Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Camping και... savoir vivre.

Γράφει και φωτογραφίζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μόνο έτσι νοείται το μπάρμπεκιου. Ποτέ η φωτιά στο έδαφος.Το πρώτο πράγμα που οφείλει να μάθει κανείς, όταν "αποβιβαστεί" για πρώτη φορά σ' αυτόν τον πλανήτη, είναι πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στους συνανθρώπους του και το περιβάλλον που τον φιλοξενεί. Μόνο η αρμονική συμβίωση με τους άλλους και το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε, μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και αρμονική λειτουργία ολόκληρου αυτού του πολύπλοκου συστήματος, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους, ζώα, θάλασσα, γη και αέρα. Η διατάραξη, άλλωστε, αυτής της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τους συνανθρώπους του, έχει επιφέρει τα οδυνηρά αποτελέσματα που όλοι σήμερα βιώνουμε.

Φαντάζεστε, ας πούμε, για να έρθουμε στα καθ' ημάς, να κατασκηνώσει κάποιος σε ένα οργανωμένο camping και να ανοίξει το cd player του αυτοκινούμενου στο διαπασών την ώρα που οι άλλοι πασχίζουν να ησυχάσουν; Το παράδειγμα είναι ίσως ακραίο, όμως συμβαίνει κι' αυτό, δυστυχώς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, αφού οι περιπτώσεις βιασμού του περιβάλλοντος και των γύρω μας είναι πολλές και ποικίλλες.

Όταν επιλέξεις τον σωστό τόπο και χρόνο, δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι για κανένα savoir vivre! Κύριο μέλημα του ενσυνείδητου κατασκηνωτή είναι, κατ' αρχάς, να σεβαστεί τον χώρο όπου θα επιλέξει να κατασκηνώσει και να τον αφήσει, φεύγοντας, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον στην κατάσταση στην οποία τον βρήκε. Πρέπει όμως, πρωτίστως, να ξεκαθαρίσω κάτι, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Χρησιμοποιώ σκοπίμως τις λέξεις "κατασκηνωτής" (camper) και "κατασκήνωση" (camping), μολονότι στην περίπτωση των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων δεν υφίσταται ο όρος "camping", με την κυριολεκτική τουλάχιστον έννοια της λέξης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον οι κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων (campers) δεν πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τις απαγορευτικές πινακίδες με την ένδειξη "no camping". Πρέπει να γίνει σαφές, αυτό δε να βγει και προς τα έξω, ότι ο κάτοχος ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου δεν κατασκηνώνει, δεν κάνει camping. Απλώς διανυκτερεύει και τρώει στο ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητό του, για το οποίο καταβάλλει κανονικά τέλη κυκλοφορίας. Τέλος σ' αυτό, προς το παρόν. Αν πάντως χρειαστεί στο μέλλον, θα επανέλθω.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας "σέβομαι τον χώρο όπου επιλέγω να κατασκηνώσω"; Να τι εννοούμε:

Ψήσιμο στην παραλία; Ναι, αλλά πάντοτε χρησιμοποιώντας ψησταριά. Δεν ανάβουμε σε καμμία περίπτωση φωτιά στο έδαφος για να κάνουμε μπάρμπεκιου. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε περιοχές όπου η παρουσία του πράσινου είναι έντονη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε μπάρμπεκιου, χρησιμοποιώντας κάποια από τις φορητές ψησταριές που, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν στο εμπόριο για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα. Χώρους αποθήκευσης, άλλωστε, όλα τα campers, λίγο πολύ, διαθέτουν.

Δεν απελευθερώνουμε όπου τύχει τα γκρίζα νερά του αυτοκινούμενου (νεροχύτης, ντουσιέρα, νιπτήρας), αλλά μόνο στους ειδικούς χώρους υποδοχής (τέτοιοι χώροι, δυστυχώς, είναι προς το παρόν είδος επολυτελείας στην ελληνική επικράτεια). Εφ' όσον λοιπόν δεν βρούμε τέτοιο κατάλληλο χώρο, αφήνουμε τα γκρίζα νερά στο χώμα ή σε κάποιο χωράφι (όχι καλλιεργημένο βεβαίως!), ώστε να απορροφηθούν, και ποτέ στην άσφαλτο, σε πλατείες ή σε παραλίες όπου κάνει ο κόσμος μπάνιο.

Κατά την ίδια έννοια, και πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αδειάζουμε την κασέτα της τουαλέττας όπου βρούμε, παρά μόνο σε ειδικούς χώρους υποδοχής (κι' αυτοί είναι δυσεύρετοι στη χώρα μας) ή σε αποχετεύσεις. Αν θέλετε την άποψή μου, θα σας πω ότι η κασέτα του w.c. δεν γεμίζει σε ένα Σαββατοκύριακο (μιλάω για κανονική χρήση από 2-4 άτομα), οπότε η καλύτερη λύση είναι να την αδειάσετε στην αποχέτευση του σπιτιού σας μόλις επιστρέψετε. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να την καθαρίσετε καλύτερα με τον τρόπο που εσείς έχετε επιλέξει.

Στην παραλία της Αγ. Ειρήνης στη Μήλο. Ποιος να ενοχληθεί εδώ απ' την παρουσία μας τον Φεβρουάριο; Δεν πρέπει να κρεμάμε τις σακκούλες των σκουπιδιών στα κλαδιά των δένδρων εν είδει χριστουγεννιάτικων στολιδιών! Πρώτον γιατί το θέαμα είναι αποκρουστικό και αντιαισθητικό, δεύτερον γιατί κινδυνεύουν να χυθούν τα σκουπίδια στο έδαφος (εξ αιτίας κάποιου πεινασμένου ζώου που θα ανοίξει τη σακκούλα), τρίτον γιατί θα συγκεντρωθούν μύγες και άλλα έντομα, τέταρτον γιατί είναι πολύ πιθανό να ξεχάσουμε την σακκούλα φεύγοντας, και πέμπτον γιατί οι νάϋλον σακκούλες και τα σκουπίδια, γενικώς, είναι πολύ εύφλεκτα υλικά. Συχνά μάλιστα αυτοαναφλέγονται, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών όταν ο καύσωνας κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του. Καλό είναι λοιπόν να κλείνουμε καλά τις σακκούλες και, αφ' όσον δεν υπάρχουν στην περιοχή κάδοι απορριμμάτων, να τις παίρνουμε μαζί μας. Θα προσέθετα μάλιστα ότι αν μαζέψουμε τα σκουπίδια, τα οποία αφθονούν συνήθως στις περιοχές όπου  κατασκηνώνουμε, θα συντελέσουμε αφ' ενός μεν στην διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος, θα αποτελέσουμε αφ' ετέρου ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους φίλους μας, αλλά θα κερδίσουμε και τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσουν την κίνησή μας και θα αλλάξουν γνώμη για τους "βρωμοκαμπερίστες".

Μπάρμπεκιου στο ύπαιθρο; Μόνο έτσι.Φροντίζουμε να απολαμβάνουμε την μουσική της προτίμησής μας μόνοι, με την παρέα μας, και να μην την επιβάλλουμε σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων. Πρώτον, και κυριώτερον, γιατί μπορεί κάποιοι άλλοι εκείνη την στιγμή να θέλουν να ησυχάσουν (είναι ξέρετε αναφαίρετο δικαίωμά τους) και δεύτερον γιατί είναι πολύ πιθανό και στο γειτονικό camper να θέλουν να ακούσουν την δική τους αγαπημένη μουσική και να μην έχουν καμμία διάθεση να κάνουν μίξη καψουροτράγουδων με την Συμφωνική ορχήστρα του Μότσαρτ!

Προσέχουμε, επίσης, να μην φωνάζουμε και να μην γελάμε ηχηρά όταν οι δείκτες του ρολογιού καβατζάρουν τις πρώτες απογευματινές και μεταμεσονύκτιες ώρες. Αν στην τερατούπολη, όπου ζούμε οι περισσότεροι, έχουμε συνηθίσει στην ηχορύπανση, στην απόδραση του Σαββατοκύριακου ή στις διακοπές μας δεν θέλουμε να ακούμε, ει δυνατόν, τίποτε άλλο ειμή μόνο τον παφλασμό του κύματος, τον ήχο της βροχής, το θρόϊσμα των φύλλων ή το τραγούδι του τζίτζικα και του τρυζονιού. Σας φαίνεται ότι θέλω πολλά και είμαι ρομαντικός; Μα κι' εσείς, κατά βάθος, αυτό θέλετε!

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό το παρκάρισμα σ' αυτή την τοποθεσία δεν θα ενοχλήσει κανένα. Συχνά, και επειδή το camper μας δίνει αυτή την δυνατότητα, παρκάρουμε όπου μας αρέσει, αδιαφορώντας αν αυτό το "όπου μας αρέσει" είναι η πρόσοψη μιας παραθαλάσσιας μονοκατοικίας ή ενός καταστήματος! Ας μην κάνουμε λοιπόν αυτό που δεν θα μας άρεσε να κάνουν οι άλλοι σε μας, και ας φροντίσουμε με την στάση μας να κάνουμε τους άλλους, που δεν είχαν την τύχη ή την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο, να μας συμπαθήσουν. Ως γνωστόν η δράση φέρνει αντίδραση, και το λιγότερο που θα υποστούμε, αν είμαστε προκλητικοί, είναι να μας επισκέπτεται συχνά κάποιο περιπολικό της αστυνομίας, με όλα όσα αυτές οι "επισκέψεις" συνεπάγονται.

Μην ανοίγετε την τέντα του camper και μην βγάζετε τραπέζια και καρέκλες έξω από αυτό, κυρίως όταν βρίσκεστε σε χώρο όπου το ελεύθερο camping απαγορεύεται. Καλώς ή κακώς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προβλέπει τα της κυκλοφορίας και στάθμευσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, το άνοιγμα της τέντας, η στήριξη του αυτοκινήτου σε σταθερά πέλματα και οι υπαίθριες τραπεζαρίες απαγορεύονται. Εννοείται ότι εάν έχετε επιλέξει να μείνετε σε οργανωμένο camping ή δίπλα σε κάποια ερημική παραλία, όπου δεν θα υπάρχει κάποιος "ευαίσθητος" για να ενοχληθεί και να σας καταγγείλει, όλες αυτές οι απαγορεύσεις αίρονται ή ατονούν.

Αρκετές φορές, όταν είμασταν με φίλους, δέναμε τον σκυλλάκο μας, αν και ήταν πολύ ήσυχος. Κάτι που πρέπει επίσης να προσέξετε είναι πώς θα διαχειριστείτε τους τετράποδους φίλους που θα έχετε τυχόν μαζί σας. Αρκετοί άνθρωποι δεν αισθάνονται βολικά με την παρουσία ενός σκύλλου ο οποίος τριγυρίζει ελεύθερος ανάμεσα στα πόδια τους και τους γλύφει ή γαυγίζει. Φροντίστε λοιπόν, εάν καταλάβετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, να δέσετε προσωρινά τον σκυλλάκο σας, μέχρις ότου ο ευαίσθητος φίλος, γείτονας ή περαστικός επισκέπτης απομακρυνθεί.

Άλλοι πάλι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενου έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία με την καθαριότητα του πατώματός του και δείχνουν να ενοχλούνται όταν δουν κάποιον επισκέπτη να εισβάλλει στον χώρο τους φορώντας τα παπούτσια του! Προσποιηθείτε λοιπόν, κατά την είσοδό σας σε ένα άλλο camper, ότι ετοιμάζεστε να βγάλετε τα παπούτσια σας, και μόνο εάν ο ιδιοκτήτης του αντιδράσει ακυρώστε την... προσποίηση. Είναι πάντως πολύ πιθανό ότι, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του άλλου camper δεν ανήκει στους "υποχόνδριους", θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα το βγάλσιμο των παπουτσιών σας!

Αν δεν ήταν Φεβρουάριος δεν θα μπορούσαμε να παρκάρουμε κατ' αυτόν τον τρόπο στον Αδάμαντα της Μήλου. Οι διαστάσεις τέλος των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν τα κοινά ι.χ. αυτοκίνητα. Το παρκάρισμά τους, ως εκ τούτου, σε μέρη όπου οι χώροι στάθμευσης είναι περιορισμένοι, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και διενέξεις με τους ντόπιους. Δεν μπορούμε βεβαίως να... μικρύνουμε τις διαστάσεις του αυτοκινούμενου, έχουμε όμως την δυνατότητα να το μετακινήσουμε, ώστε να μην οξυνθούν τα πνεύματα και να μην δημιουργήσουμε αντιπάθειες και έριδες. Στο κάτω κάτω, για τον ευτυχή κάτοχος ενός camper ισχύει το "όπου γης και πατρίς". Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή την δυνατότητα δεν την έχει ο ιδιοκτήτης μιας εξοχικής κατοικίας, η οποία δεν μπορεί, δυστυχώς, να... μετακινηθεί!

Εάν τηρήσετε όλους αυτούς τους αυτονόητους κανόνες καλής συμπεριφοράς, αλλά και κάποιους άλλους, τους οποίους ενδεχομένως παρέλειψα, να είστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σας διώξει και να σας χαλάσει το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές σας. Ακόμη και αν κάποιος κακόπιστος προσπαθήσει να σας δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ εσείς είστε άψογοι, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να βρει το "άλλοθι" για να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει την αντίδρασή του και η καταγγελία του θα πέσει στο κενό.