Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στον παράδεισο των τεμπών του ποταμού Νέστου.

Κείμενο - Φωτογραφίες - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Παρκάραμε στο τέλος του δρόμου, λίγο μετά το χωριό Γαλάνη. Δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε από την Ξάνθη και να μην περπατήσουμε στο μονοπάτι του Νέστου, που ξεκινά λίγο μετά τα χωριά Τοξότες και Γαλάνη. Ήταν άλλωστε η προτροπή του φίλου μου Ηλία, από την Κομοτηνή, ο οποίος επέμενε να μου θυμίζει συνεχώς ότι έπρεπε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία.

Εκείνος βέβαια μας μίλησε με θαυμασμό και για μια άλλη, ελαφρώς δυσκολότερη διαδρομή, μέχρι τον καταρράκτη Λειβαδίτη, αλλά αυτή την εμπειρία την αφήσαμε για μια άλλη φορά λόγω περιορισμένου χρόνου, αφού σ' αυτό το ταξίδι κύριος στόχος μας ήταν, μετά τη Μεγαλοβδομάδα που περάσαμε στη μαγευτική Θάσο, να περιπλανηθούμε στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια της.

Φθάσαμε στο τέλος του δρόμου, αφού αφήσαμε πίσω μας το χωριό Γαλάνη, και πάρκαρα το Ένα από τα δένδρα που παρέσυραν κάποια στιγμή τα νερά του ποταμού.αυτοκινούμενο κοντά στην καντίνα και τις δύο βρύσες με τρεχούμενο νερό, λίγα μέτρα από κει που αρχίζει το πέτρινο μονοπάτι. Ένα μονοπάτι που ακολουθεί στα πρώτα τέσσερα χιλιόμετρα τη ροή του ποταμού και στη συνέχεια μπλέκεται με τις γραμμές του τραίνου και μπορεί κανείς να το συνεχίσει με δική του ευθύνη, όπως λένε οι σχετικές οδηγίες, μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κρωμνικό.  

Το μονοπάτι "παρακολουθεί" διακριτικά τις γραμμές του τραίνου.Λέγεται πως το μονοπάτι αυτό "άνοιξαν" οι εργάτες που κατασκεύασαν την σιδηροδρομική γραμμή, και έμεινε συντηρημένο και σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τις ημέρες μας. Έμεινα βεβαίως με την απορία, πώς ήταν δυνατόν να χρησιμοποίησαν το μονοπάτι αυτό οι εργάτες αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόσβαση στη σιδηροδρομική γραμμή είναι από δύσκολη έως αδύνατη...

Άπειρα σημεία για ξεκούραση, οφθαλμόλουτρο και ψυχοθεραπεία.Η εμπειρία πάντως ήταν μοναδική και δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Οι ήχοι από το τραγούδι των πουλιών και το γλυκό μουρμουρητό των νερών του Νέστου, που κυλάνε προς τη θάλασσα, σε συνδυασμό με το οργιώδες πράσινο, που πολλές φορές ερωτοτροπεί με τα νερά του ποταμού, σου επιβάλλει μια ανεξήγητη σιωπή και αδειάζει το μυαλό από κάθε αρνητική σκέψη.

Χωρίς λόγια... Χωρίς λόγια...

Ευχαριστούμε την "Hellenic Seaways" που μας ταξίδεψε δωρεάν μέχρι την Καβάλα, αλλά και τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του "Express Pegasus" για την ζεστή φιλοξενία.