Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις κεραίες του COSMOTE!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Δεν πέρασε παρά μία μόνο ημέρα από χθες, που συνάντησα τον Δήμαρχο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, με θέμα συζήτησης τις καρκινογόνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας του Cosmote στον Ασύρματο της Βάρκιζας και πώς μπορούν αυτές να απομακρυνθούν, και σήμερα πληροφορήθηκα από τον δικηγόρο Πατρών κ. Βασίλη Γαλανόπουλο (ο οποίος, μαζί με τον συνάδελφό του κ. Πέτρο Ρηγάτο, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Cosmote, τα οποία και κέρδισαν) ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκαταστημένες κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και γενικώς χώρους συγκέντρωσης πολλών ατόμων, παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας!

Ως γνωστόν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 47ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, μαζί με άλλους 213 κατοίκους του χωριού Ζαρουχλέϊκα, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Cosmote ζητώντας μέσω των δικηγόρων τους την διακοπή λειτουργίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε τοποθετηθεί σε απόσταση αναπνοής από τέσσερα σχολεία και νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που εξέτασε το αίτημα, ήταν να απομακρυνθούν οι κεραίες και να καταβάλλεται από την Cosmote, ως ποινική ρήτρα, το ποσό των 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα που η εταιρεία δεν θα συμμορφώνεται. Ήταν βεβαίως επόμενο η Cosmote να αντιδράσει και να καταφύγει στο Εφετείο, η απόφαση του οποίου οσονούπω αναμένεται.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δυσμενής για την Cosmote απόφαση, και συγκεκριμένα το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων 213 κατοίκων της περιοχής, με αριθμό 303/2013, η οποία εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας. Το δικαστήριο ζήτησε την παύση λειτουργίας του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας της Cosmote, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στην οικία του Πραξιτέλη Δρακόπουλου, που βρίσκεται στο Τ.Δ. Λαστέϊκων του Δήμου πύργου Ηλείας, απειλώντας την Cosmote με καταβολή 5.000 ευρώ για κάθε εβδομαδιαία παράβαση της απόφασης.

Σε άλλη περίπτωση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηλείας, που κλήθηκε να εξετάσει την αγωγή κατοίκων της περιοχής κατά της Cosmote, εξέδωσε την απόφαση 26/2014 με την οποία απαγόρευσε την λειτουργία του  σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας που είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε στο δώμα διώροφης οικοδομής επί της οδού Μανωλοπούλου του Δήμου Πύργου του Νομού Ηλείας.

Ακόμη νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα με την υπ' αριθμ. 8/2006 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας, εκδικάστηκε η αγωγή του Δήμου Αργοστολίου κατά της Cosmote. Το δικαστήριο δέχθηκε την αγωγή του Δήμου Αργοστολίου και απαγόρευσε στην Cosmote την λειτουργία των εγκατεστημένων στο δώμα επί της λεωφόρου Βεργωτή αρ.8 και Δελαπόρτα σταθμού βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε περιοχή που να απέχει λιγότερο από 300 μέτρα απο τα όρια της πόλης του Αργοστολίου. Το δικαστήριο απείλησε επίσης την εναγομένη με ποινή 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβάσεως της απόφασης, υποχρέωσε δε την εναγομένη να απομακρύνει την στην πιο πάνω διάταξη αναφερόμενη κεραία, άλλως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αυτής επιτρέπει αυτό στο ενάγον νομικό πρόσωπο του Δήμου Αεγοστολίου με δαπάνες της εναγομένης.

Αξίζει, νομίζω, να αναφέρω εδώ μια συγκεκριμένη παράγραφο στο κείμενο της αγωγής του Δήμου Αργοστολίου που έχει ιδιαίτερη σημασία :

"... Ισχυριζόμενος περαιτέρω, ότι σαν Δήμος έχει σκοπό και καθήκον την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας των δημοτών του, ζητεί να απαγορευθεί στην εναγομένη η λειτουργία των εγκατεστημένων στο δώμα επί της λεωφόρου Βεργωτή αρ. 8 στο Αργοστόλι, κεραίας και σταθμού κινητής τηλεφωνίας καθώς και η τοποθέτηση οποιασδήποτε άλλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που να απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από τα όρια της πόλης του Αργοστολίου..."

Μετά από όλες αυτές τις δυσμενείς δικαστικές εξελίξεις για την Cosmote, τί σκέπτεται να κάνει ο Δήμος Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης; Θα συνεχίσει να "παίρνει με το μαλακό" την Διοίκηση του Cosmote προκειμένου να σηκώσει λίγο πιο ψηλά τον ιστό της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στην ταράτσα του κτιρίου του Ο.Τ.Ε. στον Ασύρματο της Βάρκιζας ή θα αναλάβει μια πρωτοβουλία ανάλογη εκείνης την οποίαν ανέλαβε ο Δήμος Αργοστολίου;

Μήπως όμως και οι κάτοικοι της Βάρκιζας, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, δεν είναι καιρός να συμπράξουν και να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Cosmote ανάλογη εκείνης που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στα Ζαρουχλέϊκα Πατρών;