Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ανήθικόν τε και παράνομον.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

arkas.tixodioktesΆκουγα χθες όλη μέρα να λένε όλοι ότι νομίμως πληρώναμε στην πάμπλουτη κ. Ράνια μας € 1000/μήνα για να κατοικεί στο Κολωνάκι, αλλά αυτό είναι ανήθικον, διότι η κ. Ράνια μας διαθέτει ευπρεπή ιδιόκτητον κατοικίαν εις Γλυφάδα, όπου θα μπορούσε ανέτως να διαμένει. Έτσι, η κ. Ράνια μας αναγκάσθηκε εκ λόγων περισσής ευθιξίας να υποβάλει την παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο, η οποία έγινε δεκτή από τον πορδυπουργό, ο οποίος δεν ανέχεται ανηθικότητες με τίποτε. Άκουσα, επίσης, ότι η κ. Ράνια μας προσφέρθηκε να επιστρέψει τα εισπραχθέντα. Γιατί; Νόμιμα δεν τα εισέπραττε;

Για να δούμε, όμως, τί ακριβώς συμβαίνει.

Με το άρθρο 25 του ΜΕΡΟΥΣ Β΄ του 3ου Μνημονίου [ν. 4336/2015]  ορίσθηκαν  τα εξής: «Χορήγηση δαπανών διαμονής -  Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α` 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω  διάταξη ισχύει από 1.2.2015».

Και τί ορίζει η περίφημη απόφαση 6701 της κωλομέλειας ως ισχύει από 01.02.2013;

«α) Την καταβολή σε κάθε έναν των εξ επαρχίας βουλευτών, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του Νομού Αττικής, ποσού χιλίων (1.000) ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανώ ν διαμονής τους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ή τη μίσθωση από την Βουλή των Ελλήνων ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200) πλέον Φ.Π.Α. και κρατήσεων από 01.02.2013. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται ανάλογα και εναλλακτικά για την εκλογική περιφέρεια των εξ επαρχίας βουλευτών, στην περίπτωση, που αυτοί στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην εκλογική τους περιφέρεια».

Αφού, λοιπόν, η ζάπλουτη κ. Ράνια μας διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στη Γλυφάδα, ήτοι εντός Αττικής, παρανόμως εισέπραξε ό,τι εισέπραξε και, προφανώς, θα έχει  υποβάλει και ψευδή δήλωση, για να τα εισπράξει. Έτσι εξηγείται γιατί προσφέρθηκε να επιστρέψει τα ληφθέντα. Επειδή τα εισέπραξε άνευ νομίμου αιτίας, εξ ου και υπεχρεούντο οι αρμόδιοι να τα αναζητήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.    

Πέρα τούτου, θα μπορούσα να πω ως νομικός ότι για να τύχει του συγκεκριμένου ευεργετήματος η κ. Ράνια, θα έπρεπε να είναι και κάτοικος επαρχίας που ξεσπιτώθηκε για να μας υπηρετήσει ως υπουργός, αφού η διάταξη αναφέρεται μόνον σε εξ επαρχίας βουλευτές. Για την ταυτότητα του λόγου, δηλαδή, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν το ενοίκιο υπό τους όρους που το εισπράττουν οι βουλευτές-υπουργοί, ήτοι να προέρχονται εξ επαρχίας.

Άρα, η παρανομία της κ. Ράνιας ήταν διπλή: αφ’ ενός δεν ορμάται εξ επαρχίας, αφ’ ετέρου διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία εντός Αττικής.     

Η φήμη ότι ο Καρανίκας τουϊτάρισε «Στα τσακίδια κυρία Ράνια» ελέγχεται ως ανακριβής.

http://www.efsyn.gr/arthro/ti-einai-aristero-ithos