Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δημήτρης Μασταγγάς. Εκπληκτικός συλλέκτης παμπάλαιων ταχυπλόων σκαφών και εξωλεμβίων!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mastaggas3Ο Δημήτρης Μασταγγάς είναι καθηγητής Σωματικής Αγωγής σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως όμως ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με τη συλλογή παλαιών ταχυπλόων σκαφών και εξωλεμβίων. Όταν μου τηλεφώνησε πριν από ένα περίπου χρόνο προκειμένου να μου μιλήσει γι' αυτή τη συλλογή του, δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε το μέγεθος ούτε την ποικιλία της! Έβαλα λοιπόν στα υπ' όψιν μια μελλοντική επίσκεψη στον χώρο του και έτσι, μόλις βρεθήκαμε πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη, του τηλεφώνησα και δώσαμε ραντεβού δύο ημέρες αργότερα στο σπίτι του.

mastaggas2Η εικόνα των δεκάδων ταχυπλόων σκαφών και των πάνω από 230 κινητήρων με άφησε κυριολεκτικώς άναυδο! Πέταξα λίγο το drone πάνω απ' τον υπαίθριο χώρο του σπιτιού του, που θύμιζε... parking σκαφών, ώστε να μου δοθεί λίγος χρόνος μέχρις ότου συνέλθω απ' το πρώτο σοκ.

mastaggas4Έκανα αρχικώς μερικές εισηγητικές ερωτήσεις στον Δημήτρη, για τη ζωή του και το πάθος τού συλλέγειν, και στη συνέχεια του ζήτησα να με ξεναγήσει στον θαυμαστό κόσμο των σκαφών και των κινητήρων που κοσμούν το οικόπεδό του σπιτιού του. Ένιωσα για μια στιγμή ότι περνούσαν σαν κινηματογραφική ταινία μπροστά απ' τα μάτια μου όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τη θάλασσα και τα ταχύπλοα και συνειδητοποίησα πόσο γρήγορα κυλά η ζωή...

mastaggasΟ Δημήτρης δεν έχει πάντως σκοπό να πουλήσει κανένα από τα μουσειακά κομμάτια που υπάρχουν στον χώρο του. Αυτό που θα ήθελε είναι να ανακασκευαστούν κάποια από τα σκάφη και να αποκατασταθεί, ει δυνατόν, η λειτουργία των κινητήρων ώστε αφ' ενός μεν να μπορέσουν στο μέλλον να εκτεθούν ολα αυτά σε ένα μουσείο, αφ' ετέρου να πραγματοποιηθούν θαλάσσιες εξορμήσεις από κάποιες ομάδες ανθρώπων που θα ζωντανέψουν τον ρομαντισμό και τη μαγεία των δεκαετιών του '50, του '60 και του '70.Ο ίδιος δεν έχει δυστυχώς πια την οικονομική δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά μόνος του.

Όσοι πιστοί λοιπόν και πρόθυμοι ταπετσέρηδες, καραβομαραγκοί, πλαστικατζήδες και μηχανικοί επιθυμείτε να βοηθήσετε τον Δημήτρη Μασταγγά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, επικοινωνήστε μαζί του.