Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αγαπητή έγκλειστη καθαρίστρια Νο 2

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

lastixaΣε λίγες μέρες θα είσθε ελεύθερη. Κινητοποιήθηκαν οι πάντες, προκειμένου να αποκατασταθεί μία αδικία. Οφείλω, όμως, να σας ενημερώσω για ορισμένες παρενέργειες που θα έχει η υπόθεσή σας  και να επισημάνω ορισμένες δυσλειτουργίες που αναδεικνύει η περίπτωσή σας. Αφού πρώτα σας συγχαρώ, επειδή καθώς  μιλούσατε  σε δημοσιογράφους δεν βάλατε τα κλάμματα, όπως κάνουν οι «γυναικούλες», θήλεις τε και άρρενες, όταν καταλαμβάνονται  κλέπτοντες οπώρες. Αναγνωρίσατε το λάθος σας και αποδεχθήκατε ότι πρέπει κάποια τιμωρία να υποστείτε. Αλλά όχι τη βαρβαρότητα που επέπεσε επί του προσώπου σας.

Συγκλονίσθηκα, όμως, όταν σας άκουσα να λέτε πως όχι μόνον χάσατε τη δουλειά σας και την ελευθερία σας, αλλά και ότι ο ασφαλιστικός σας φορέας σάς διέγραψε από τα κιτάπια του και έτσι χάσατε και τα συντάξιμα χρόνια σας. Χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική σύνταξης, με το στίγμα στην πλάτη σας. Την ώρα που κάθε μέρα κυβερνητικοί αναγγέλλουν ποιός μανδαρίνος θα μπορεί να πάρει σύνταξη με 10 χρόνια εργασίας πριν από τα 60  κ.λπ. Διαβάστε σας παρακαλώ τη γνωμοδότηση 173/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα καταλάβετε τί θέλω να πω. Δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά γράμματα. Της Ε΄ Δημοτικού επαρκούν:

«24. Εκ των προεκτεθέντων, προκύπτει ότι τα εγκλήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνονται στα ρητά αναφερόμενα στη διάταξη του άρθρου 13 παρ.4 του ν.4491/1966, για τα οποία τυχόν ποινική καταδίκη του δικαιούχου σύνταξης θα επέφερε την απώλεια του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος. Περαιτέρω, κατά αναλογία με τα νομολογιακά κριθέντα για τη διάταξη του άρθρου 62 περ.β του π.δ. 169/2007, ο κατάλογος των αναφερομένων στην διάταξη του άρθρου 13 παρ.4 του ν.4491/1966 εγκλημάτων είναι αποκλειστικός, ώστε να μην είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν σ' αυτόν και άλλα «παρόμοια» εγκλήματα. Σε κάθε περίπτωση δε, ακόμη και αν τα εγκλήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα περιλαμβάνονταν στα εγκλήματα της διάταξης του άρθρου 13 παρ.4 του ν.4491/1966, τυχόν απορριπτική απόφαση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του καταδικασθέντος λόγω τέλεσης των αξιόποινων αυτών πράξεων, πιθανολογείται ότι θα ακυρωνόταν δικαστικά, ενόψει της διαμορφωθείσας νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α. και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απάντηση.

25. Με βάση τα προεκτεθέντα, στο τεθέν ερώτημα το ΣΤ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα ως εξής: Τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνονται στα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ.4 του ν. 4491/1966 αδικήματα, για τα οποία η ποινική καταδίκη επιφέρει την απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και συνεπώς η Μ.Β. μπορεί να δικαιωθεί σύνταξης βάσει του Καταστατικού του ΤΑΠ-ΔΕΗ».

Επιγραμματικώς:  υπάλληλος της ΔΕΗ, άρα προνομιούχος μισθωτός, καταδικάσθηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, για να χάσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά του, διότι δεν το προέβλεπε ο νόμος. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πάμπολλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου ο επίορκος ή βολεμένος υπάλληλος συνταξιοδοτείται μετ’ επαίνου. Ενώ Εσείς που δεν δωροδοκηθήκατε, δεν κάνατε παράνομο μπεζαχτά, ούτε σύνταξης δικαιούσθε.

Η Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κινητοποιήθηκε και όρισε σύντομη δικάσιμο για τη συζήτηση της αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής σας την 28.11.2018. Διερωτήθηκα γιατί δεν μπορούσε π.χ. να ορίσει δικάσιμο χθες ημέρα Σάββατο ή σήμερα ημέρα Κυριακή, ώστε να ανακτήσετε την ελευθερία σας άνευ χρονοτριβής. Εκτάκτως! Ίσως δεν της το επιτρέπει ο Κανονισμός λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μπορεί να είναι και έτσι. Ο Κανονισμός πάνω από όλα και η κ. Εισαγγελεύς δεν είναι δυνατόν να παραβιάζει τον Κανονισμό που και αυτός νόμος είναι. Αναμένω τώρα πρωί-πρωί της 28.11.2018 να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος και εντός διώρου να έχει καθαρογραφεί η απόφασή του και να έχει σταλεί προς εκτέλεση, ώστε το μεσημέρι της 28.11.2018 να είσθε ελεύθερη. Ελπίζω!

Και για να ευλογήσω λίγο τα γένια μου, σας παραπέμπω σε άρθρο μου του Σεπτεμβρίου 2016, όταν σας επεβλήθη η πρωτόδικη ποινή.

https://www.ribandsea.com/articles/2557-15-xronia-katheirksi-i-gianna-agianna-sti-zestasia-tou-spitioy-tous-oi-epiorkoi-apateones-giatroi-apolytos-fysiologiko.html

Ουδείς ευαισθητοποιήθηκε τότε!

Εξ αφορμής της υπόθεσής σας, πάντως, ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της τροποποίησης του α.ν. 1608/1950, βάσει του οποίου καταδικασθήκατε.  Φρονώ ότι ο νόμος αυτός δεν είναι κακός. Απλώς έχουμε θέμα ερμηνείας και εφαρμογής του. Εδώ και καιρό έχει τεθεί το ζήτημα και να δείτε που θα βρουν την ευκαιρία να τον τροποποιήσουν και να τιμωρείται ο επίορκος που πράγματι κλέβει το Δημόσιο με ένα χάδι 15 ετών αντί ισοβίων. Δείτε τί σκέφτονται εδώ και χρόνια να κάνουν.

https://taxalia.blogspot.com/2014/08/blog-post_669.html#more

Καλή λευτεριά! Και επειδή το όνομά σας πουθενά δεν έχει γραφεί, αν ονομάζεσθε Αικατερίνη, σας εύχομαι Χρόνια Πολλά επί τη σημερινή εορτή της αγίας!