Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πλαστογραφάμε και νόμους, άμα λάχει να ΄ούμ!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

Εξ αφορμής ερεθίσματος από τον φίλο Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

plastografia.flampourariΤο σωτήριον έτος 1989 η συγκυβέρνηση Τζαννετάκη τροποποίησε το ν.δ. 1059/1971 «περί απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων» στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά, ώστε να πάψει το απόρρητο αυτό να αποτελεί εμπόδιο για τις ανακριτικές Αρχές. Διαβάζω στη σελίδα 1821 των επίσημων πρακτικών της Βουλής πώς ψηφίσθηκε το άρθρο 27 του ν. 1868/1989:

«Άρθρο 27

Οι διατάξεις του Ν.Δ. 1059/1971 "ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ" του νόμου 1806/1988 "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" και του νόμου 1858/1989 τροποποιούνται ως εξής:

1. Το άρθρο 3 του Ν.Δ. 1059/1971 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 3

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η παροχή πληροφοριών για τις απόρρητες χρηματικές ή άλλες καταθέσεις σε Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα μετά από ειδικά αιτιολογημένη παραγγελία ή αίτηση ή απόφαση του αρμόδιου για την άσκηση ποινικής δίωξης ή την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισής ή κυρίας ανάκρισης οργάνου Ή του δικαστικού συμβουλίου ή δικαστηρίου στο οποίο διενεργείται η σχετική διαδικασία, εφ' όσον η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι απολύτως αναγκαία για την ανίχνευση και τον κολασμό κακουργήματος.».

fek230Με βάση την ψηφισθείσα διάταξη μπορούσε οποιαδήποτε βαθμίδα ανακριτικής ή δικαιοδοτικής Αρχής να ζητήσει και λάβει τα αναγκαία για τη διερεύνηση κακουργήματος στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών χωρίς την παρεμβολή άλλου οργάνου.

arthro27Ιδού πώς δημοσιεύθηκε η διάταξη (φωτο)

Ποιος έβαλε το ξερό του για να αλλάξει το διαζευκτικό "ή" με την πρόθεση "δια" ώστε να πρέπει να περάσει από το δικαστικό συμβούλιο οποιαδήποτε αίτηση εισαγγελέα, ανακριτή κ.λπ. για λήψη στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών; Και γιατί οι εισαγγελείς, ανακριτές κ.λπ. εξακολουθούν να ζητούν την άδεια του δικαστικού συμβουλίου, αντί να αποφαίνονται ότι ο δημοσιευθείς νόμος δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του νομοθετικού σώματος, εξ ου και εφαρμόζουν ό,τι απεφάσισε η Βουλή και όχι οι μανδαρίνοι και τα κωματόσκυλα;

Τί μου θύμισες τώρα ρε Ιωσήφ!

Σχόλιο "Rib and Sea".

Μη σε νοιάζει Σωτήρη. Δεν ήταν το τέλος η προχθεσινή μας συζήτηση, η οποία αναρτήθηκε σήμερα στο διαδικτυακό μας μετερίζι. Η αρχή έγινε. Θα έρθουν και άλλα. Έχουμε πολλά να πούμε ακόμη. Να θυμίσω μόνο ότι επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είδαμε καλύτερες μέρες. Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή, και έχουμε την ψευδαίσθηση πως για όλα τα σημερινά δεινά μας ευθύνεται η πρώτη φορά αριστερή (λέμε και καμμιά μαλακία) κυβέρνηση του Ψύριζα. Απλώς ο Αλέξης και τα τσιράκια του κάνουν σήμερα τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνοντας αυτά που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.