Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ψηφίζουμε "ΟΧΙ" γιατί το "ΝΑΙ" θα μας οδηγήσει εκτός ευρώ και στην απόλυτη καταστροφή!

Του Ελευθέριου Ρήνου.

Πηγή : http://grnea.gr/2015/07/psifizoume-ochi-giati-to-ne-tha-mas-odigisi-ektos-evro-ke-stin-apoliti-katastrofi/

Χωρίς σχόλια...Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν ότι αν αποδεχθούμε το πακέτο μέτρων των δανειστών δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 πρέπει να ψηφίσουμε αν θέλουμε την πρόταση των δανειστών μας ή αν επιθυμούμε η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια γρήγορη και κοινά αποδεκτή λύση. Θεωρώ ότι το «ναι» είναι μια καταδικασμένη θέση. Ακόμη κι αν κερδίσει η πλευρά που το υποστηρίζει, μόνο για κομματικούς λόγους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα σημάνει την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Το τραγελαφικό είναι ότι η πλευρά του «ναι» υποστηρίζει πως το πλαίσιο μέτρων δεν ισχύει και δεν υπάρχει αντικείμενο για το δημοψήφισμα. Ωστόσο, όταν κάτι δεν ισχύει και δεν έχει αντικείμενο, πως το υποστηρίζεις; Αφού δεν υπάρχει! Για αυτό δημιουργήθηκε ένα ψευδεπίγραφο ερώτημα, λες και υπάρχει κάποιος εκτός ΚΚΕ που επιθυμεί την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά, δημιουργείς έναν εικονικό αντίπαλο, γιατί τον κανονικό δεν τον κερδίζεις σε φυσιολογικές συνθήκες.

 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.Δεν με ενδιαφέρει ποιος χρηματοδοτεί την καμπάνια του Ναι. Το σίγουρο είναι ότι τα λεφτά είναι πολλά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους, κάνουν καμπάνια «σταλινικού τύπου» υπέρ του Ναι, που θα θαύμαζε και ο Γκέμπελς. Προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη των δανειστών. Δεν παρουσιάζεται ουσιαστικά η αντίθετη άποψη και όταν εμφανίζεται λοιδορείται. Στόχος είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί οι ψηφοφόροι αυτοί προσέρχονται στις κάλπες σε υψηλά ποσοστά και συχνά κρίνουν τις εκλογές.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ «ΛΕΕΙ» ΟΧΙ

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα ολόκληρη η έκθεση του Δ.Ν.Τ., η οποία ρίχνει βαρύτατες ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, από το ξεκίνημα του προγράμματος μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. έχει εγκαταλειφθεί από το καλοκαίρι του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η πλευρά της Γερμανίας και οι ντόπιοι εκπρόσωποί της, κάνουν το αδύνατον δυνατό, για να μη φτάσει αυτή η μελέτη στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, η έκθεση του Δ.Ν.Τ. είναι καταπέλτης. Το χρέος είναι μη βιώσιμο. Αν δεν εφαρμοστεί η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους και έκτακτη χρηματοδότηση, η οικονομική ζωή στην Ελλάδα θα καταστραφεί, σύμφωνα με την μελέτη, ενώ δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ποτέ. Ούτε καν το 2064 !!!

Αν δεν ψηφίσουμε ΟΧΙ την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, η χώρα μας, εμείς, τα παιδιά μας και τα δισέγγονά μας είμαστε καταδικασμένοι σε ύφεση, μνημόνια, οικονομικά «πειράματα» και έναν ατέρμονο κύκλο χρέους. Θα δανειζόμαστε για να καλύψουμε ανάγκες, μέχρι να καταρρεύσουν οι τράπεζες μας. Θεωρώ θα ότι αναγκαστούμε να βγούμε από το ευρώ, πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζουν κάποιοι.

Ας δούμε μερικά από τα διαγράμματα και τις θέσεις της έκθεσης:

Η έκθεση του I.M.F.1. Απόσπασμα από την έκθεση του IMF που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Ξεκαθαρίζει ότι είναι απολύτως αναγκαία η νέα χρηματοδότηση που ζητάει απεγνωσμένα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιπλέον θα πρέπει να μειωθεί το χρέος, μέσω ενός «κουρέματος». Άποψή μου είναι ότι οποιος ψηφίσει «ναι» υπέρ των μέτρων των δανειστών, χωρίς κούρεμα του χρέους και δίχως επιπλέον χρηματοδότηση, θα πρέπει να το θυμάται για ολόκληρη τη ζωή του, για να λέει στα παιδιά του ότι φταίει και ο ίδιος για την κατάντια της χώρας. Κάθε άλλο πακέτο μέτρων, χωρίς «κούρεμα» και χρηματοδότηση, σημαίνει έξοδο από το ευρώ και μη αναστρέψιμη οικονομική καταστροφή. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, είτε ψηφίζει με κομματικά κριτήρια, είτε θεωρεί ότι είναι λογικό να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης που ο ίδιος λέει ότι δεν ισχύει πια!

Baseline scenario for the DSA2. Με την αποδοχή του πακέτου μέτρων των δανειστών (η θέση του «ναι»), χωρίς τη χρηματοδότηση και το κούρεμα που έχει ζητηθεί, θα φτάσουμε στο 100% του ΑΕΠ το 2064, αν προχωρήσουμε τώρα σε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αυτές τις μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να κάνει ο ίδιος ο Σαμαράς. Το 2043 θα αρχίσουμε να πιάνουμε τους στόχους σιγά σιγά, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης μας είναι εξωπραγματικοί και για 20 χρόνια αντίστοιχοι της Γερμανίας, κάτι που ούτε η ίδια η Γερμανία έχει επιτύχει, συνεχόμενα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα!

With official financing in 2015-20183. Ακόμη και με την έκτακτη χρηματοδότηση, χωρίς το κούρεμα, δεν πιάνουμε τους στόχους ούτε το 2030 και το χρέος παραμένει πάνω από 118% του ΑΕΠ (μη βιώσιμο). Χωρίς κούρεμα, δεν πάμε πουθενά. Συνεχίζουμε τη φούσκα του δανεισμού μέχρι την οριστική καταστροφή, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση. Ακόμη και ο Μίδας!

4. Ας δούμε το σενάριο με φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όχι μεγαλύτερους από την Αμερική και τη Γερμανία στο μέσο όρο, όπως προέβλεπαν μέχρι σήμερα τα μνημόνια. Το 2065 το χρέος μας θα είναι στο 140% του ΑΕΠ αυξανόμενο. Χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς κούρεμα, δηλαδή όπως είναι το μνημονιακό πλαίσιο μέτρων του «ναι», όχι μόνο δεν ξεχρεώνουμε ποτέ, αλλά οι τράπεζες μας καταρρέουν και φεύγουμε από το ευρώ το αργότερο σε 6 μήνες.

Scenario with lower growth and primary balance of 2 1/2% of GDP 2013-2065Ήδη έχουν φύγει περίπου 90 από τα 120 δις των καταθέσεων που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες, με πρόσφατο ρυθμό φυγής περίπου 4 δις ευρώ την εβδομάδα, όταν οι τράπεζες ήταν ανοιχτές και πριν την τεχνητή κρίση με το capital control!!!! Άνοιγμα των τραπεζών χωρίς χρηματοδότηση θα σημάνει τη σίγουρη αύξηση εκροών, όσο κι αν μας ανέχεται ο μηχανισμός του ELA. «Ναι» σημαίνει έξοδος από την ευρώ.

5. Σενάριο με κούρεμα χρέους και επιπρόσθετη χρηματοδότηση, στα πλαίσια των θέσεων του IMF που πρότεινε και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση έως το 2030 με επίτευξη στόχων. Εκτός αν οι εταίροι μας επιθυμούν να μας θέσουν εκτός ευρώ, οπότε δεν το συζητάμε καν. Θεωρώ ότι λόγω των εισαγωγών μας, είμαστε ακόμη καλοί «πελάτες» και συγκριτικά τους συμφέρει.

Scenario with GLF haircut and concessional financing, 2013-2065 Δεν είμαι υποστηρικτής του Σύριζα. Ποτέ δεν ήμουν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακολουθήσαμε το «σπιράλ θανάτου» μέχρι σήμερα, με τρομακτικά λάθη από όλες τις κυβερνήσεις. Το υπέρμετρο κομματικό κράτος, οι αθρόες προσλήψεις, οι δωροδοκίες, οι κομπίνες, οι υπεξαιρέσεις, οι συμφωνίες που ήταν στην πλειοψηφία τους εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και η διαιώνιση μιας άρρωστης κατάστασης, που προστάτευε τον εαυτό της, μας έφτασε στο χείλος της καταστροφής.

Το δημοψήφισμα ήταν μια λανθασμένη κίνηση από τον πρωθυπουργό. Έπρεπε το βάρος της απόφασης να το αναλάβει η κυβέρνηση, γιατί θεωρώ ότι σαν λαός δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο την παρούσα χρονική στιγμή, λόγω της μακροχρόνιας κρίσης! Αυτό εκμεταλλεύονται οι ξένοι δανειστές και όσοι άκριτα υιοθετούν τις θέσεις τους. Προκάλεσαν μια τραπεζική κρίση, την οποία θα επέφεραν οποτεδήποτε χρειαζόταν.

Αν περάσει το «ναι», δείχνουμε τον τρόπο για να μας χειραγωγούν οι εταίροι και οι δανειστές μας στο μέλλον. Ακόμη και σε πολύ χειρότερα θέματα, όπως η επιβολή του ευρωπαϊκού στρατού και η κατάλυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα αρκεί να σταματούν τη ρευστότητα, επειδή θα είμαστε τάχα αφερέγγυοι, για να μας πείσουν ότι για το καλό μας δεν πρέπει να λέμε «όχι». Αν περάσει το «Ναι», δεν υπάρχει σταματημός, μέχρι να πουληθεί ακόμη και η Ακρόπολη (http://grnea.gr/2015/07/ne-mechri-ke-tin-akropoli-na-poulisoume/)

Προσωπικά θα ψηφίσω ΟΧΙ. Στυγνά οικονομικά. Και ας κάνει τις διαπραγματεύσεις και ο Τσε Γκεβάρα ο ίδιος!