόσωπο, αυτός, εκ των πραγμάτων, θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι η καλύτερη λύση είναι να προτιμήσεις το αυτοκινούμενο ή το τροχόσπιτο που εμπορεύεται ή αντιπροσωπεύει.

Θα πρέπει, κατ' αρχάς, να διαχωρίσουμε το τροχόσπιτο απ' το αυτοκινούμενο. Υπάρχουν αρκετές και βασικές διαφορές μεταξύ τους και αυτές είναι, νομίζω, που θα γείρουν την δική σας πλάστιγγα επιλογής προς το ένα ή το άλλο. Αν και μερικά πράγματα είναι αυτονόητα, επίτρεψέ μου να τα αναφέρω.

Το τροχόσπιτο δεν μπορεί να παρκάρει οπουδήποτε, ιδίως μάλιστα εάν δεν είναι κοτσαρισμένο στο αυτοκίνητο που το ρυμουλκεί. Ακόμη και τότε όμως είναι "υπό διωγμόν", βάσει του νόμου, και μπορεί η παραμονή του σε έναν ελεύθερο χώρο (εκτός οργανωμένου camping) να παραταθεί το πολύ μέχρι 24 ώρες. Είναι σαφώς πιο ακριβό στην αγορά του, από ένα αυτοκινούμενο αντιστοίχου μεγέθους (ή και μικρότερο). Είναι πιο δύσκολο στη μετακίνησή του, για την ρυμούλκυσή του απαιτείται αυτοκίνητο μεγάλου σχετικώς κυβισμού, ενώ η φθορά του αυτοκινήτου (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) δεν είναι αμελητέα (δίσκοι, φρένα, αναρτήσεις κ.λπ.). Πλεονέκτημα του τροχόσπιτου είναι ότι δεν επιβαρύνεται με τα τέλη κυκλοφορίας με τα οποία επιβαρύνεται ένα αυτοκινούμενο και απελευθερώνει, όταν είναι εν στάσει, το ρυμουλκό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του ιδιοκτήτη και της συζύγου ή της παρέας τους στις διάφορες πόλεις που επισκέπτονται (βόλτες, αγορές κ.λπ.).

Από την άλλη, το αυτοκινούμενο είναι σαφώς πιο ακριβό στην αγορά του, επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, αναλόγως του κυβισμού και της παλαιότητάς του, αλλά παρκάρει όπου και ένα επιβατικό ι.χ. αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βγαίνουν οι τραπεζαρίες στον... αυλόγυρο, δεν θα ανοίγονται τέντες και... πέργκολες και, βεβαίως, δεν θα χύνονται στο ύπαιθρο τα γκρίζα νερά και τα βοθρολύματα. Το πρόβλημα της μετακίνησης του αυτοκινούμενου, μέσα στις πόλεις και τα χωριά, μπορεί να προβληματίσει τον ιδιοκτήτη του, αλλά πολλοί λύνουν το πρόβλημα αυτό μεταφέροντας ένα μοτοποδήλατο στη σχάρα του οχήματος. Ποιο από τα δύο θα προτιμήσετε λοιπόν, είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Εξαρτάται πάντως, κατά κύριο λόγο, από τις οικονομικές σας δυνατότητες, τι είδους αυτοκίνητο έχετε, αν δεν σας πειράζει να ρυμουλκείτε κ.λπ.

Αγγελία και βέβαια μπορείτε να δημοσιεύσετε, προκειμένου να βρείτε ένα μεταχειρισμένο αυτοκινούμενο που το έχει κάποιο άλλο ζευγάρι, αρκεί να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να "συστεγαστείτε" μαζί του. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι τέτοιου είδους "συνεταιρισμοί" και "συστεγάσεις" κρύβουν πολλούς κινδύνους, με μεγαλύτερο κίνδυνο να χαλάσει ακόμη και μια φιλία πολλών ετών η οποία, μέχρι τότε, νομίζατε ότι ήταν δοκιμασμένη και ανθεκτική.

Η αγορά μεταχειρισμένου τροχόσπιτου ή αυτοκινούμενου, μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη πολύ καλή λύση, μπορεί όμως να αποδειχθεί και ολέθρια! Ανάμεσα στις πολλές αγγελίες μεταχειρισμένων που θα βρείτε, θα υπάρχουν σίγουρα κάποια τα οποία ο ιδιοκτήτης τους τα "σεβάστηκε", τα συντήρησε και τα εξόπλισε για να τα απολαύσετε κι' εσείς! Υπάρχουν όμως, δυστυχώς, και περιπτώσεις "κακοποιημένων" οχημάτων, τα οποία δεν δείχνουν τα "τραύματά" τους με την πρώτη ματιά, παρά μόνον αφού τα αγοράσει κανείς και ζήσει σ' αυτά. Προσοχή λοιπόν! Ό,τι λάμπει δεν είναι (πάντα) χρυσός...

Ελπίζω ότι δεν σας έμπλεξα περισσότερο!

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.