Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"The Pause Button" theory in a crisis situation.

Η πρότασή μου : "Πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε έξυπνα την Οικονομική Κρίση του κορωνοϊού!".

Προτείνει ο Ηλίας Κουτσάκης.

iliaskoutsakisΟι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού είναι τόσο μεγάλες και τόσο πολύπλευρες που πιστεύω ότι όσα μέτρα και να παρθούνε θα είναι πολύπλοκα στην εφαρμογή τους και τόσο δυσβάστακτα για την οικονομία της καθε χώρας και η εφαρμογή τους θα ειναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στα οικονομικά μοντέλα υπάρχουν πάντα οι προβλέψεις για μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος ενός προγράμμματος. Έτσι βάζουνε τα στοιχεία υπό ανάλυση και κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Στην δεδομένη όμως περίπτωση δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει το τέλος αυτής της κατάστασης καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο. Πλέουμε εντελώς σε αχαρτογράφητα νερά!

Οπότε πιστεύω ότι όσα μέτρα στήριξης και να παρθούνε τώρα, η οικονομική αβεβαιότητα που έχει φέρει ο κορωνοϊος ειναι άνευ προηγούμενου.

Εχω να προτείνω τα εξής.

"The Pause Button" theory in a crisis situation.

Ας πούμε ότι υπήρχε ένα κουμπί pause και τα πάντα σταματούσαν, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο οικονομικών συναλλαγών, ακριβώς όπως πρακτικά έχει συμβεί τώρα. ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ.

Η ζωή μας τώρα είναι ακριβώς όπως είναι ένας ασθενής στην εντατική. Δεν έχει ανάγκη απο καμία, ΜΑ ΚΑΜΙΑ οικονομική δραστηριότητα και οποιαδήποτε καταναλωτική ανάγκη, εκτός της τροφής, της στέγης και της περίθαλψης. Όλο το βάρος πέφτει στο αν θα καταφέρει ο ασθενής να μείνει ζωντανός και όλο το βάρος πέφτει μονο στα ζωτικά του σημεία έτσι ώστε να παραμέινουν σε λειτουργία. Δεν έχει ανάγκη ούτε για ρούχα, ούτε για ταξίδια, ούτε για να αγοράσει παπούτσια, ούτε για να πάρει κινητό, ούτε την ανάγκη να πληρώσει όποια υποχρέωση είχε στο παρελθόν.

Το προβλημα της κοινωνίας τώρα δεν είναι οικονομικό στη δεδομένη κατάσταση με βάση τον καταναλωτισμό, και επικεντρώνεται καθαρά στο πρόβλημα επιβίωσης στο σπίτι μας.

Πρέπει οικονομικά να μπούμε σε ένα STATE, όπου όλα θα κάνουν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ PAUSE, και μόνο τα VITAL ORGANS θα λειτουργούν, ακριβώς όπως είναι ένα ασθενής στην εντατική σε καταστολή. Το κύριό μας μέλημα είναι ο ασθενής να μείνει ζωντανός και όχι πώς θα πληρώσει το νοίκι ή το Εφκα ή το φόρο  ή να βάλει βενζίνα στο αυτοκίνητο του ή πώς θα καλύψει τις όποιες υποχρεώσεις του.

Φανταστείτε μια κατάσταση όπου σαν να ήταν όλο αυτό ένα όνειρο και μετά που ξυπνάγαμε η ζωή ξεκινούσε ξανά ακριβώς εκεί που την είχαμε αφήσει...

Οπότε με λίγα λόγια,

1) Παγώνει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικές συναλλαγές και υποχρεώσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ακριβώς σαν να κάνουμε PAUSE και να πατάμε ένα κουμπί.

2) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

3) Μένουμε σπίτι μας μέχρι να σταθεροποιηθεί η νόσος.

4) Η πολιτεία δίνει σε καθε έναν, ατομικά, ένα βοήθημα για τα απολύτως αναγκαία για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς δικά του χρήματα όσο διαρκεί η κρίση αφού άλλες υποχρεώσεις δεν θα υπάρχουν. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ PAUSE...

5) Όλο το οικονομικό βάρος το αναλαμβάνει το κράτος και δίνεται στην υγεία και στην οικονομία που θα συντηρήσει ζωτικά την κοινωνία για όσους μήνες χρειαστεί. Υπάρχει απόθεμα από τα πλεονάσματα και μπορεί και να κοπεί έξτρα χρήμα παγκοσμίως από όλα τα κράτη, έτσι ώστε η υποτίμηση του χρήματος να ειναι globally.

6) Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη επιβίωσης, δεν θα έχουμε χάσει τρισεκατομμύρια στα χρηματιστήρια, οι δουλειές θα μείνουν οπως ήταν, η ανάπτυξη όπως ήταν πριν από αυτή την κατάσταση και έτοιμη να ξεκινήσει πάλι απο εκεί που σταμάτησε.

7) Δεν θα είναι πολύπλοκο η παροχή οικονομικής βοηθείας, ποιοι θα πάρουν και τι.

8) Γιατί να γίνει όλος αυτός ο χαμός αφού αυτοί που θα τα δώσουν, δηλ το κράτος, αυτοί και θα τα πάρουν. Οπότε ποιο το όφελος αυτής της ανακατωσούρας. Όλες, μα όλες οι υποχρεώσεις θα ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ για τον άλλο μήνα η τους δυο άλλους μήνες, όσο διαρκεί η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, είτε αυτό είναι ενοίκιο, είτε ειναι επιταγές, είτε ειναι ΕΦΚΑ, είτε είναι φόρος, είτε είναι ρύθμιση, είτε είναι πληρωμή πιστωτικής κάρτας. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουμε Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Καραντίνας. Δηλαδή πληρώνουμε κανονικά ό,τι θελουμε να καταναλώσουμε για Τροφή, για ΙΝΤΕΡΝΕΤ απο ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, για φάρμακα, οι οποίες επιχειρήσεις και θα λειτουργούν κανονικά.

9) Εάν κάποιος υπεύθυνος πολίτης νοιώσει ότι οικονομικά αντέχει να ζήσει και 2 μήνες χωρίς κάποιος να του αγοράσει τα τρόφιμά του, μπορεί να τα αποποιηθεί για όσο διάστημα κρίνει ο ίδιος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Οπότε το σύστημα θα πάρει ανάσα οικονομικη και θα αντέξει ακόμη περισσότερο.

10) ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ έπρεπε να κάνουν SHUT Down! Και να βάλουν πλάτη οικονομική στο πρόβλημα. Θα ήταν προς το οικονομικό τους συμφερον!!!

Με έναν απλό υπολογισμό τρις χάθηκαν σε ένα μήνα στα χρηματιστήρια παγκοσμίως ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση είναι και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,235 ΔΙΣ!!! ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Και για να δείτε τι δίνει τώρα το κράτος σε σχέση με την χασούρα των χρηματιστηρίων, δείτε την παράκατω ανακοίνωση ...

"Χρηματοδότηση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της οποίας δεν έχει αποσαφηνιστεί προς το παρόν το κανάλι διανομής, εάν δηλαδή θα χορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΟΑΕΔ".

25 Δισ χάθηκαν και 500 εκ δόθηκαν σε βοήθεια από το κράτος μας. Για να καταλάβουμε την αναλογία της ζημιάς. Κάντε μια απλή πράξη προσθαφαίρεσης για να δείτε την κατάσταση!!!

Πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις, να βοηθηθεί όλος ο κόσμος που έχει πραγματική ανάγκη επιβίωσης, το σύστημα υγείας να παραμείνει ενεργό και ταυτόχρονα να μην καταστραφεί όλη η οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας από κάτι τόσο μικρό και όμως τόσο ύπουλο όπως ένα κορωνοϊός!!!!

Γι'αυτό ένα οικονομικό pause θα ήταν σωτήριο αυτή την ώρα.