Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σώστε την Deutsche Bank.

Μία μεγάλη καμπάνια ανέβηκε προσφάτως στο διαδίκτυο με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την διάσωση της μεγάλης Deutsche Bank που καταρρέει. Προσωπικώς ανταποκρίθηκα αμέσως στο αίτημα για την συγκέντρωση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να καταβληθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Deutsche Bank και να συμβάλλουν στην ανακεφαλαιοποίησή της. Μπορεί το ποσό της σύνταξής μου να αγγίζει τα 730 μόλις ευρώ, τι είναι όμως δύο συντάξεις για να σωθεί η Deutsche Bank και μαζί η Ευρώπη και η χώρα μας; Βεβαίως στην καμπάνια αναφέρεται πως αρκεί η καταβολή 13 ευρώ από κάθε ευρωπαίο πολίτη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εγώ όμως που τρέμω στην ιδέα της κατάρρευσης της Deutsche Bank και του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος, αποφάσισα να είμαι πιο γενναιόδωρος. Κάνετε κι' εσείς το ίδιο. Δώστε κάτι από το υστέρημά σας και σώστε την Deutsche Bank!

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η μετάφραση από το αγγλικό κείμενο : https://www.generosity.com/fundraising/save-deutsche-bank--3

restructuringΜετά τις απώλειες των 6 δις € για το 2015 για την Deutsche Bank, καθώς και τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές και τις εκθέσεις των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που χάνονται, υπάρχουν εκτεταμένες φήμες ότι ο γερμανικός κολοσσός μπορεί να είναι σε άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Το 2015 οι ΗΠΑ και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα στην Deutsche Bank, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για δόλιες πρακτικές σχετικά με τις τιμές Libor. Η Deutsche Bank αντιμετωπίζει επίσης πρόστιμα ύψους 258 εκατομμυρίων δολλαρίων για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ για τις συναλλαγές με χώρες όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Βιρμανία.

H έκθεση της Deutsche Bank από παράγωγα ανέρχεται σε 55 τρισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα λόγια 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας, ή σχεδόν 5 φορές το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ. Η κρίση έχει αναγκάσει την Deutsche Bank να αλλάξει την διαχείρισή της και να επιχειρήσει μια αναδιάρθρωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 6 δις € που ανακοινώθηκαν για το 2015.

Ο αντίκτυπος μιας πιθανής κατάρρευσης του Ευρωπαϊκού κολοσσού είναι αδύνατο να υποτιμηθεί. Ήδη η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει ότι κλείνουν υποκαταστήματα και υπολογίζεται ότι 30.000-35.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κρίση υπολογίζεται να είναι ακόμα χειρότερη από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers και η ευρωζώνη θα βρεθεί στο σημείο μηδέν της καταστροφής.

Η διάσωση της Deutsche Bank είναι φυσικά ζωτικής σημασίας για όλους τους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως για εμάς τους Έλληνες είναι ουσιώδης. Με το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των Γερμανών, είναι προφανές ότι όχι μόνο οι Γερμανοί υποστήριξαν τον ελληνικό λαό, αλλά ότι κι' εμείς σαν λαός έχουμε συμβάλλει στην δημιουργία προβλημάτων για την γερμανική οικονομία. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, δεν λάβαμε μόνο νομισματική στήριξη, αλλά και την καθοδήγηση και τεχνογνωσία για το πώς να καταπολεμήσουμε την διαφθορά και τις ανήθικες πρακτικές. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε συσσωρεύσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία σε αυτούς τους τομείς. Προτείνουμε, λοιπόν, τα εξής:

α) Καλούμε την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα να στείλει Έλληνες εμπειρογνώμονες στη Γερμανία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.

β) Καλούμε τον ελληνικό λαό και τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης να αναλάβει ενεργό στάση για να σώσει την Deutsche Bank. Με μια δωρεά της τάξης των € 910 ανά Έλληνα (ισοδυναμεί με δύο μόνο μήνες του ελάχιστου μισθού, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο) μπορούμε να συσσωρεύσουμε € 10 δισεκατομμύρια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες για τα πρόστιμα και την αναδιάρθρωση της Deutsche Bank. Εάν συνδράμουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, τότε θα χρειαστεί κάθε πολίτης να καταβάλλει 13,5 μόνο ευρώ!

Λόγω των περιορισμών στην πλατφόρμα Indigogo, που επιτρέπει κατ' ανώτατο όριο τα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ ανά καμπάνια, και λαμβάνοντας υπ' όψη την τιμή μετατροπής, θα κάνουμε έξι διαδοχικές εκστρατείες προκειμένου να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό.