Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αβγά Βλαχάκη, όπως λέμε... νάφτης και αφτί!

Σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Κατά την διάρκεια της αναβάθμισης της πλατφόρμας του "Rib and Sea", μαζί με κάποιες άλλες αναρτήσεις χάθηκε κάπου στον διαδικτυακό λαβύρινθο και ένα άρθρο που είχα αναρτήσει σχετικώς με τις "ιδιοτροπίες" της μοναδικής και ανάδελφης ελληνικής γλώσσας που θέλει και επιμένει, το αυγό, ο ναύτης και το αυτί, ας πούμε, να γράφονται με ύψιλον.

Αφορμή για να δημοσιεύσω και πάλι το χαμένο εκείνο άρθρο στάθηκε μια πινακίδα που είδα σήμερα στην καρότσα ενός φορτηγού αυτοκινήτου που μεταφέρει τα προϊόντα που παράγει και διανέμει η εταιρεία "Βλαχάκης ΑΠΕΕ", η οποία έχει σαν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και συσκευασία αυγών. "Αβγά Βλαχάκη" λοιπόν έγραφε η πινακίδα και αναρωτιέμαι ποιος να είναι ο αναλφάβητος εμπνευστής αυτής της ασχήμιας.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική γλώσσα, αρχής γενομένης από την αποφράδα εκείνη νύχτα της 12ης Ιανουαρίου του 1982, όταν η Βουλή των Ελλήνων (sic) αποφάσισε με συνοπτικές και συνωμοτικές διαδικασίες την κατάργηση του πολυτονικού. Αποκορύφωμα της επίθεσης η καθιέρωση των βαρβαρικών greeklish που μόνο εμετικές τάσεις είναι σε θέση να προκαλέσουν.

Δείτε όμως πώς εξηγεί η Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου γιατί το αυγό, το αυτί και ο ναύτης, επί παραδείγματι, δεν πρέπει επ' ουδενί να γράφονται με "βήτα" και "φι" αντιστοίχως. Σας συνιστώ να δείτε και άλλα βιντεάκια του YouTube όπου η εξαιρετική αυτή φιλόλογος θα σας κάνει να κρεμαστείτε από τα χείλη της καθώς παραδίδει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ετυμολογίας, παρόντος του ακατανόμαστου σημερινού υπουργού Υγείας ο οποίος την φιλοξενούσε στην τηλεοπτική του εκπομπή με τον τίτλο "Ελληνική Αγωγή".

Ποια είναι η Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου.

Η Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου γεννήθηκε στον Πειραιά. Εσπούδασε Ελληνική και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαλλική γλώσσα και  λογοτεχνία στο Institut Francais d’ Athenes, Ιταλική γλώσσα στην Casa d’ Italia, Ισπανική στο Ινστιτούτο της Ισπανικής Πρεσβείας, και μουσική στο Ωδείον Αθηνών (με καθηγητή στην Θεωρία – Αρμονία Μουσικής τον Ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλλάντιο).

Είναι μέλος της «Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς» και του «Ομίλου Πειραιώς για την διάδοση της ελληνικής γλώσσης», του οποίου επί διετείαν διετέλεσε Αντιπρόεδρος.

Το 1994 εξελέγη παμψηφεί «Τακτικόν μέλος- Εταίρος» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΚΩΝΙΑΣ η οποία εδρεύει στο Bilbao. Το 2005 ανεκηρύχθη καθηγήτρια (Ιστορικής Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου ALPINE Ζυρίχης – Ελβετία. Είναι μόνιμον μέλος της ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, καθώς και του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Ως Εισηγήτρια σε πολλά Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις, γλωσσικού κυρίως περιεχομένου, κι έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες  ραδιοτηλεοπτικές Εκπομπές (μόνιμες και έκτακτες) σε διαφόρους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και σε διεθνή Δορυφορικά προγράμματα.

Σήμερα είναι καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου διδάσκει ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης, και διαλέκτρια της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) Είναι επίσης Διευθύντρια Σπουδών της σχολής «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», όπου διδάσκει το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών με πρωτότυπη μέθοδο ιδικής της επινοήσεως.
 
Έργα της:

1. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης» : 7 Διδακτικά βιβλία πλήρους εκμαθήσεως της κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης.
2. ΤΡΑΓΩΔΙΑ – Νέα Δεδομένα – Εκδ. Γεωργιάδη
3. Αισχύλου Ευφορίωνος Αθηναίου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (Σύγχρονος Απόδοσις αρχαίου Κειμένου, Εισαγωγή, Σχόλια, Επίμετρον) – Εκδ. Γεωργιάδη
4. Ημερολόγιον από τον πόλεμο του 1940 – ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ (με σχόλια, και παράλληλα εδάφια από την Αρχαία μας Ιστορία) – Εκδ. Νέα Θέσις
5. Πώς η Ελληνική γονιμοποίησε τον Ευρωπαϊκό λόγο – Εκδ. Νέα Θέσις
6. ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ Πώς η Ελληνική γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο – Εκδ. Γεωργιάδη
7. Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης – Εκδ. Γεωργιάδη
8. Γκρεκάνικο Λεξικό – Εκδ. Νέα Θέσις
9. Τραγωδία και Αριστοτελική Κάθαρσις – Εκδ. Γεωργιάδη
10. Ο εν τη λέξει λόγος – Εκδ. Γεωργιάδη