Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αχ, αυτά τα παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

aporritoΟ πρώην εισαγγελεύς κ. Διώτης αθωώθηκε ομοφώνως από το 5μελές Εφετείο, επειδή, κατά την ειδησεογραφία, όταν περιήλθε εις χείρας  του η λίστα Lagarde, δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει, καθότι αυτή είχε παραληφθεί  παρανόμως από την ΕΥΠ. Αν είναι δυνατόν δημόσιοι λειτουργοί να χρησιμοποιούν παράνομα αποδεικτικά μέσα, για να πατάξουν την ανομία. Και ήλθε, βεβαίως, το ΣτΕ μετά το 2011 και μας είπε, σε αντίθεση με όσα έλεγε μέχρι τότε,  ότι δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να παρατείνει κάθε χρόνο την προθεσμία παραγραφής τού δικαιώματος τού Δημοσίου να ελέγχει τους φοροφυγάδες*. Πρέπει ο πολίτης να γνωρίζει ότι μετά από 5 χρόνια δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αυτά επιτάσσει το κράτος δικαίου. Έτσι, αχρηστεύθηκε και η λίστα Lagarde που αφορούσε καταθέσεις ευυπόληπτων πολιτών στο εξωτερικό προ του 2010.

Από την άλλη φρόντισε ο Ντέπιουτης να χώσει στο Σύνταγμα διάταξη, με την οποία απαγορεύεται γενικώς  η χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να στασιάζεται στη νομολογία το ζήτημα, αν μπορώ στο δικαστήριο να χρησιμοποιήσω SMS που μου έστειλε ένας τύπος και με το οποίο με βρίζει. Διότι, έτσι παραβιάζεται, λέει, η ελευθερία της επικοινωνίας. «Είσαι μαλάκας» λέει το μήνυμα, αλλά εγώ δεν μπορώ να το εμφανίσω, διότι παραβιάζω το δικαίωμα του υβριστή μου να επικοινωνεί  ελεύθερα μαζί μου.            

adiasistosΑν, όμως, επικοινωνείς μέσω faceboοk ή tweet δημοσίως, τότε η χρήση των σχετικών μηνυμάτων είναι νόμιμη. Όπως τούτου του τιτιβίσματος που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο ξεφτίλες είναι όλοι οι πωλητικοί.

Κι‘ έχεις από την άλλη μεριά ένα τύπο που γράφει μια διαθήκη και περνάει γενεές δεκατέσσερις το σόι του. Κάποια μέρα χωρίζει και ανακαλεί τη διαθήκη απαγορεύοντας τη χρήση της. Η πρώην σύζυγος τη χρησιμοποιεί στα δικαστήρια και τότε ο τύπος την πλακώνει στις μηνύσεις, διότι, λέει, η διαθήκη περιέχει προσωπικά δεδομένα και η   χρήση  της είναι παράνομη, αφού  είναι διαθήκη ανακληθείσα, άρα ανύπαρκτη.

Ή σε μέμφεται κάποιος, ότι έχεις υπαναχωρήσει από κάποια συμφωνία. Εσύ την έχεις μαγνητοφωνήσει την κουφάλα την ώρα που παραδέχεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία, από την οποία σε κατηγορεί, ότι υπανεχώρησες. Πλακώνεστε στα δικαστήρια, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις στη φόρα τη μαγνητοταινία, να τον ξεφτιλίσεις και να βρεις το δίκηο σου, διότι είναι μέσο παρανόμως κτηθέν ως προσβάλλον τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία τού αντιδίκου σου να ψεύδεται ασυστόλως.

Έτσι, λοιπόν, και ο Διώτης. Πώς να χρησιμοποιήσει ένα μέσο παρανόμως αποκτηθέν; Εξ ου και το 5μελές απένειμε πραγματική Δικαιοσύνη, καθώς εδήλωσε ο αθωωθείς. Όχι σαν το 3μελές που παρέλειψε να αποδώσει πραγματική Δικαιοσύνη.

Εγώ, πάντως, δεν δίνω σημασία σε τίποτε απ’  όλ’ αυτά. Περιμένω πώς και πώς ν’ αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα μου προσφέρει η αιποιταιληκί κυβέρνηση με ελκυστικές απαλλαγές. Τί σημασία έχει που η ΔΕΗ θα σταματήσει να παράγει ρεύμα με λιγνίτη αντικαθιστώντας τον με πανάκριβα γερμανικά συστήματα αιολικής ενέργειας. Και κάνω και υπολογισμούς για τον φόρο που θα γλυτώσω με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. € 17 από τη μη μείωση του αφορολογήτου, € 25 από τη μείωση του αριθμού τών αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσω, € 100 από τη ρύθμιση των 1580 δόσεων κ.λπ., όπως με ενημερώνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ τα ανεξάρτητα και αντικειμενικά ΜΜΕ**. Άσε που αποφάσισε η κυβέρνηση να σβήσει χρέη πολιτών προς το Δημόσιο ύψους μέχρι € 10. Σιγά μην ασχοληθώ με τη λαθροεισβολή τη στιγμή που διαπιστώνω, ότι το κράτος διαθέτει πλειάδα μηχανικών που πιστοποιούν την καταλληλότητα κτηρίων μετά από σεισμούς και νεροποντές, αλλά δεν ασχολείται με τη θωράκιση των κτηρίων πριν από σεισμούς και νεροποντές.    

*Εμένα προσωπικώς με ήλεγξαν το 2003 για τις χρήσεις 1992-2002. Και επειδή δεν υπέκυψα εις τα υπονοούμενα, προσέφυγα στη Δικαιοσύνη το 2004 και ξεμπέρδεψα το 2014.
**Τα ίδια ΜΜΕ που μας ενημερώνουν ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής έστειλε στην Εισαγγελία την κατάθεση κάποιου Φιλίστορος Δεσταμπασίδη, για να ελέγξει, αν ο εν λόγω μάρτυς τέλεσε το αδίκημα της ψευδούς  κατάθεσης αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά δεν επισημαίνουν το άρθρο 224 του ΠΚ

«Ψευδής κατάθεση

1. Όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή.
 2. Όποιος εμφανίζεται ως μάρτυρας ενώπιον δικαστηρίου ή άλλης αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση και αρνείται να δώσει τη μαρτυρία του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».