Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το πρώτο αντιμάμαλο για το άρθρο του Βασίλη Διαμαντίδη για το λιμάνι της Κάσου.

Φίλε Βασίλη, καλησπέρα.

Προσέγγιση του "Ιεράπετρα" στον παλιό προβλήτα πριν ολοκληρωθεί ο προσήνεμος μώλος και το λιμάνι γίνει "κλουβί". Επικοινωνώ μαζί σου, αφού πρώτα διάβασα προσεκτικά το άρθρο σου, για να σου πω, εν πρώτοις, ότι υπάρχουν σ' αυτό κάποιες ανακρίβειες, κάποιες υπερβολές και κάποιες λανθασμένες εκτιμήσεις : http://www.ribandsea.com/articles/1886-limani-kasou-alitheies-kai-psemmata Μία από αυτές είναι η ημερομηνία που αναφέρεις ότι πήρα την συνέντευξη από τον καπετάν Διαμαντή Παπαγεωργίου. Λες συγκεκριμένα:

"Επειδή, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», διαβάστε μια συνέντευξη του καπετάνιου Διαμαντή Παπαγεωργίου, στον δημοσιογράφο Ιωσήφ Παπαδόπουλο κατά την παραμονή του ΕΓ/ΟΓ Πρέβελης με απαγορευτικό στο «ακατάλληλο» λιμάνι του νησιού. (http://ribandsea.com/articles/573-2011-08-13-16-29-44)". Εκείνη δεν ήταν "συνέντευξη", φίλε Βασίλη, αλλά μια απλή συζήτηση με τον καπετάν Διαμαντή με την ευκαιρία της παραμονής του "Πρέβελης" στο λιμάνι της Κάσου λόγω του απαγορευτικού εκείνης της ημέρας και της δικής μου παρουσίας στο νησί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Προσπέρασες μάλιστα - ελπίζω ότι δεν το έκανες επίτηδες - την ατάκα του καπετάν Διαμαντή ότι στην ασφαλή  πρόσδεση στο λιμάνι του νησιού τον βοήθησε το αλιευτικό "Σταυρούλα" και ο καιρός, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εννοώντας, προφανώς, ότι αν ο άνεμος δεν ήταν από τον βοριά αλλά από τον σορόκο η παραμονή του θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη :

"Δεν ήταν εύκολο, αλλά "βοήθησε" ο καιρός και δέσαμε με ασφάλεια.... Ο Σορόκος είναι ο χειρότερος καιρός γιατί σε "κτίζει" μέσα και γεια σου. Αν δεν πιάσει η άγκυρα καλά και δεν πιάσει δεξί κάβο γρήγορα το καράβι, χαίρετε!". Αυτά μου είχε πει τότε ο καπετάν Διαμαντής, με τον χαρακτηριστικό τρόπο που συνηθίζει να μιλάει. Πρέπει επίσης να σε ενημερώσω ότι κανονική συνέντευξη μου έδωσε ο καπετάν Διαμαντής τον Απρίλιο του 2012, κατά την επιστροφή μας με πολύ καλό καιρό από την Κάρπαθο (είχαμε κάνει Πάσχα στην Όλυμπο εκείνη τη χρονιά) : http://www.ribandsea.com/face/678-2012-04-30-13-15-18

Έρχομαι τώρα στην άποψη που εξέφρασες, για το ότι το λιμάνι της Κάσου δηλαδή είναι κατάλληλο και ασφαλές με όλους τους καιρούς και πως θεωρείς αδιανόητο σύγχρονα πλοία, αλλά και πλοία της δεκαετίας του '80, να μη μπορούν να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κάσου μέχρι τα 8 μπωφόρ! Είναι επίσης πολύ "προχωρημένη" η σκέψη πως για το λιμάνι της Κάσου υπάρχει τάχα ένα "owner's manual" το οποίο συνέταξαν οι λιμενολόγοι και που εάν το τηρούσαν ευλαβικά οι πλοίαρχοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δέσουν τα πλοία τους με ασφάλεια και με όλους τους καιρούς! Τα λιμάνια όμως, φίλε Βασίλη, δεν είναι τηλεοράσεις, πλυντήρια, βίντεο ή αυτοκίνητα ώστε να υπακούουν σε οδηγίες χρήσης! Αν δοκίμαζες να πιάσεις το πηδάλιο και τα χειριστήρια οποιουδήποτε πλοίου και να ακολουθήσεις πιστά το "manual" του κάθε ξενέρωτου λιμενολόγου, θα καταλάβαινες πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι αυτά που υποστηρίζεις, είμαι βέβαιος! Και στο λέει αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί μεν να μην έχει καπετανεύσει μεγάλα πλοία, αλλά ταξιδεύει στις θάλασσες (Αιγαίο, Μεσόγειος, Αζόρες, Ερυθρά Θάλασσα, Βόρεια Θάλασσα κ.λπ.) τα τελευταία 40 χρόνια με ταχύπλοα σκάφη, για αναψυχή ή λαμβάνοντας μέρος σε διεθνείς αγώνες ταχυπλοίας με πολλές διακρίσεις. Γι' αυτό και είμαι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν κρίνω πλοιάρχους. Για την Θάλασσα και τα στοιχεία της Φύσης θα είμαστε όλοι πάντα μαθητές. Όποιος το αγνόησε ή το αμφισβήτησε αυτό, το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Ο καπετάν Διαμαντής είναι πράγματι ένας πολύ ταλαντούχος καπετάνιος και ένας άριστος μανουβραδόρος. Ακόμη όμως και αυτός "κατάφερε" να ρίξει το "Πρέβελης" στον προσήνεμο μώλο του λιμανιού της Κάσου και να ανέβει το καράβι επί δύο εβδομάδες στη δεξαμενή για επισκευές. Ακόμη και ο "ηρωϊκός" καπετάν Μανώλης Φραγκιαδάκης προσάραξε το καράβι του μία φορά στα αβαθή της Ρόδου και άλλη μία στον ύφαλο των Οινουσσών. Να τους χαρακτηρίσουμε άχρηστους; Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες.

Είναι ως εκ τούτου πολύ τολμηρό - σχεδόν αγγίζει τα όρια του θράσους - να συνιστά ένας νεαρός φοιτητής μιας άσχετης με τη θάλασσα σχολής - σε πλοιάρχους, που κουβαλούν στις πλάτες τους δεκαετίες θαλασσινής εμπειρίας, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν το... "manual" του λιμανιού της Κάσου για να καταφέρουν να αγκυροβολήσουν το πλοίο τους με ασφάλεια! Αν είδες το βίντεο της συνέντευξης που προσφάτως μου έδωσε ο καπετάν Δημήτρης Λαδάς, θα τον άκουσες να λέει, απευθυνόμενος στους λιμενολόγους που μιλούν για λεκάνη ελιγμών διαμέτρου 350 μέτρων, ότι με ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να βάλει ακόμη και το "Σαρατόγκα" στο λιμάνι της Κάσου! http://www.ribandsea.com/face/1868-o-kaptan-dimitris-ladas-milaei-xoris-peristrofes-gia-ton-kornaro-kai-ta-limania-tou-aigaiou-2 Το χαρτί όμως, τα μοιρογνωμόνια και οι υπολογισμοί του γραφείου ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πλοίου όταν οι ριπές του σορόκου στο λιμάνι της Κάσου αγγίζουν ή ξεπερνούν τους 60 κόμβους.

Στα "ανεμιστηράκια της πλώρης", τα 13 μίλια δρόμο και τα "ψοφισμένα 5.000 από τα 15.000 άλογα" των μηχανών του "Β. Κορνάρος" δεν θα αναφερθώ, ως μη ειδικός. Ενδεχομένως να θέλει να αναφερθεί σ'αυτά κάποιος άλλος, που γνωρίζει κάτι περισσότερο...

Το ανεμόμετρο του "Κορνάρος", όπως και κάθε πλοίου, μετράει την ταχύτητα του ανέμου σε κόμβους. Επειδή πάντως πολλή κουβέντα έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, από αυτόκλητους "καπετάνιους" των καφενείων, μπετατζήδες, γιδοβοσκούς και κουνελοτρόφους για την ένδειξη του ανεμόμετρου στη γέφυρα του Κορνάρου (ένας μάλιστα από αυτούς με έβρισε χυδαία, δημοσίως, επειδή τον διέψευσα), επισυνάπτω μία φωτογραφία που τράβηξα ο ίδιος στη γέφυρα του συγκεκριμένου πλοίου κάποια ημέρα που έπνεε ισχυρός σορόκος. Οι ενδείξεις λοιπόν των ανεμόμετρων, σε όλα ανεξαιρέτως τα πλοία, μετρούν την ταχύτητα του ανέμου σε knots (αριθμός ναυτικών μιλίων ανά ώρα) και όχι σε χιλιόμετρα! Είπα προηγουμένως ότι πρέπει κάποτε να καταλάβουν μερικοί ότι τα πλοία δεν είναι αυτοκίνητα! Επί τη ευκαιρία ξέρει αλήθεια κάποιος από όλους αυτούς του όψιμους "καπετάνιους" και ξερόλες του καφενείου τι σημαίνει ταχύτητα ανέμου 60 κόμβων; Αν αναλογιστεί κανείς ότι η κάθε μονάδα στην κλίμακα Beaufort αντιστοιχεί (περίπου) σε ταχύτητα ανέμου 5 κόμβων, μπορεί εύκολα να καταλάβει σε πόσα μπωφόρ αντιστοιχούν οι 60 κόμβοι. Ας τα σκεφτούν λοιπόν αυτά κάποιοι προτού μπουν στη διαδικασία να χλευάσουν πλοιάρχους με αποδεδειγμένες ικανότητες και εμπειρία δεκαετιών.

Θα ήθελα τέλος να σχολιάσω τα απαξιωτικά σχόλιά σου για την εταιρεία "ΑΝΕΚ LINES", η οποία διαχειρίζεται τα πλοία που τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια εξυπηρετούν αδιαλείπτως την Κάσο, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία καμμία άλλη ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς για την "άγονη" γραμμή της Κασοκαρπαθίας.

Δεν μπορείς λοιπόν να διαγράφεις όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς και να τα βάζεις στην ίδια ζυγαριά με την ατυχή προσέγγιση του "Βιτσέντζος Κορνάρος" και, μάλιστα, με υποτιμητικά υπονοούμενα για την "περίεργη  κατ' εσέ, προτίμηση του ρυμουλκού που ήταν σε ετοιμότητα στη Μύκονο αντί του ρυμουλκού των Αδελφών Πιπίνου που ήταν αγκυροβολημένο στη Ρόδο. Μια επιλογή που υπονοείς ότι ήταν ατυχής εκ μέρους της "ΑΝΕΚ LINES" η οποία έθεσε έτσι το οικονομικό συμφέρον της πάνω από την ασφάλεια των επιβατών!   

Λυπάμαι, τέλος, και χαίρομαι συγχρόνως, που το περιοδικό "Εφοπλιστής" αρνήθηκε να δημοσιεύσει το άρθρο σου με την δικαιολογία ότι υπήρχαν σ' αυτό αποσπάσματα από άρθρο... ανταγωνιστικού περιοδικού, υπονοώντας προφανώς το "Rib and Sea", στο οποίο εσύ αναφέρθηκες! Ευτυχώς υπάρχει αυτός ο ελεύθερος διαδικτυακός χώρος όπου όλες οι απόψεις είναι δεκτές και δημοσιεύονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάσσονται κριτικής.

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος