Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η 69η Σύνοδος του Ο.Η.Ε. και το παραμύθι της διευκόλυνσης χρέους...

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Θυμάστε το πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο : "Χαλασμένα τηλέφωνα στην ερμηνεία της απόφασης του Ο.Η.Ε. 68/304/9.9.2014"; Αν δεν το θυμάστε, διαβάστε το εδώ : http://www.ribandsea.com/waves/1790-xalasmena-tilefona-stin-ermineia-tis-apofasis-tou-o-i-e-68-304-9-9-2014

Είχα αποφασίσει να ψάξω λίγο περισσότερο εκείνο το θέμα, αφ' ενός μεν με αφορμή την αναφορά του κ. Γ. Αϋφαντή κατά την διάρκεια της ομιλίας του (μετά το 19ο λεπτό) στη Λαμία την 17η Ιανουαρίου 2015 : http://www.ribandsea.com/face/1772-omilia-georgiou-ayfanti-sti-lamia αφ' ετέρου λόγω της υβριστικής επίθεσης που δέχθηκα από θερμοκέφαλο οπαδό του Αρτέμη Σώρρα γιατί σαν πράκτορας που είμαι (!) δεν ανακυκλώνω την "συνταρακτική" τάχα είδηση που έδωσε ο πρώην στρατηγός, αλλά και εξ αιτίας της ανακύκλωσης της αδιασταύρωτης πληροφορίας από την Πόπη Σουφλή στα "Αττικά Νέα" : http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_499.html#more

Στα σχόλια μάλιστα εκείνης της ανάρτησης δέχθηκα μια απαράδεκτη επίθεση από την Πόπη Σουφλή, η οποία εξέλαβε ως "υπόδειξη" τάχα την προτροπή μου να αναρτήσει το άρθρο μου (μετά από παρέλευση 5 ημερών) και να αποκαταστήσει την αλήθεια! Όταν δε διαμαρτυρήθηκα, απάντησε ότι δεν πρόλαβε να το διαβάσει και να το αναρτήσει επειδή ήταν πολύ απασχολημένη με άλλα θέματα της επικαιρότητας. Ιδού μερικά από αυτά :

http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_801.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_372.html (είδηση μαϊμού που ξεκίνησε απ’ το «Κουλούρι» πριν από ένα χρόνο!)
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/525.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_250.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_818.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_128.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_273.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_808.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/22.html#more
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_666.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_178.html#more
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_116.html
http://attikanea.blogspot.gr/2015/02/blog-post_553.html

Είχα επίσης υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί κανένα από τα αντιπολιτεύομενα κόμματα (και δη το "ψαγμένο" Κ.Κ.Ε.) δεν αναφέρθηκε στην "συνταρακτική" αυτή απόφαση του Ο.Η.Ε. με την οποία θα απηλλάσσετο η χώρα μας από την θανάσιμη "αγκαλιά" του Δ.Ν.Τ. και θα διευκολύνετο στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της.

Είχα λοιπόν γράψει, στο τέλος εκείνου του άρθρου, ότι ήμουν σε αναζήτηση των αποτελεσμάτων που είχε (ή θα έχει) η 69η Σύνοδος του Ο.Η.Ε., στην οποίαν είχε παραπεμφθεί προς ψήφιση η πρόταση της 68ης Συνόδου για την διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των υπερχρεωμένων χωρών. Εντόπισα λοιπόν την 69η Σύνοδο του Ο.Η.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε την 5η Δεκεμβρίου 2014 και η οποία, επί της συγκεκριμένης επίμαχης πρότασης της 68ης Συνόδου της 9ης Σεπτεμβρίου 2014, αποφάσισε :

5 Δεκεμβρίου 2014
GA/EF/3417
 
Πρόταση για το πλαίσιο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους μεταξύ 6 σχεδίων κειμένου που έχουν εγκριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
 
Η εξηκοστή ένατη συνεδρίαση.
37η συνάντηση (μμ)
 
Γενική Συνέλευση.
 
Η Κάλυψη συναντήσεων.
 
Η Γενική Συνέλευση θα αποφασίσει να συγκροτήσει μια επιτροπή ad hoc (δηλ. μια ειδική επιτροπή) για να επεξεργαστεί ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους όρους ενός από τα έξι σχέδια ψηφίσματος που εγκρίθηκε σήμερα από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή (Οικονομική και Δημοσιονομική).
 
Με άλλους όρους του εν λόγω κειμένου, με τίτλο «Λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ψηφίσματος 68/304», με τίτλο «Προς τη δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους», η Συνέλευση, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές των Ηνωμένων Εθνών, θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν σε αυτό το έργο που έχει ανατεθεί στην ειδική επιτροπή αυτή. Η Επιτροπή ενέκρινε το κείμενο με ονομαστική ψηφοφορία των 128 υπέρ, 16 κατά και 34 αποχές.
 
Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, είπε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι κρίσεις κρατικού χρέους, άλλες κρίσεις θα ακολουθήσουν. Κατά συνέπειαν, υπήρχε ανάγκη για τη δημιουργία ενός πολυμερούς πλαισίου για την δημιουργία των διαδικασιών αναδιάρθρωσης χρέους.

Επίσης, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υποχρεωμένος να ψηφίσει «κατά» στο σχέδιο ψηφίσματος, καθώς υπήρχε μια εν εξελίξει εργασία για το τεχνικά περίπλοκο ζήτημα για τέτοιους οργανισμούς-όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)-οι οποίοι αποτελούσαν τους πιο κατάλληλους χώρους.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας δήλωσε ότι η σημερινή δράση είχε να κάνει με ένα σχέδιο που ήταν "πολύ παρόμοιο" με το αρχικό που είχε υποβληθεί. Αυτό κατέστη ανέφικτο για αυτούς να συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, το ΔΝΤ ήταν το βασικότερο φόρουμ για να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.
 
Στη συνέχεια, η Επιτροπή ενέκρινε, με ονομαστική ψηφοφορία των 128 υπέρ, 4 κατά (Ισραήλ, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς) και με 46 αποχές, ένα σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Εξωτερική βιωσιμότητα του χρέους και ανάπτυξη». Με τους όρους του σχεδίου, η Συνέλευση θα τονίσει τη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της γενικότερης ανάπτυξης τους.  Περαιτέρω, η Συνέλευση θα αποφασίσει να συμπεριλάβει το υπο-θέμα με τίτλο «Εξωτερική βιωσιμότητα του χρέους και ανάπτυξη" στην προσωρινή ημερήσια διάταξη της εβδομηκοστής συνόδου της, υπό το θέμα με τίτλο «Ζητήματα μακροοικονομικής πολιτικής».

Αποφάσισε, δηλαδή, η 69η Σύνοδος του Ο.Η.Ε., να παραπέμψει κι' αυτή με τη σειρά της την υπόθεση στην 70ή Σύνοδο, η οποία είναι άγνωστο πότε θα συνέλθει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της...

Έχω πλέον πεισθεί ότι η λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, με τις οποίες, ενδεχομένως, θα βοηθηθούν τα υπερχρεωμένα κράτη να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, σκοπίμως χρονοτριβούν και αργούν να πάρουν σάρκα και οστά. Αυτό δε ποσώς με εκπλήσσει αφού είναι πάγεια τακτική των Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι, υποτίθεται, δημιουργήθηκαν για να προφυλάσσουν τα μικρά και υπερχρεωμένα κράτη να μη γίνονται βορά στο στόμα αδηφάγων "εταίρων".

Αυτό ωστόσο το οποίο αρνούμαι προσωπικώς να αποδεχθώ είναι η ευκολία με την οποίαν ανακυκλώνουν κάποιοι "δημοσιογραφικοί" κύκλοι, αλλά και ιδιώτες, αναληθείς, αβάσιμες και αδιασταύρωτες πληροφορίες προκειμένου να υποστηρίξουν την προπαγάνδα του κόμματος ή των πολιτικών που υποστηρίζουν ή επικρίνουν.

Ιδού και το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά :

5 December 2014
GA/EF/3417

Proposal for Sovereign Debt Restructuring Framework among 6 Draft Texts Approved by Second Committee.

Sixty-ninth session,
37th Meeting (PM)

General Assembly.

Meetings Coverage.

The General Assembly would decide to establish an ad hoc committee to elaborate a multilateral legal framework for sovereign debt restructuring processes, according to the terms of one of six draft resolutions approved today by the Second Committee (Economic and Financial).

By other terms of that text, titled "Modalities for the implementation of resolution 68/304, entitled "Towards the establishment of a multilateral legal framework for sovereign debt restructuring processes", the Assembly would invite relevant stakeholders to make contributions to the work entrusted to the ad hoc committee, in accordance with the established practices of the United Nations.  The Committee approved the text by a recorded vote of 128 in favour to 16 against with 34 abstentions.

The representative of Argentina, speaking before the vote, said that if sovereign debt crises were not addressed, other crises would follow.  Accordingly, there was a need to establish a multilateral framework for the establishment of debt restructuring processes.

Also speaking before the vote, the representative of the United States was obliged to vote "no" on the draft resolution as there was ongoing work on the technically complex issue in such bodies as the International Monetary Fund (IMF), which were more appropriate venues.

Speaking after the vote on behalf of the European Union, Italy's delegate said that today's action was on a draft that was "very close" to the original submitted.  That made it impossible to continue to support the process.  Further, IMF was the primary forum to discuss sovereign debt restructuring.

The Committee then approved, with a recorded vote of 128 in favour to 4 against (Israel, Japan, United States, Canada) with 46 abstentions, a draft resolution titled "External debt sustainability and development".  By terms of the draft, the Assembly would emphasize the importance of a timely, effective, comprehensive and durable solution to the debt problems of developing countries to promote their economic growth and development.  Further, the Assembly would decide to include the sub-item entitled "External debt sustainability and development" in the provisional agenda of its seventieth session, under the item entitled "Macroeconomic policy questions".