Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Χωρίζουν οι δρόμοι του γιατρού Νίκου Συμσερίδη και της Κάσου;

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Θα είμαι πάντα σε ετοιμότητα...Είναι αλήθεια ότι η επιλογή μου να ασκώ κριτική στην εξουσία, ιδίως στην Κάσο, με έχει φέρει κατά καιρούς αντιμέτωπο με κάποιους ανθρώπους του νησιού οι οποίοι πρόσκεινται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον εκάστοτε δήμαρχο. Δεν πρόκειται βεβαίως μόνο για επιλογή μου αλλά και για υποχρέωση, η οποία απορρέει, αφ' ενός και κυρίως, από το λειτούργημά μου ως ελεύθερου δημοσιογράφου, αφ' ετέρου από το ενδιαφέρον μου ως συνειδητοποιημένου πολίτη και ετεροδημότη, έστω, της Κάσου. Οφείλω δε να πω, ευκαιρίας δοθείσης, ότι εάν οι δημοσιογράφοι των μέσων μαζικής εξαπάτησης ασκούσαν το λειτούργημά τους, ως ώφειλαν, δεν υπέκυπταν στις ορέξεις των μεγαλοεργολάβων εργοδοτών τους, ενημέρωναν σωστά τον κόσμο που τους ακούει και τους διαβάζει και ασκούσαν κριτική στην εξουσία χωρίς να διαπλέκονται μαζί της, τότε τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετικά και δεν θα είχαμε φθάσει σ' αυτό το σημείο κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής εξαθλίωσης. Εννοείται ότι ανάλογη ευθύνη έχουν οι δικαστές και οι  εισαγγελείς οι οποίοι κάνουν συχνά στραβά μάτια σε σοβαρές υποθέσεις ενώ ευαισθητοποιούνται σε υποθέσεις ήσσονος σημασίας. Καταπίνουν, με άλλα λόγια, την κάμηλο και διϋλίζουν τον κώνωπα.

Κατά την διάρκεια της φετινής παρουσίας μου στην Κάσο αποφάσισα να βιντεοσκοπήσω τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 26ης Αυγούστου 2015 η οποία είχε 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ αυτών, ένατο στη σειρά, και το θέμα της μεταφοράς του Ιατρείου. Θέμα για το οποίο ήθελα να αποκτήσω ιδίαν άποψη. Πήρα λοιπόν τη βιντεοκάμερά μου και αντίγραφο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 13ης Φεβρουαρίου 2015, με το οποίο είχε ομόφωνα αποφασιστεί να αναμεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (Αριθμ. Απόφ. 32/2015 - ΑΔΑ 94ΘΕΩΕΙ-Η7Υ) και πήγα στο δημοτικό κατάστημα.

Εκεί με υποδέχθηκε ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Νικολάου (αντικατέστησε προσφάτως τον παραιτηθέντα πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και γιατρό του νησιού κ. Νικόλαο Συμσερίδη) ο οποίος με κοίταξε ξαφνιασμένος και με ρώτησε τι θέλω. Του απάντησα ότι πήγα στο Δημαρχείο για να βιντεοσκοπήσω τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μου απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και πως θα έπρεπε να υποβάλλω εγκαίρως σχετικό αίτημα. Αναγκάστηκα τότε να του δείξω το αντίγραφο της ομόφωνης απόφασής τους να αναμεταδιδονται, και μάλιστα ζωντανά, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος! "Κάνε μία αίτηση, θα την εξετάσουμε προ ημερησίας διατάξεως και θα σου απαντήσουμε". "Μας πώς γίνεται να χρειάζεται αίτημα όταν υπάρχει τέτοια ομόφωνη απόφαση;", επέμεινα εγώ. "Τώρα είμαι εγώ πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου!", απάντησε ο κ. Νικολάου και εγώ, μη μπορώντας να συγκρατήσω την δικαιολογημένη οργή μου, είπα : "Είναι προφανές ότι δεν θέλετε να βιντεοσκοπήσω την συνεδρίαση μολονότι υπάρχει σχετική ομόφωνη απόφαση για το αντίθετο. Έχετε την πλειοψηφία και θα απορρίψετε προφανώς το αίτημά μου. Κάντε το και θα με δείτε και από την άλλη πλευρά!". "Μας απειλείς;", φώναξε θυμωμένα ο κ. Νικολάου. "Δεν σας απειλώ, απλώς σας λέω ότι δεν μπορείτε να μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα, πολύ περισσότερο όταν έχετε εσείς οι ίδιοι αποφασίσει να αναμεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου", του απάντησα, και συμπλήρωσα τη σχετική αίτηση.

Το αίτημά μου δεν συζητήθηκε καν πριν από την ημερήσια διάταξη, όπως κατάλαβα, γιατί λίγα λεπτά αργότερα με κάλεσαν να μπω στην αίθουσα και να αρχίσω τη βιτεοσκόπηση της συνεδρίασης. Θα είχε πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνέχεια αν η απάντηση ήταν αρνητική...

Αντίγραφο του συνόλου της συνεδρίασης (2 ώρες και 20 λεπτά της ώρας) εδόθη ήδη στον Δήμο. Θα περιοριστώ να αναρτήσω στο YouTube τη συζήτηση του ενάτου μόνο κατά σειρά θέματος της ημερήσιας διάταξης, που απασχολήθηκε με τη μεταφορά του παλαιού ιατρείου στο νέο, γιατί θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμη και ίσως είναι ο προάγγελος δυσάρεστων εξελίξεων για το νησί και τους κατοίκους του, αφού ενδέχεται να γίνει η αιτία να ζητήσει ο κ. Συμσερίδης τη μετάθεσή του (συνηγορούντων βεβαίως και άλλων θεμάτων, για τα οποία ο γιατρός δεν θέλει προς το παρόν να μιλήσει δημοσίως). Προσοχή! Αυτά δεν είναι λόγια καφενείου ούτε απόσπασμα από το γνωστό "Ράδιο Αρβύλλα Κάσος FM Stereo". Εύχομαι και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διαψευστώ και να παραμείνει ο εξαιρετικός αυτός γιατρός και Άνθρωπος στην Κάσο για το καλό του νησιού και των κατοίκων του...