Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περσινά ξινά σταφύλια που θα ‘λεγε και ο Παπαροτρύφων.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

mavropinakasΗ επικοινωνιακή καταιγίδα [;] της ΝΔ χτύπησε με σημαντική καθυστέρηση και την «αθώωση» του πρωθυπουργικού αδελφού για πλαστογραφία. Τη θυμήθηκαν 10 ολόκληρους μήνες μετά την «αθώωση».   

Ας δούμε τί έχει γίνει.

1] Ο πρωθυπουργικός αδελφός κατηγορήθηκε για χρήση πλαστής  ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκόμισε  η εταιρεία τής πρωθυπουργικής οικογένειας για να μετάσχει σε διαγωνισμό  ανάληψης δημόσιου έργου. Τί είναι πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου κατά τον Ποινικό Κώδικα;  

Πλαστογραφία - ΄Αρθρο  216.

1. Όποιος  καταρτίζει  πλαστό  ή νοθεύει έγγραφο με σκοπό να  παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον σχετικά με γεγονός  που  μπορεί  να  έχει έννομες συνέπειες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.  Η χρήση του εγγράφου από αυτόν θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος για τον παραπάνω σκοπό εν γνώσει χρησιμοποιεί πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο.

3. Αν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων (παράγραφοι 1 - 2) σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα  ετών, εάν το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των  εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος που διαπράττει πλαστογραφίες  κατ’  επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική  ζημία υπερβαίνουν το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.

Άρα, το αδίκημα τιμωρείται με ποινή 3 μηνών έως 5 ετών, αν είναι πλημμέλημα. Αν είναι κακούργημα 5-10 ετών.

2] Τί προβλέπει ο ν. 4411/2016;  

Άρθρο όγδοο - Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης.

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

2. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ` αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

3. Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνονται με αιτιολογημένη διάταξη, επί πλημμελημάτων ο αρμόδιος εισαγγελέας και επί πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.
………….

Άρα, το αδίκημα της πλαστογραφίας, αν είναι πλημμέλημα, δεν εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου, αφού τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 2 ετών [3 μήνες έως 5 έτη].  

3] Η ευεργετική διάταξη του νόμου 4411/2016 δεν ψηφίστηκε με τροπολογία, όπως διαδίδουν και οι αγράμματοι δημοσιογράφοι. Περιλαμβανόταν εξ αρχής στο νομοσχέδιο. Άρα, δεν πέρασε νύχτα και στα μουλωχτά και αποτελεί πάγια πρακτική όλων των κυβερνήσεων ανά 2-3 έτη με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων δι’ απαλλαγής των από την ενασχόληση με ήσσονος σημασίας αδικήματα.  Ιδού η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και όχι τροπολογίας:

Τί έγινε λοιπόν και παραγράφηκε το αδίκημα του πρωθυπουργικού αδελφού; Αποδεχθέν πρόταση του εισαγγελέως μετέτρεψε το δικαστήριο το κατηγορητήριο από χρήση πλαστού εγγράφου σε χρήση πλαστού πιστοποιητικού που κατά το άρθρο 217 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους, εξ ου και εμπίπτει στην ευεργετική διάταξη του ν. 4411/2016.* Τί λέει το άρθρο 217 ΠΚ;

paragrafiΠλαστογραφία πιστοποιητικών - Άρθρο  217.

1. Όποιος με σκοπό να διευκολύνει την άμεση  συντήρηση, την κίνηση ή την  κοινωνική πρόοδο αυτού του ίδιου ή άλλου καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει πιστοποιητικό ή μαρτυρικό ή άλλο έγγραφο που μπορεί να  χρησιμεύσει   συνήθως για τέτοιους σκοπούς ή εν γνώσει τουχρησιμοποιεί τέτοιο πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό τέτοιο έγγραφο, που είναι γνήσιο, είχε εκδοθεί όμως για άλλον.

Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργικός αδελφός πλαστογράφησε το πιστοποιητικό της ασφαλιστικής ενημερότητας για να διευκολύνει την ….. άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδό του, εξ ου και εξαλείφθηκε το αξιόποινο του αδικήματός του.

Τούτο σημαίνει ότι δεν έγινε αλλαξοκωλιά νομοθετικής με εκτελεστική εξουσία, αλλά εκτελεστικής με δικαστική.

Μήπως η κ. Ξένη να ασκούσε αναίρεση υπέρ του νόμου; Λέω εγώ τώρα.

Όσο για τον κ. Μαντζουράνη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ισχυρίζεται ψευδώς ότι αθωώθηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά και είναι στα μέσα και στα έξω του ΣΦΥΡΙΖΑ, και μας ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργικός αδελφός θα αθωωνόταν με τον αντίστοιχο νόμο Σαμαρά, ασφαλώς και εψεύσθη. Του αρέσει, όμως, η περίπτωση αυτή, διότι και αυτός αθωώθηκε περίπου όπως και ο πρωθυπουργικός αδελφός. Παραγράφηκε το αδίκημα, για το οποίο διώχθηκε, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι οι συμμέτοχοι υπουργικού αδικήματος δικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 και όχι από τα τακτικά δικαστήρια.

Άσταδιάλα ρε!

*https://www.protothema.gr/greece/article/717299/dimitris-tsipras-paragrafike-to-poiniko-adikima-tis-plastografias-gia-ton-aderfo-tou-prothupourgou/