Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Χαμένοι στην αθώωση!

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

s300Το δικαστήριο αθώωσε τον ηγούμενο Ευφραίμ και τους λοιπούς κατηγορουμένους, επειδή δεν διέγνωσε στο πρόσωπό τους πρόθεση να ζημιώσουν το Δημόσιο κ.λπ., αφού πίστευαν ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Ελλείψει δόλου δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.

Σε κάποιες άλλες αίθουσες δικαστηρίων ακούγονται απολογίες  τύπου «Δεν είχα σκοπό κύριε Πρόεδρε να ιδιοποιηθώ τα χρήματα, απλώς πίστευα ότι δικαιούμαι να τα πάρω από το Ταμείο γι’ αυτό κι γι’ αυτό τον λόγο. Στη συνέχεια προσπάθησα να τα επιστρέψω, αλλά με την κρίση δεν το κατόρθωσα». Και η ετυμηγορία: «7 χρόνια κάθειρξη». Ή «Κύριε Πρόεδρε είχα ανάγκη από δουλειά και άλλαξα τον βαθμό του απολυτηρίου μου από 8 σε 8,5 για να διορισθώ. Πάντως τα € 150.000 που πήρα για μισθούς τα δούλεψα». «Ένοχος, διότι ζημίωσες το Δημόσιο με τα € 150.000, έστω και αν προσέφερες την εργασία σου σε αντιστάθμισμα. 8 χρόνια κάθειρξη».

Αθώοι, λοιπόν, οι εμπλακέντες στο λεγόμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου». Ανάμειξη πολιτικών δεν διεγνώσθη.  

Τόνοι μελάνης και χαρτιού, εκατομμύρια ανθρωποωρών αναλώθηκαν για τη διερεύνηση του «σκανδάλου» και την ενημέρωση του νοήμονος κοινού [δικογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, εισαγγελείς, δικαστές,  γραμματείς, κλητήρες, τηλεπαρουσιαστές, δημοσιογράφοι και μαϊντανοί, αστυνομικοί, βουλευτές και υπουργοί, βουλεύματα των Εφετών, αναιρετικά βουλεύματα των Αρεοπαγιτών κ.λπ.].  Δύο Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και μία Προανακριτική κατέληξαν στο εκ των προτέρων γνωστό πόρισμα: φταίει η ΝΔ, αλλά τα αδικήματα των πολιτικών έχουν παραγραφεί ελέω του ελεεινού άρθρου 86 του Συντάγματος. Αλήθεια, εκείνη η παρδαλή Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση τί κάνει; Συμπληρώνεται οσονούπω ένα 6μηνο από τη συγκρότησή της.

Κι’ αφού η Βουλή επιβεβαίωσε την παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών, ο Αλέξανδρος Κοντός ζήτησε τον Μάιο του 2011 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Πετσάλνικο τη συγκρότηση  της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα Ειδικής Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν πράγματι ενείχετο ή όχι στην υπόθεση, ώστε να μην πλανάται το στίγμα ότι ο Κοντός ημάρτησε, αλλά δεν τιμωρήθηκε, επειδή το αμάρτημά του παρεγράφη. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί μετά πάροδο 6 ετών. Δεν χρειάζεται πλέον, αφού η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικώς και αμετακλήτως. Αμετακλήτως;  Κάποιος εισαγγελέας δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης;   

Εν πάση περιπτώσει το ποινικό σκέλος έληξε και δικαιώθηκαν όσοι είχαν μπει στο στόχαστρο. Πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες. Ωραία ως εδώ. Και με το αστικό σκέλος τί γίνεται; Τί θα γίνει με τις περίφημες ανταλλαγές της λίμνης με ακίνητα που στη συνέχεια πουλήθηκαν κ.λπ.;   Αφού και το ποινικό δικαστήριο απεφάνθη, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η λίμνη δεν ανήκε στη Μονή, τί θα γίνει με τις αστικές συμβάσεις που είναι στον αέρα με βάση την αρχή που διδάσκεται στο δεύτερο έτος της Νομικής «ουδείς  μετάγει πλέον ου έχει δικαιώματος»;  Πώς παραμένουν σε ισχύ οι άκυρες αυτές συμβάσεις, αφού η Μονή έδωσε  κάτι που δεν της ανήκε και πήρε στη θέση του κάτι άλλο;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν θα θιγεί καμμία σύμβαση. Και τούτο, διότι κατά πάσα πιθανότητα όλο τούτο το αλισιβερίσι έγινε για μέγιστο εθνικό σκοπό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευφραίμ είναι Κύπριος, ότι στις συμβάσεις ενεπλάκησαν κυπριακές εταιρείες και εν γένει το όλο πράμα έχει οσμή Κύπρου. Μήπως, λοιπόν, όλο αυτό έγινε για να πληρωθούν οι S300 που είχε παραγγείλει η Κύπρος, αλλά κατέληξαν στην Κρήτη; Λέω εγώ τώρα ως αδαής που είμαι περί τα βαθέως πολιτικά πράγματα, τα οποία γίνονται επικίνδυνα όταν αγοράζεις όπλα από τους Ρώσους, επειδή δεν σου πουλάνε οι αμερικανοί, ή επειδή έτσι γουστάρεις ρε αδερφέ. Κι’ ο Άκης για ρωσικά όπλα, όχι για αμερικανικά, βρίσκεται στη φυλακή.  

Αν στύψουμε το μυαλό μας και θυμηθούμε ποιος ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία με το σκάνδαλο, ενώ τώρα κάνει το παπί, ίσως αντιληφθούμε γιατί έγινε όλος αυτός ο τζερτζελές που ταλάνισε τη χώρα επί 10 χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι ξεκίνησε από τον ALPHA πρωτοστατούντος του έγκριτου [λέμε και καμμιά  μ..] Βαξεβάνη. Τον τηλεοπτικό σταθμό που αγαπάει τους αμερικανούς, όπως οι αμερικανοί αγαπούν και εμάς. Τελευταίο δείγμα η δήλωση Τραμπ: «Αγαπώ τους Έλληνες». Και να οι πανηγυρισμοί και να η αναμετάδοση της είδησης και να η χαρά η ανείπωτη. Ο Πρόεδρος των πΗΠΑ μας αγαπά και θα μας βοηθήσει. Απολύτως. Αρκεί να αγοράζουμε όπλα από τις πΗΠΑ και να είμαστε σταθερά δεύτεροι σε εξοπλιστικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, οπότε ούτε για μίζες θα μιλάει κανείς ούτε για...

Σκάσε, λοιπόν, και περίμενε το πέρας της αξιολόγησης, τις επόμενες εκλογές και το επόμενο Μνημόνιο. Και να μακαρίζεις την αριστερή [λέμε και καμμιά μ…] κυβέρνηση που φέρνει νόμο στη Βουλή για να βάλει τάξη στο τοπίο των εισπρακτικών εταιρειών. Αχάριστε, που θέλεις αξιοπρεπή Υγεία και Παιδεία, δίκαιη φορολογία, τιμωρία των λαμογίων, πάταξη της διαφθοράς και της αργομισθίας και άλλες τέτοιες παπάρες!   

Γκέγκε;

Υ.Γ. Η Βικιπαίδεια έχει ένα πολύ καλό ιστορικό της υπόθεσης. Διαβάστε το, για να θυμηθείτε πολλά που έχουν ξεχαστεί.