Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Απαράδεκτοι και προσβλητικοί υπαινιγμοί σε βάρος του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                     Κάρπαθος :   14/07/2017
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                 Αρ. Πρωτ. :  1515
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ -ΚΑΣΟΥ
ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Διοικητήριο  Προς: ΜΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΤΑΧ.ΚΩΔΙΚΑΣ : 857 00 – ΚΑΡΠΑΘΟΣ       
ΠΛΗ/ΡΙΕΣ : ΣΕΒΔΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     
ΦΑΞ: 2245361211    
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 2245361213    
ΜΑΙL :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτοι και προσβλητικοί υπαινιγμοί σε βάρος του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή στον «πανηγυρικό»… που εκφώνησε στις τελετές της επετείου του Ολοκαυτώματος της Κάσου ο Ι. Εμίρης».

minatsis giannisΑνάμεσα στις σελίδες του υπ’ αριθμόν 401 (66) τεύχους των μηνών Μαΐου – Ιουνίου 2017 του περιοδικού "Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤOY ΚΑΣΙΩΤΗ", που εκδίδεται στην Αθήνα από τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων και έφτασε στα χέρια των συνδρομητών του πριν λίγες μέρες, εντοπίσαμε και το πλήρες κείμενο του βαθυστόχαστου «πανηγυρικού» … που εκφώνησε ο Ι. Εμίρης στο πλαίσιο των τελετών τιμής και μνήμης της επετείου του Ολοκαυτώματος της Κάσου που διοργάνωσε στις 7/6/2017 ο Δήμος του νησιού. 

Εστιάσαμε όμως εντυπωσιασμένοι … στο ακόλουθο απόσπασμα (σ.σ. 6,7 και 12) που υπελάνθανε ανάμεσα σε άλλα περισπούδαστα:

«… Αυτό το μεγαλείο της Kασιώτικης ψυχής, μας καλεί επιτέλους το όστρακο της Κάσου – η πρωτογενής ψυχή του νησιού - να το αναδείξουμε στον ιστορικό άξονα. Ωστόσο, η ατόφια ψυχή δεν ξεγελιέται με κολακευτικές προτάσεις που έρχονται αναρμοδίως για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Η Μεγάλη Ιστορία δεν χωρά σε παιχνίδια. Ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Η ανάδειξη της Ιστορίας αποκτά ουσιαστική αξία όταν αγγίζει και την καθημερινότητά μας που, δυστυχώς, πολύ απέχει από αυτό που τα προτερήματά μας, αξίζουν!...»

Αν και ο Έπαρχος κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις, καταθέτοντας μάλιστα στους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και την κυρία δήμαρχο, επίσημη έγγραφη πρόταση ανακήρυξης της Κάσου από την Ελληνική Πολιτεία σε ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ, διέλαθε της προσοχής του το συγκεκριμένο απόσπασμα, που είναι οφθαλμοφανές ότι αναφέρεται στην κίνησή του αυτή. Γιατί διαφορετικά θα αντιδρούσε άμεσα τοποθετούμενος στο ανακύπτον θέμα, κατάλληλα και δημόσια, και με τον τρόπο που άρμοζε την ίδια εκείνη στιγμή και εις επήκοον του εκφωνήσαντος τον «πανηγυρικό»….

Όπως είναι φυσικό η ανάγνωση και η εν συνεχεία ευρύτερη κυκλοφορία του συγκεκριμένου κειμένου γεννά σειρά ζητημάτων στα οποία η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου ευθαρσώς τοποθετείται:

1. Ποιος εμπόδισε τον κ.Εμίρη τα χρόνια που μπαινόβγαινε στους πολυποίκιλους πολιτισμικούς φορείς των Αθηνών και των περιχώρων να καταθέσει και να προωθήσει την όποια πρόταση για την ανάδειξη της ιστορίας της Κάσου θεωρούσε ενδεδειγμένη, σ’ αυτούς που έκρινε ότι ήταν αρμόδιοι;;;
2. Γιατί καθώς φαίνεται ο αιρετός Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου δεν είναι – κατά την κρίση του ομιλήσαντος – «αρμόδιος» για την κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης, που κανείς όμως ως σήμερα δεν σκέφτηκε να προωθήσει.
3. Πολύ περισσότερο που το ίδιο το Ελληνικό κράτος, όπως με ειλικρίνεια ομολόγησε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, δεν διέθετε μέχρι τώρα – σε αντίθεση με σειρά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών – το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την άμεση ανακήρυξη της Κάσου σε «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ».
4. Το πολυταλαιπωρημένο μάλιστα Ελληνικό κράτος δρομολόγησε ήδη την καθιέρωση του σχετικού νομικού πλαισίου με αφετηρία την κατατεθείσα σε όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας πρόταση του Επάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή και το πρώτο νησί που θα κηρυχθεί ΗΡΩΙΚΟ θα είναι η Κάσος…!
5. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα επιδοθεί από τον κ. Έπαρχο ιδιοχείρως και στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Κάσο κι αυτός είναι ο κύριος λόγος της παρουσίας του κ. Μηνατσή εκεί.  
6. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Έπαρχος δεν έβαλε και δε θα ’βαζε την σχετική πρότασή του στην κρίση του Ι. Εμίρη. Τέτοια ζητήματα, εξ άλλου, δεν διευθετούνται με την εκφώνηση λογοτεχνιζόντων «δεκάρικων»…σε επετειακές εκδηλώσεις.
7. Τουναντίον παρόμοιοι στόχοι πετυχαίνονται με καλά σχεδιασμένες, μεθοδικές και συστηματικές προσπάθειες, όπως αυτές που καταβάλλει αρκετά χρόνια τώρα σε σειρά Κασιώτικων θεμάτων ο κ. Έπαρχος και με αταλάντευτους αγώνες σε βάθος χρόνου που έλειψαν ως σήμερα σε πλείστες όσες περιπτώσεις.  
8. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:                                                                  

α. Την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της εκπόνησης μελετών για την αποκατάσταση του κτιρίου του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων της Κάσου με το ποσόν των 200.000€.

β. Την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της εκπόνησης της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της Κάσου επίσης με το ποσόν των 200.000€.    
γ. Την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του εξοπλισμού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και του Σφαγείου της Κάσου.
δ. Τη σύναψη διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κάσου για το έργο «Συντήρηση-βελτίωση του οδικού δικτύου Κάσου» προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
ε. Την ολόθερμη στήριξη από τον Έπαρχο κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή της πρότασης μετονομασίας – τιμητικά για την Κάσο – της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου σε Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου. Πρόταση που υπερψηφίστηκε εν τέλει ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και εκκρεμεί η οριστική θεσμοθέτησή της στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

στ. Την προσεχή ονομασία της αναμορφωμένης αίθουσας σεμιναρίων, τελετών και δεξιώσεων του ιστορικού κτιρίου των Διοικητηρίων της Καρπάθου σε Αίθουσα Μάρκου Μαλλιαράκη με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη του θρυλικού Κασιώτη ήρωα του 1821και διατελέσαντα Επάρχου Καρπάθου τα έτη 1823-1824.         

ζ. Την προώθηση της τροποποίησης του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας ώστε να αποκτήσει το Επαρχείο μας τοπικό γραφείο στην Κάσο το οποίο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση με τη σταθερή παρουσία εκεί υπεύθυνου υπαλλήλου.                                                                                                              
η. Την εκπόνηση από τον αρμόδιο μηχανικό της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου κ. Γιάννη Καρατάσο δεκάδων τεχνικών μελετών για λογαριασμό του Δήμου Κάσου.
θ. Τις συνεχείς επισκέψεις στην Κάσο του Κτηνιάτρου, της Επόπτου Υγείας, του Γεωπόνου της Περιφερειακής μας Ενότητας, κ.κ. Θωμά Παπαντώνη, Γεωργίας Κασίμη και Μανόλη Κρητσιώτη αντίστοιχα, με σκοπό την άμεση βοήθεια στους κοπιασμένους γεωργοκτηνοτρόφους και στους καταστηματάρχες του νησιού.
ι. Την σταθερή χρηματοδότηση και προαγωγή των σημαντικότερων πολιτιστικών θεσμών της Κάσου όπως: το Κασιολογικό Συμπόσιο, η Συνάντηση Λύρας και Οργάνων με δοξάρι της Κάσου, το Φεστιβάλ της Κάσου και άλλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ποσά που διατίθενται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον πολιτισμό της Κάσου είναι κατά πολύ ανώτερα των αντίστοιχων ποσών που διατίθενται για την Κάρπαθο…!                                                                                                     
κ. Την προώθηση της τεράστιας οικονομικής σημασίας πρότασης της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Κάσου και της Καρπάθου με τον υπό κατασκευή αγωγό EuroAsia Interconnector που θα λύσει αυτόματα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ενεργειακό τους πρόβλημα σε βάθος μάλιστα πολλών δεκαετιών αν όχι αιώνα και πλέον!...                                                                                    
Αυτά ακριβώς τα συνετά βήματα «αγγίζουν χωρίς αμφιβολία την καθημερινότητα της Κάσου» με τέτοιο τρόπο ώστε «η ανάδειξη της Ιστορίας της να αποκτά ουσιαστική αξία…και όχι μόνο» στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

9. Όμως η Δήμαρχος και τα μέλη της Δημοτικής αρχής της Κάσου, που πήραν την απόφαση και ανέθεσαν στον περί ου ο λόγος ομιλητή την ευθύνη της εκφώνησης του «πανηγυρικού» … της ημέρας, έχουν την ηθική υποχρέωση να διευκρινίσουν δημόσια εάν συμμερίζονται τα υπονοούμενα και τις προσβλητικές θέσεις που εξέφρασε ο συνεργάτης τους Ι. Εμίρης αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων του Ολοκαυτώματος και αφορά την ανακήρυξη της Κάσου από την Ελληνική Πολιτεία σε ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ. Μια πρωτοβουλία, που όπως φάνηκε περίτρανα από τις θερμές αντιδράσεις των παρευρισκόμενων Κασιωτών, απηχεί πλήρως τα δικαιολογημένα αισθήματα περηφάνειας των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού.
10. Ερωτάται λοιπόν η κ. Μαίρη Τσανάκη αν συμμερίζεται την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε «αναρμοδίως» από τον κ. Έπαρχο «για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς» και για να «ξεγελάσει» τους απανταχού Κασιώτες.
11. Και επιπλέον, διαπίστωσε μήπως η κ. Δήμαρχος ότι η άκρως πατριωτική και άδολη αυτή πρόταση έχει να κάνει με «παιχνίδια» που στήνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου και κατ’ επέκτασιν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εις βάρος της Κάσου;;; Αν όχι, επιβάλλεται να τοποθετηθεί το συντομότερο δημόσια.
12. Κλείνοντας θα θέλαμε να συστήσουμε στον καθ' όλα σεβαστό Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων γιατρό κ. Γιάννη Ζαχαριάδη και στους υπεύθυνους του περιοδικού "Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΙΩΤΗ", να επιδεικνύουν στο μέλλον περισσότερη προσοχή στα κείμενα που φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού τους.

Σχόλιο Ιωσήφ Παπαδόπουλου.

Η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, προτού λάβει θέση απέναντι στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Ιωάννη Μηνατσή, θα πρέπει, νομίζω, να εξηγήσει πώς διέλαθε της προσοχής του Υπουργείου των Εσωτερικών και των Δημοτικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέρου, καταστρατηγώντας όσα ο εκλογικός νόμος ορίζει και, μολονότι είχε σοβαρό κώλυμα εκλογιμότητας, έλαβε μέρος στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές  και εξελέγη Δήμαρχος Κάσου! http://www.dimokratiki.gr/24-11-2015/i%e2%80%88dimarchos-kasou-iche-kolima-eklogimotitas-ti-ipostirizi-dimosiografos/

Μπορεί η Δικαιοσύνη, ακόμη και στις πιο υψηλές βαθμίδες της, να ανέχεται ή να ενέχεται στα πολιτικά παιγνίδια εξουσίας, ο ελεύθερος όμως δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί με θρησκευτικό καθήκον το λειτούργημά του, ελέγχοντας, χωρίς κομματικές παρωπίδες, την εξουσία και ενημερώνοντας τον λαό.