Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φάμπρικα με πλαστά πτυχία αεροπόρων (!?)

Πηγή : https://onenews.gr/%CF%86%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD/

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

xrspirtzisΕισαγγελική έρευνα για κύκλωμα το οποίο λειτουργεί εντός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εξετάσεις των αεροπόρων και δίδονται τα διπλώματα και τα πτυχία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έχει στη διάθεσή της πολυσέλιδη καταγγελία-φωτιά για «φάμπρικα» η οποία λειτουργεί μέσα στους κόλπους της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων (Δ2). H καταγγελία-φωτιά κατατέθηκε, τον Ιούλιο του 2018 στην εισαγγελία Εφετών και κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Άρειο Πάγο, το γραφείο του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη αλλά και την EASA.

Από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ» προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια των επιβατών. Οι συντάκτες της καταγγελίας είναι έμπειροι πιλότοι οι οποίοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Αναφέρονται σε παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια λαμβάνουν χώρα στην ΥΠΑ και αφορούν ανίκανους εξεταστές αλλά και σχολές-μαϊμού οι οποίες στήνονται από «ημετέρους» με σκοπό το κέρδος.

Στο στόχαστρο ο εκλεκτός του Χρ. Σπίρτζη.

Στο στόχαστρο των καταγγελιών μπαίνει ο νυν διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2015 και αποτελεί προσωπική επιλογή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας καταγγέλλεται από στελέχη της ΥΠΑ ότι προώθησε ως εξεταστή συγκεκριμένο στέλεχος (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) το οποίο έχει πλαστές πτητικές ώρες ελικοπτέρων, χωρίς να έχει κάποιο άλλο ουσιαστικό η τυπικό προσόν. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, μάλιστα, φέρεται -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- και ως συνέταιρος του διοικητή της ΥΠΑ σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες που αφορούν τις εξετάσεις των πιλότων. Μάλιστα, ο Λιντζεράκος εγκαλείται ότι «καθάρισε» έμπειρους εξεταστές προκειμένου να προαγάγει και να προμοτάρει «επίορκο αξιωματικό» της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδιοκτήτη αερολέσχης στη Δυτική Ελλάδα, ο οποίος υπερηφανεύεται -σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες- ότι είναι κολλητός και της Όλγας Γεροβασίλη.

Ο νομικός και ο προϊστάμενος.

Στην καταγγελία η οποία διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές εμπλέκεται και το όνομα πολύ γνωστού δικηγόρου ο οποίος προβάλλεται ευρέως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναφέρεται ότι μεσολάβησε προκειμένου να δοθεί άδεια σε Σχολή η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι «μαϊμού», καθώς δεν υπάρχουν κανονικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά κυρίως δεν τηρείται το sample training flights, δηλαδή πραγματικές ώρες πτήσεις με αεροπλάνα.

Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο το οποίο δίδεται στις εισαγγελικές Αρχές για στέλεχος της ΥΠΑ το οποίο έλειπε στο εξωτερικό και με την έλευσή του στην Ελλάδα τοποθετήθηκε σε νευραλγικό πόστο στα πτυχία και συγκεκριμένα στη θέση του επιθεωρητή. «Πώς γίνεται να κάνει ελέγχους ο… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του), ένας ανεπαρκής επιθεωρητής που εξέδιδε πλαστά πτυχία και άδειες σχολών, ανεπαρκής κατά την EASA με σωρεία ανοικτών ευρημάτων με κίνδυνο να κλείσουν τα πτυχία της ΥΠΑ και να τρέχουμε για ανανεώσεις στο εξωτερικό;» διερωτώνται οι καταγγέλλοντες.

Ψεύτικες υπερωρίες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι και τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται και αφορούν πλασματικές υπηρεσίες πολλών Διευθύνσεων της ΥΠΑ, αλλά και διπλά ψεύτικα βιβλία τα οποία σκοπίμως αποκρύβονται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στην καταγγελία γίνεται λόγος για «κλοπή δημοσίου χρήματος», αλλά και αποζημιώσεις απώλειας πτυχίου που έδινε το κράτος. «Πολλές από αυτές είναι μαϊμού» αναφέρουν τα στελέχη της ΥΠΑ που αποφάσισαν να κινητοποιήσουν τις εισαγγελικές Αρχές αναφερόμενα σε υπαλλήλους οι οποίοι, ενώ δεν προσφέρουν πραγματική υπηρεσία σε πύργο ελέγχου ή ραντάρ, εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά απολαμβάνοντας όλα τα μισθολογικά τους προνόμια!

Πανικός στο υπουργείο.

Η αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» προκάλεσε πανικό στο υπουργείο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το πρωινό της Δευτέρας ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου μετέβη στον Άρειο Πάγο ζητώντας να πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας. Το οξύμωρο της υπόθεσης βέβαια είναι ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία θα όφειλε να τα είχε υπόψην του μιας και όπως γράψαμε η ίδια καταγγελία είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του υπουργού!