Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

2η Αποστολή του Ο.Φ.Τ.Σ. Σύρου στα Κουφονήσια.

Στις 27, 28 και 29 Μαίου 2016, ο όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποιησε τη 2η Αποστολή του  με τίτλο ΠαραΣΥΡΟμαι... Κουφονήσι. Η Αποστολή αυτή είχε τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αυτόνομη συμμετοχή της ομάδας Πεδίου του Κυκλάδες Life (WWF).  
Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησαν από τη Σύρο πέντε βάρκες του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. και μία του WWF Ελλάς με 34 άτομα πλήρωμα με προορισμό τα Κουφονήσια. Τηρώντας τις προδιαγραφές για ασφαλή πλεύση φτάσαμε στον προορισμό μας περίπου δύο ώρες μετά. Στον ντόκο μας περίμεναν παιδιά του νηπιαγωγείου και  του δημοτικού μαζί με τις δασκάλες τους, για να μας υποδεχτούν με ένα μεγάλο “Καλωσήρθατε” και χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, κύριος Αντώνης Κωβαίος που μας κέρασε σπιτικό ρακόμελο. Το μεσημέρι κατέφθασε με το πλοίο το τρέιλερ με τα σκηνικά και η ομάδα φορτοεκφόρτωσης ανέλαβε το στήσιμο τους στο σχολείο του νησιού. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, οι παιδαγωγοί του ομίλου μαζί με τους ήρωες της παράστασης έπαιξαν με τα παιδιά του νησιού ένα  “Κυνήγι του κρυμμένου βυθού”. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έχουν μία πρώτη γνωριμία με τους ήρωεες του θεατρικού δρώμενου, να παίξουν, να χορέψουν, να ανακαλύψουν τρόπους και κανόνες για την ομαλή λειτουργία μίας ομάδας και να κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά, αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θα τα χρησιμοποιούσαν στην παράσταση της επόμενης ημέρας. Το βράδυ της Παρασκευής, στο σχολείο του νησιού έγινε μία παρουσίαση ντοκιμαντέρ από την ομάδα του Κυκλάδες Life (WWF) με τίτλο “Θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας”. Μετά την προβολή τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν κάποια παιχνίδια σχετικά με την οικολογία.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, η ομάδα του  WWF είχε ετοιμάσει για τα παιδιά ένα παιχνίδι εξερεύνησης. Κατασκευές, παιχνίδια, γέλια και πολλή περιπέτεια οδήγησαν τα παιδιά να σκέφτονται και να πράττουν οικολογικά. Έμαθαν πως να προστατεύουν τις ακτές, τη θάλασσα και τα πλάσματα που ζουν σε αυτή, μελέτησαν τα ζώα και τα φυτά του νησιού τους, μάζεψαν τα σκουπίδια της κεντρικής παραλίας και τα κατηγοριοποίησαν και πήραν συνέντευξη από ένα ψαρά του νησιού τους. Μέσα στους σταθμούς εξερεύνησης η make-up artist του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. έκανε θαλασσινό face painting στα παιδιά, οι παιδαγωγοί του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. έπαιζαν με την τόμπολα δαπέδου και οι ήρωες φωτογραφίζονταν με τα παιδιά μέσα και έξω από το νερό. Την ίδια ώρα μία άλλη ομάδα αναχώρησε για τις παραλίες Πλατιά, Πούντα, Χαρακόπος, Πουρί και Φανός για τον καθαρισμό των ακτών. Το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου παρουσιάστηκε το διαδραστικό θεατρικό δρώμενο “Έσπασε ο βυθός...Κρακ”, με συντονίστρια τη Γεωργία Ματσούκα από την Εν.Το.Πο. Σύρο. Μέσα από αυτό τα παιδιά έμαθαν τη σημασία της ομάδας και της συλλογικότητας, πως συγκρούεται το καλό και το κακό και τι τελικά υπερισχύει. Το φινάλε ήταν στην κρίση των παιδιών αφού αυτά θα αποφάσιζαν αν το κακό πρέπει να τιμωρηθεί ή να γίνει καλό. Στο τέλος τα παιδιά χόρεψαν με τους ήρωες και βγήκαν πολλές φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ανέλαβε η ομάδα φορτοεκφόρτωσης να ξεστήσει τα σκηνικά και να τα φορτώσει στο τρέιλερ. Μετά το πέρας της παράστασης η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίου, μας είχε ετοιμάσει δείπνο με φρέσκα ψάρια και μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας δίνοντας μία τιμητική πλακέτα. Με τη σειρά μας, δώσαμε και το δικό μας ενθύμιο κάνοντας τη συμφωνία ότι η 2η Αποστολή ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας μας. Την Κυριακή ξεκίνησε η αναχώρησή μας.
Θέλουμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίου για τη συνεργασία και τη στήριξη, όλους τους κατοίκους του νησιού για την ζεστή φιλοξενία τους καθώς και όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή, τον ενθουσιασμό και την αγάπη που μας μοίρασαν. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνδιοργάνωση ενισχύοντας οικονομικά την Αποστολή, το πρατήριο υγρών καυσίμων “Γουργουράκια” για τη χορηγία όλων των καυσίμων που χρειάστηκαν οι βάρκες του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. , το WWF Ελλάς για τη συμμετοχή τους, την εταιρεία Alibertis Projects για την πολύτιμη βοήθεια που χρειαστήκαμε στη Νάξο, την Power Sound στη Νάξο για την παραχώρηση εξοπλισμού για το θεατρικό, την “Prisma Audiovisual” για τη βιντεοκάλυψη, τη “Replay Media” για την εναέρια βιντεοκάλυψη και την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” που κάλυψε με δημοσιογράφο την Αποστολή.