Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η "Macedonia" του in.gr

Πηγή : http://grnea.gr/2016/03/i-macedonia-tou-in-gr/

Του Ελευθέριου Ρήνου.

Εκεί στο in.gr όταν προσθέτουν τις μεταφράσεις στις φωτογραφίες, καλό είναι να τις ελέγχουν πρώτα για το περιεχόμενο των συνοδευτικών κειμένων τους. Οι περίοδοι κρίσεων είναι οι χειρότερες για να εστιάζεις στις λεπτομέρειες, όμως σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες κάποιοι προσπαθούν να εδραιώσουν πολιτικές απόψεις και θέσεις, στηριζόμενοι στον «ωχαδερφισμό» μας.

Στα κείμενα του in.gr είναι σαφές πως γίνεται η χρήση του όρου ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εκτεταμένα και με μεγάλη προσοχή, κάτι όμως που έχει ξεφύγει προφανώς από τον έλεγχο στις λεζάντες των φωτογραφιών.

Το άκρως περίεργο δεν είναι ότι κάποιοι ξένοι και ντόπιοι φωτογράφοι χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν λανθασμένα τον χώρο πάνω από την σημερινή, πραγματική Μακεδονία, αν και στην αμφισβητούμενη περιοχή σήμερα κατοικούν κυρίως σλαβόφωνοι, αλλά η συχνότητα με την οποία γίνεται η χρήση του όρου. Δεν υπάρχει λεζάντα που να μην περιλαμβάνει, είτε τον όρο «Macedonia», είτε τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων ως «Greek – Macedonian borders».

Στο grnea.gr δεν πρόκειται να κάνουμε μαθήματα ιστορίας σε κανέναν, όχι μόνο επειδή δεν χρειάζεται, αλλά και γιατί η ιστορική αλήθεια είναι μία και αδιαπραγμάτευτη, όπως δεδομένα είναι και τα λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πάνω σε αυτό το θέμα. Βέβαια, η πολιτική εκμετάλλευση, η προπαγάνδα και τα «παιχνίδια» είναι στην ημερήσια διάταξη, σε τέτοιες υποθέσεις.

Ωστόσο, σε τέτοιες καταστάσεις ίσως να χρειάζεται μια μικρή υπενθύμιση, όπως ακριβώς έκανε o Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής ελληνικού καναλιού στις ΗΠΑ, κ. Θάνος Δημάδης, ο οποίος διόρθωσε τον εκπρόσωπο του State Department, που επέμενε να αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία».

Ειδικά στις περιπτώσεις, όπου η χρήση της φωτογραφίας δεν είναι δωρεάν, αλλά τα ειδησεογραφικά μέσα πληρώνουν αδρά τους φωτογράφους, το in.gr θα όφειλε όχι μόνο να διορθώσει τις περιγραφές που το ίδιο φιλοξενεί, αλλά να προχωρήσει και σε διάβημα στους επαγγελματίες που κάνουν αυτά τα «ανεπαίσθητα λαθάκια». Αλλιώς, ας πουλάνε τις φωτογραφίες τους στην Αφρική ή σε όποιο άλλο μέρος αναγνωρίζουν τη γείτονα ως «Monkey-donia».

Το in.gr όμως θα πρέπει να διορθώσει τις λεζάντες του σε μια μακρά σειρά από άρθρα, όπως τα παρακάτω:

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500063364

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500064698

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500064757

Διαφορετικά, ας μην παραπονιόμαστε όταν οι ξένοι, σε πείσμα της ιστορίας και της αλήθειας, επιτρέπουν σε ένα κρατίδιο να υιοθετεί όποια ονομασία επιθυμεί, κλείνοντας ταυτόχρονα τα μάτια σε αλυτρωτικού χαρακτήρα επιδιώξεις, αφού και εμείς, είτε ηθελημένα, είτε κατά λάθος, δεν φροντίζουμε να περιφρουρούμε τα εσκαμμένα.