Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το λάθος τού Γλέζου.

Πηγή : http://aristidisdikaios.blogspot.gr/2015/02/blog-post_74.html

Λίγο αργά δεν αντέδρασες Μανώλη Γλέζο; Μας λέγανε «σστ, μη λέτε την αλήθεια, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα μας λένε «σστ, μη λέτε την αλήθεια θα έρθει η Χρυσή Αυγή».

Πώς το λένε εκείνο το τετριμμένο; «Πέσανε οι μάσκες»; Ε λοιπόν είναι πια ξεπερασμένο. Τώρα δεν πέφτουνε μόνο οι μάσκες. Πέφτουνε και οι σάρκες. Πέφτουνε τα πρόσωπα. Ξεγυμνώνονται οι ψυχές.

Τόλμησε ο Γλέζος να πει την αλήθεια και ξεσηκώθηκατε οι πάντες. Οι εξουσιαστές της Αριστεράς βεβαίως-βεβαίως. Οι φασουλήδες και γελωτοποιοί. Οι πρόστυχοι και βωμολόχοι. Οι άκαπνοι και οι κιοτήδες. Οι καλοζωισμένοι και βολεμένοι. Οι σαλτιμπάγκοι και οι ψεύτες.

Τον κατηγορείτε για τι; Όχι βέβαια για την ουσία. Αυτή είναι προφανής: πρόκειται για προδοσία της Αριστεράς και του λαού από πρώην και γιαλαντζί αριστερούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Για πρώτη φορά στην Ιστορία διαβάσαμε ΟΛΟΙ το τι ακριβώς υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Εσείς το κοινοποιήσατε. Αν είναι ο Γλέζος κακώς πληροφορημένος, είμαστε όλοι. Από εσάς! Και, ξέρετε, μερικοί έχουμε παραπάνω από τον κοινό νου. Έχουμε γνώσεις, λογική και κριτική σκέψη. Είναι προδοσία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όχι. Τον κατηγορείτε ότι η αλήθεια που ξεστόμισε θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους «εχθρούς». Από μνημονιακούς δωσίλογους και Χρυσαυγίτες. Κι από «ακραίους» αριστερούς.

Μα ο Γλέζος, επαναστάτες μου εσείς του κώλου, είπε την αλήθεια για να την ακούσει ο λαός. Αυτός στον οποίο είναι υπόλογος. Αυτός που του δίνει τις εντολές και απαιτεί να τις εφαρμόσει. Την ιερή υποχρέωσή του τηρεί. Τον εντολέα του τιμά.

Η αλήθεια προς το λαό δεν λέγεται στο αυτί. Στο αυτί μιλάνε οι συνωμότες. Η αλήθεια προς το λαό λέγεται δυνατά και καθαρά, κι ας την ακούσουν και τα κατάλοιπα της Σαμαρικής ακροδεξιάς και τα αποστεωμένα κομμουνιστοειδή γκρουπούσκουλα. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα γελοιωδέστεροι των γελοίων. Η αλήθεια λέγεται προς όλους γιατί στην αντίθετη περίπτωση ή δεν είναι αλήθεια ή υπηρετεί σκοπιμότητες αντίθετες προς την ίδια τη φύση της αλήθειας.

Ποια ακριβώς είναι η ένστασή σας; Αν βέβαια πρόκειται για ένσταση, διότι η σφοδρότητα της επίθεσής σας και οι αήθεις χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις, μάλλον κακοήθη ένστικτα μαρτυρούν: κόμπλεξ, φανατισμό και μισαλλοδοξία.

Θεωρείτε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ναζί και η ουσιαστική αποδοχή των όρων τους είναι τόσο μεγάλη επιτυχία την οποία ουδείς δικαιούται να την αμφισβητεί, ακόμη και η σημαία της αντιναζιστικής αντίστασης;

Νομίζετε ότι η επανάσταση με τα πουκάμισα όξω είναι τόσο ιερή ώστε οι πάντες πρέπει ή να πανηγυρίζουν ή να σιωπούν; Είναι αριστερά και μάλιστα ριζοσπαστική στάση αυτή; Διότι εγώ νομίζω ότι είναι Σταλινική και γιατί όχι και φασιστική («να χαίρεται ο κόσμος και να χαμογελάει»).

Και γιατί τέτοια επίθεση στον Γλέζο; Πάμπολλοι νοήμονες αντέδρασαν. Ήταν αυτοί αμελητέοι και γραφικοί; Σας ενοχλεί μόνο το ειδικό βάρος τού ομιλούντος; Ώστε λοιπόν δεν είναι αυτή καθαυτή η αλήθεια που έχει σημασία, αλλά το ποιος την λέει; Πολύ προχωρημένη αριστερή σκέψη ετούτη.

Μήπως αντιδράτε στο ότι τα πυρά (ευθέα, εύστοχα και θανατηφόρα) του Γλέζου ήταν εσωτερικά; Μα κι άλλοι στις τάξεις σας αντιδρούν. Γνωστοί και σεβαστοί. Δεν δίνετε δεκάρα για τους άλλους συντρόφους σας; Πολύ δημοκρατικό αυτό, μα την αλήθεια.

Εν τέλει, αν οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευθούν την αλήθεια, αυτό δεν είναι απόδειξη ότι η αλήθεια δεν είναι με το μέρος σας; Ο Γλέζος φταίει ή εσείς;

Ξέρετε κάτι ριζοσπάστες συνασπισμένοι; Κι εγώ νομίζω ότι ο Γλέζος έχει (δικαίωμα να) κάνει λάθος. Όχι όμως όπως το εννοείτε εσείς.

Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν είδε τον Αλέξη να ταξιδεύει στα κέντρα ιμπεριαλισμού-Σιωνισμού, δεν τον έστειλε στο διάβολο. Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν ο Αλέξης έσφιγγε χέρια φονιάδων και φωτογραφιζόταν με αλήτες δεν του ‘κοψε την καλημέρα. Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν ο Αλέξης έγινε προνομιούχος συνομιλητής βιομηχάνων και λοιπών κεφαλαιοκρατών δεν του 'ριξε πέντε φάσκελα. Το λάθος του Γλέζου (και των λοιπών εντίμων) είναι ότι αγνόησε τα σημεία, τις ενδείξεις, τα κίνητρα. Κι έτσι όταν το έγκλημα συντελέσθηκε έγινε συνένοχος.

Το λάθος του Γλέζου είναι ότι δεν σας φώναξε εγκαίρως, αυτό που θα φωνάξω εγώ τώρα:

«Ουστ σιχάματα!».

Σχόλιο της Σύνταξης.

Τιμώ τον Μανώλη Γλέζο γι' αυτό που είναι ή, τέλος πάντων, γι' αυτό που λέγεται ότι είναι ή γι' αυτό που λέγεται ότι έκανε. Έχω όμως και άλλοτε γράψει, όπως στις περιπτώσεις του δημοσιογράφου John Swindon http://www.ribandsea.com/waves/1019-exei-kai-i-ameriki-tous-tsampa-magkes-tis, του Αδαμάντιου Πεπελάση http://www.ribandsea.com/editorial/646-2012-03-09-09-23-45, του Παναγιώτη Βουρλούμη http://www.ribandsea.com/articles/1527-to-pelateiako-systima-kai-enas-akomi-tsampa-magkas-panagis-vourloymis και του Άρη Σκιαδόπουλου http://www.ribandsea.com/articles/1699-giati-eimai-anaksiopistos ότι δεν αρκεί να καταγγέλεις εκ των υστέρων τα κακώς κείμενα, τις λανθασμένες επιλογές ή τις προδοσίες αυτών που υπηρέτησες ή στήριξες προκειμένου να εισπράξεις τα συγχαρίκια του κόσμου, ως ένας ακόμη τσάμπα μάγκας.

Ένας τσάμπα μάγκας που έβλεπε και αντιλαμβανόταν τα στραβά που διαδραματίζονταν γύρω του αλλά δεν βρήκε το κουράγιο, όπως τότε που υπέστειλε τη ναζιστική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης, να τα καταγγείλει εγκαίρως και να κατέβει απ' το τραίνο που έτρεχε και στο οποίο ήταν κι' ο ίδιος επιβάτης. Και ας μη νομίσει ο Μανώλης Γλέζος ότι η ηρωϊκή-συμβολική πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας τον απαλλάσσει κριτικής, γιατί οι πάντες κρίνονται όταν οι λόγοι δεν συμπίπτουν με τα έργα τους.

Αν λοιπόν, αγαπητέ Μανώλη Γλέζο, ήθελες με τα στερνά να τιμήσεις τα πρώτα, δεν είχες παρά να πάρεις το καπελλάκι σου και να κατέβεις απ' το τραίνο εγκαίρως και να ενημερώσεις τον λαό, για την ενημέρωση του οποίου τόσο καθυστερημένα ενδιαφέρεσαι. Όσο συνέχισες να ταξιδεύεις μ' αυτό, να εισπράττεις την βολευτική σου αποζημίωση και να απολαμβάνεις της ασυλίας και των λοιπών βολευτικών προνομίων, δεν έχεις τώρα το δικαίωμα δια να ομιλείς, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας, ούτε, πολύ περισσότερο, έχεις το δικαίωμα να καταγγέλεις εκ των υστέρων αυτόν που τόσο καιρό στήριζες.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος