Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οδηγοί και εισπράκτορες λεωφορείου απέναντι σε κώλους που γυρεύουν καρέκλα.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

enstiktoΤα ευγενή ΜΜΕ λοιδορούν τον Μαδούρο, επειδή  ήταν οδηγός λεωφορείου και όχι εισοδηματίας. Για τον Τζορτζ Μέιτζορ, τέως πρωθυπουργό τού ΗΒ, που ήταν εισπράκτωρ λεωφορείου ούτε ίχνος χλεύης.

Ο Μαδούρο, λέει, σκοτώνει τον κόσμο που διαδηλώνει εναντίον του έχοντας ξεχυθεί στους δρόμους πιστός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανακήρυξε εαυτόν μεταβατικό Πρόεδρο, επειδή  έτσι γουστάρει. Όφειλε, δηλαδή, ο Μαδούρο να μην αντιδράσει στο πρωτοφανές μη στρατιωτικό πραξικόπημα και να παραδώσει την εξουσία στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Πώς κρατιέται ο Μαδούρο στην εξουσία; Έχοντας, λέει, ευχαριστημένους τους στρατιωτικούς που έχει διορίσει σε καλοπληρωμένες θέσεις-κλειδιά. Ενώ ο Αλαίκσοις δεν … ξέρει από τέτοια κόλπα.

Θυμήθηκα τη μακαρίτισσα τη Μαλβίνα που είχε εκστομίσει το περίφημο «Τελικά τί είναι ο Συνασπισμός; Πέντ’ έξη κώλοι που ψάχνουν  για καρέκλα». Κατ’ άλλην εκδοχή «Ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα. Είναι δέκα κώλοι που γυρεύουν καρέκλα». Αθάνατη Μαλβίνα. Πόσα ήξερες! Φαντάζομαι τί θα τους έσουρνες σήμερα, αν ζούσες. Προ πάντων, αν διάβαζες το δελτίο υπό τον τίτλο «Integrated Country Strategy: Greece»  του ΥπΕξ των πΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε την 17.08.2018. Παραθέτω σε  ελεύθερη μετάφραση τα σημαντικά χωρία που επιβεβαιώνουν τη Μαλβίνα. Ιδού τί λέει το δελτίο για τους αδούλωτους αντινατοϊκούς Πολακοπετσίτηδες, του «άνθρωπου με την ποσέτ» [όπως λέμε «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», if you know what I mean] περιλαμβανομένου:

«Η ανοικτή και κατ’ ιδίαν στήριξη που παρέσχον οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στη διάρκεια της εννεαετούς οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα μεταναστευτικής κρίσης της σηματοδότησε την αντιστροφή αντιαμερικανισμού δεκαετιών …. Η Ελλάδα αποτελεί δεδηλωμένο εταίρο στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός της χώρας, αλλά και  πέραν αυτής μέσω της ναυτικής βάσης στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

……Ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις 8 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τα μέτρα λιτότητος μείωσαν σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητές της.  … Παρά τα προβλήματα στον προϋπολογισμό της δεσμεύθηκε να αναβαθμίσει τα  αεροσκάφη F-16 και να στηρίζει και φιλοξενεί νατοϊκές ασκήσεις  δαπανώντας πάνω από $ 2 δισ. από το 2015….. θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να στηρίζει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ….

Η πρεσβεία στην Αθήνα θα προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα του Μακεδονικού ονόματος … Η γεωγραφική θέση της Ελλάδος την καθιστά παίκτη-κλειδί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να προωθήσουν την ενεργειακή ασφάλεια δια της διαφοροποιήσεως των πηγών φυσικού αερίου προς τις χώρες του βορρά, οι οποίες βασίζονται πρωταρχικώς στο ρωσσικό αέριο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έργα που φέρνουν στην Ευρώπη μη ρωσσικό αέριο και είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τα δικά της αποθέματα υδρογονανθράκων  … θα επιδιώξουμε την εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών από αμερικανικές εταιρείες που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσσία ως προς τις ενεργειακές ανάγκες της και θα προωθήσουν την εξειδίκευση των ΗΠΑ στις ανανεώσιμες πηγές. ….

Ενδυναμώσει και αναπτύξει … δια της προωθήσεως κοινών αξιών προς μείωση των εξωτερικών επιρροών στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τομέα … και δημιουργήσει μία νέα γενιά ηγετών με θετική άποψη για τις ΗΠΑ και τις αξίες τους. …  μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της παιδείας και εξουδετέρωση κακόβουλων  ρωσσικών και κινεζικών επιρροών.»                   

Το δελτίο θα μπορούσε κάλλιστα να τελειώνει ως εξής: «Μη δίνετε σημασία που καμμιά φορά βάζουμε τους δικούς μας [ΜΜΕ, πωλητικούς, πανεπιστημιακούς κ.λπ.] να κράζουν τον Αλαίκσοις. Για ξεκάρφωμα είναι. Καλλίτερος πράκτορας δεν έχει περάσει από το payroll της CIA. Οι δεξιοί δεν πιάνουν μπάζα μπροστά του».