Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αίβγαι Αλαίκσοις!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

panagopoulouΣ’ άκουγα να ανακοινώνεις προεκλογικώς παροχές στο πόπολο. Και μετά την κ. Έφη να μου εξηγεί, ότι η χορήγηση 13ης σύνταξης κλιμακωτά έχει ως βάση «αναδιανεμητική αρχιτεκτονική». Μου θύμισε την Κατρουγκάλειο έκφραση «αναπλαισίωση» συντάξεων. Τί ωραίοι επιθετικοί προσδιορισμοί!

Αυτά σκεφτόμουν καθώς περιεργαζόμουν τη φωτογραφία σου στη θαλαμηγό Παναγόπουλου ν’ ατενίζεις το πέλαγο με το πούρο στο χέρι. Σου την έπεσαν όλοι γαμώ το, επειδή εσύ παρουσιάζεσαι ως αριστερός καλοπερασάκιας. Λησμόνησαν πόσο είχες κουραστεί με την τραγωδία στο Μάτι. Τί είχες τραβήξει τότε συντονίζοντας το έργο κατάσβεσης. Και όλ’ αυτά επειδή μία συνεργάτις σου, ο θηλυκός Καρανίκας ας πούμε, σου παραχώρησε τη θαλαμηγό τού συζύγου για ολιγοήμερη ανάπαυλα.

Τί να σκεφτόσουν, άραγε, πάνω στο σκάφος; Τί θα πεις στους κατοίκους του Ματιού, όταν θα τους συναντούσες ξεκούραστος; Εκείνο το «αν σου δώσω € 2.000, θα τα φας» επεξεργαζόσουν; Και τώρα γιατί δίνεις 13η σύνταξη; Δεν σκέφτηκες, ότι θα την φάνε οι συνταξιούχοι;

Αμ το άλλο: επαναφορά τής έκπτωσης από το εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων. Ξέχασαν οι παρατρεχάμενοι να σου πουν ότι εκπίπτουν από το εισόδημα οι τόκοι που πληρώθηκαν. Όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδων κόκκινων στεγαστικών δανείων, ασφαλώς και δεν πληρώνονται τόκοι. Άρα;

Όσο για τις 120 δόσεις για εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, θυμήθηκα ότι 2.500.000 οφειλέτες οφείλουν μέχρι € 500 έκαστος. Να δεχθώ, ότι ο μέσος όρος οφειλής είναι € 300. Άρα, υπολογίζεις να εισπράξεις εντός ενός έτους € 750.000.000. Και πώς συμβαίνει να οφείλει κάποιος € 300 και να μην  πληρώνει; Δεν μπορεί να είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Κάτι άλλο συμβαίνει.

Ευτυχώς που ο Δραγασάκης ανακοίνωσε το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με άξονα την αναπτυξιακή τράπεζα  κ.λπ.

Μοιραίως θυμήθηκα το φημολογούμενο ως λεχθέν από τον Κονδύλη «Αν ήξερα ότι ο ελληνικός λαός είναι τόσο ηλίθιος, θα τον κυβερνούσα από δεκανέας». Βάζω στοίχημα ότι αυτό στριφογύριζε στο μυαλό σου, καθώς αναπαυόσουν στη θαλαμηγό Παναγόπουλου θωρώντας το Αιγαίο, στο ποίο δεν ανήκει το Καστελλόριζο, όπως με ενημέρωσε ο σύντροφος Τσιρώνης.

Σκεφτόμουν και κάτι άλλο, καθώς σε τήραγα στο κότερο. Τελικά για όλα αυτά φταίει ένας και μόνον: ο Χάνος Κλασμένος. Αυτός  σε στήριζε τόσον καιρό. Αυτός σε άφησε να υπογράψεις τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία τώρα κλαυθμηρίζει.

Το «αίβγαι» το πιστεύω. Και τον Κονδύλη. Διότι είναι βέβαιον ότι θα πάρεις στις εκλογές 20% τουλάχιστον, ενώ θα έπρεπε να σε στείλει ο λαός στο 2,9%. Προς παραδειγματισμό τών επόμενων, αν ο κ. Πάϊατ κρίνει ότι πρέπει να κυβερνήσουν αυτοί και όχι οι αριστεροί [λέμε και καμμιά μ…].