Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Ανάφη, η Κάσος, η Χάλκη και η Κάρπαθος!

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τη στιγμή που ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου διαφημίζει με περισσή υπερηφάνεια τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος προς τους μετανάστες, οι οποίοι παρανόμως εισβάλλουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την ακτοπλοϊκή σύνδεση τριών νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου με την Κρήτη, τη Ρόδο και τον Πειραιά! Τα νησιά αυτά είναι η Ανάφη, η Κάσος, η Χάλκη και η Κάρπαθος.

Και ενώ οι μετανάστες πλημμυρίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αυξάνουν τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα, οι ακρίτες μένουν χωρίς συγκοινωνία, φάρμακα και τρόφιμα, είτε γιατί τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των "άγονων γραμμών" δεν επαρκούν, είτε γιατί δεν υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος να υπογράψει την σύμβαση του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου!

Είναι γνωστό, βεβαίως, για να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ότι δεν είναι υπεύθυνος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για την επιδότηση των δρομολογίων της "άγονης" γραμμής, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών. Από το πρωί λοιπόν προσπαθώ εις μάτην να επικοινωνήσω με το γραφείο του Πλοιάρχου κ. Ρίγκα, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ουδείς απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ η απάντηση από το γραφείο του (ασθενούς σήμερα) Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου, κ. Αθ. Μπούσιου, είναι πως το προσωπικό του γραφείου του κ. Ρίγκα απουσιάζει λόγω της ενημέρωσης που κάνει ο Διευθυντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (οργισμένους, προφανώς, φορείς των νησιών που έχουν μείνει από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση).

Συγχρόνως, έμαθα από το γραφείο του Γ. Γραμματέως κ. Ζωίδη ότι τα χρήματα της επιδότησης έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος στη ΔΥΕ για να υπογράψει τη σύμβαση!

Από το Γραφείο Τύπου, με το οποίο επικοινώνησα στη συνέχεια, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο, μου συνέστησαν δε να υποβάλλω εγγράφως το ερώτημά μου ώστε να μου απαντήσουν αναλόγως. Όπερ και έπραξα:

Προς το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Κύριοι,

Ονομάζομαι Ιωσήφ Παπαδόπουλος, είμαι ελεύθερος δημοσιογράφος και εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού www.ribandsea.com ενώ μέχρι πρότινος ήμουν και διαπιστευμένος στο Υπουργείο σας, διαπίστευση ωστόσο η οποία ζήτησα να ανακληθεί με την από 12 Σεπτεμβρίου 2014 και αρ. πρωτοκ. 934/12.9.2014 επιστολή μου.

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διακοπή των δρομολογίων του πλοίου "Πρέβελης" της ΑΝΕΚ LINES στα νησιά Ανάφη, Κάσο, Χάλκη και Κάρπαθο είναι ήδη τεράστια. Προσπαθώ από το πρωί να επικοινωνήσω με το γραφείο του κ Ρίγκα, ως υπευθύνου του Υπουργείου σας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να πάρω μια σαφή απάντηση για τους λόγους που ανάγκασαν την ως άνω ναυτιλιακή εταιρεία να διακόψει τα δρομολόγια του πλοίου της, αλλά κατέστη αδύνατον καθώς ουδείς απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Αν έχετε την καλωσύνη, παρακαλώ να με ενημερώσετε επί του θέματος, καθώς και πότε προβλέπεται να αρχίσει και πάλι τα δρομολόγιά του το πλοίο "Πρέβελης". Οι δικές μου πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες, από την πλευρά του κ. Ζωίδη, είναι πως τα χρήματα της επιδότησης έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν υπάρχει ο αρμόδιος να την υπογράψει!

Με τιμή
Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Υ.Γ. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι διεκόπησαν και τα δρομολόγια που εκτελεί το σκάφος "Kasos Princess" του Γιώργου Μανούσου, μεταξύ της Κάσου και της Καρπάθου, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Η σύμβαση που είχε με το Υπουργείο έληξε την 31η Οκτωβρίου 2014, αλλά δεν ανανεώθηκε.

Καϋμένη Ελλάδα σε τι χέρια έχεις πέσει...