Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περί αναθεωρήσεως του κουρελόχαρτου.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Βάρεσε πάλι συσσίτιο ο Αλέξης. Θα κόψει και θα ράψει τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του, αλλά και θα μοιράσει διαφορετικά τις εκλογικές περιφέρειες, ώστε και εκεί που υστερεί το κώμα του να  εξέλθει της ψηφοφορίας νικητής και τροπαιοφόρος. Δεκάδες οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι. Μοναδικός στόχος το στρίμωγμα του αντιπάλου και η διατήρηση της νομής της εξουσίας. Ας θυμηθούμε το bonus των 40 εδρών που καθιέρωσαν Σημίτης-Σκανδαλίδης και επαύξησε σε 50 ο νυν ΠτΔ [εμπνευστής του bonus είναι ο Σκανδαλίδης, αφού  το δωράκι των 40 εδρών θεσπίσθηκε με τον ν. 3231/2004 ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 07.03.2004 και ίσχυσε το πρώτον στις μεθεπόμενες εκλογές (2007). Ο νυν ΠτΔ αύξησε το  bonus σε  50 έδρες με τον ν. 3636/2008]    
Αλλά και αναθεώρηση του Συντάγματος έχει το συσσίτιο.

Να τροποποιηθεί το άρθρο 16, ώστε να επιτρέπεται η ιδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Έχουμε παραδείγματα από άλλες χώρες που «κονομάνε» από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για την ανάπτυξη ρε γαμώ το.  
Να τροποποιηθεί το άρθρο 24 περί προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε το περιβάλλον να μην αποτελεί τροχοπέδη για επενδύσεις.  Στάθμιση οφέλους-ζημίας, περιβάλλοντος-επένδυσης.
Να καταργηθεί το άρθρο 86, ώστε οι υπουργοί να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη όπως οι κοινοί θνητοί [χαχαχαχα].
Να τροποποιηθεί και το άρθρο περί ψήφου των βουλευτών κατά συνείδηση, όπως επιθυμεί ο κ. Αθανασίου, ώστε να αγελοποιηθούν πλήρως οι βουλευτές;
http://taxalia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html
Να εκλέγεται ο ΠτΔ από τον λαό ή όχι;
Να μη διαλύεται η Βουλή, όταν αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ σε 3 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Δεκάδες οι προτάσεις για την αναθεώρηση. Πέφτουν σαν το χαλάζι.
Εγώ το βρίσκω το Σύνταγμα μια χαρά. Αν κάτι πρέπει να αναθεωρηθεί είναι η νοοτροπία μας ως λαού. Αυτό, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια συνταγματικά.
Όσες αναθεωρήσεις και αν γίνουν, όσο θα έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε κυβερνών και οι παρατρεχάμενοί του να διορίζουν ανελέγκτως οποιονδήποτε τυχάρπαστο σε θέση μισθοδοτούμενη από τον Δημόσιο κορβανά, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Όσο το «ρουσφέτι» θα μας διαποτίζει μέχρι το μεδούλι, δεν πρόκειται να δούμε προκοπή. Όσο οι τράπεζες θα αδειάζουν για να παίρνουν δάνεια τα λαμόγια, δεν υπάρχει μέλλον. Όσο οι πολιτικοί δεν θα σέβονται τον μόχθο του απλού λαού, δεν θα υπάρξει σωτηρία.
Δεν υστερούμε στερούμενοι ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Υστερούμε, επειδή δεν στερούμεθα δημόσιων Πανεπιστημίων που έχουν καταντήσει μαγαζάκια από κλίκες που ανεβάζουν και κατεβάζουν καθηγητές λόγω συγγένειας ή φιλίας ή ομοϊδεατισμού. Επειδή οι περισσότεροι καθηγητές έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους και  βλέπουν την έδρα ως βήμα άνομου πλουτισμού και όχι έρευνας και διδασκαλίας.
Τί πρόβλημα έχει το Σύνταγμα, όταν το βιάζουν π.χ. με τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή ΠτΔ;
Τί πρόβλημα έχει το Σύνταγμα, όταν ο βουλευτής δεν ψηφίζει κατά τη συνείδηση του, αλλά κατά της συνείδησής του, για να μη χάσει την καρέκλα και του την πάρει η αντιπολίτευση;
Όταν το κράτος θα πάψει να έχει κρυμμένο κάτω από το χαλί τον σύγχρονο Καιάδα σε όλες τις εκφάνσεις του [υγεία, παιδεία, πρόνοια, διοίκηση], τότε και μόνον τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και για αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, όπως την ευαγγελίζονται οι σημερινοί πωλητικοί,  δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να αναθεωρήσει τις απόψεις μας και τη νοοτροπία μας, η οποία μας περιχαρακώνει στο στενό περίγυρό μας επιβραβεύοντας την αδιαφορία  για τους γύρω μας είτε είναι αξιότεροι ημών είτε είναι αναξιοπαθούντες.  
Πάντως, την αναθεώρηση θα αποφασίσουν αυτοί:
«Πριν από μόλις λίγες ημέρες, εντελώς μουλωχτά η Ολομέλεια της Βουλής - δηλαδή και οι 300 όλων των κομμάτων, αφού δεν είδαμε να καταγράφεται πουθενά καμία ένσταση ή διαφωνία- αποφάσισε να τροποποιήσει το καθεστώς λειτουργίας του λεγόμενου «Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών» που υπάρχει από το 1990. Το επιχείρημα που προβλήθηκε ήταν «η ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού του πλαισίου χορήγησης και είσπραξης των δανείων που χορηγεί.» Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός ο Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας είναι στην πράξη ένας ειδικός λογαριασμός της Βουλής από τον οποίο παίρνουν δάνεια τα μέλη της ως κλειστή συντεχνία. Με τη νέα απόφαση που έχει ημερομηνία 14 Απριλίου 2016 και δημοσιεύεται με υπογραφή του Νίκου Βούτση, τί προβλέπεται; Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο μέχρι € 15.000. Δηλαδή για τους 300 συν τους 21 της Ευρωβουλής υπάρχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή € 4.815.000, σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές μπορούν να πάρουν μέχρι € 7.500 ο καθένας. Κι επειδή εδώ μιλάμε για μερικές χιλιάδες πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών που παριστάνουν πια τους πολιτευτές, ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά πολύ. Υπάρχει άλλωστε και Σωματείο των τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών της Ελλάδος με έδρα την Αθήνα και επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ τέως ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ» και πρόεδρο τον άνθρωπο του Μητσοτάκη, τον Κώστα Πυλαρινό. Αν, επομένως, μόνο για τους 321, είναι πέντε τα εκατομμύρια, το σύνολο θα φτάνει μερικές δεκάδες, εκατοντάδες, εκατομμύρια. Προσέξτε τώρα! Όλοι αυτοί αποκτούν το δικαίωμα να εξοφλήσουν «τα βοηθήματα που έχουν τη μορφή ατόκων δανείων» (όπως προκλητικά αναφέρεται στην απόφαση) σε σαράντα οκτώ μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι και αυτές άτοκες.
Δηλαδή, μπορεί ο κάθε βουλευτής και ευρωβουλευτής εκτός από τα 7-8 χιλιάρικα ή τα 25-30 χιλιάρικα που εισπράττει κάθε μήνα, να τσιμπήσει άλλες € 15.000 ευρώ  (ή €  7.500 ο πρώην) και να του παρακρατούνται € 312 ευρώ το μήνα από αυτά που ήδη τσεπώνει; Υπάρχει καλύτερο κόλπο στις ημέρες μας; Όχι!
Μάλιστα η δυνατότητα να κάνουν αυτή τη ρύθμιση δίνεται όχι μόνο σε όσους θα πάρουν «βοηθήματα» από εδώ και πέρα αλλά και σε όσους έχουν πάρει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μεγαλεία.
Εσείς τώρα κάνετε τη σύγκριση με αυτό που  ισχύει για ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας, τα λουκέτα, την αδυναμία όχι μόνο να πάρει ένα μικρό δάνειο από κάθε τράπεζα αλλά και να ρυθμίσει αυτά που οφείλει.  Κάνετε επίσης τη σύγκριση των άτοκων 48 δόσεων του βουλευτή και ευρωβουλευτή με τους υπέρογκους τόκους που καλείται να καταβάλει σε ό,τι χρωστάει ο κοινός θνητός, όλοι εμείς, και βγάλτε για άλλη μια φορά τα συμπεράσματά σας.»
[το κείμενο αποτελεί αντιγραφή από τη σελίδα του Π. Λετσιάτου στο f/b]
Σώτος – κουρελοχαρτολόγος.
Υ.Γ. 1] Δεν αντέχω να μην παραθέσω τη μεγαλοφυά πρόταση του Χάνου Κλασμένου να χορηγείται άδεια οδήγησης σε 17χρονους, αρκεί να συνοδεύονται από ενήλικα κάτοχο αδείας οδήγησης. Το ΠΟΤΑΜΙ έσπευσε να συμφωνήσει. Το ΚΚΕ αντιπρότεινε τα 16 χρόνια. Γιατί να μη δώσουμε δώρο στους 17ρηδες και μία άδεια οδήγησης μαζί με το δικαίωμα ψήφου που θέλει να τους δώσει ο Αλέξης; Αφού έχουν δικαίωμα ψήφου για το 15μελές, γιατί να μην έχουν και για το 300μελές, αλλά και για μία άδεια οδήγησης; Βέβαια, παρατηρώ κάτι παράδοξο. Να οδηγεί ο 17χρονος παρέα με ενήλικα. Να ψηφίζει, όμως, μόνος;    
2] Φοβάμαι για την κατάργηση του 3% ως ορίου για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Και τούτο, επειδή είπε ο Χάνος ότι η διατήρηση του ορίου  αυτού αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κώμα του. Αν κρίνω από τις προηγούμενες κόκκινες γραμμές...