Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ας μιλήσουμε για... camping on board!

Να θυμάστε πως το σωσίβιο και το quick stop σώζουν ζωές!

Θυμάται, σχολιάζει και φωτογραφίζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το αξέχαστο camping στη Σκύρο, τον Σεπτέμβριο του '89, με τον Ο.Φ.Σ.Ε.Αναπολούσα, τις προάλλες, τις φορές που έχω διανυκτερεύσει σε ένα φουσκωτό σκάφος, τις ημέρες που έχω ζήσει σ’ αυτό κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών που ταξιδεύω στην αγκαλιά Της, και προσπάθησα να τις μετρήσω. Έχασα όμως τον λογαριασμό! Και πρέπει να σας πω ότι ήταν ελάχιστες οι φορές, μετρημένες στα δάκτυλα, που ξάπλωσα μόνος μου κάτω απ’ τ’ άστρα, το ύφασμα μιας τέντας πλεύσης ή μιας ομπρέλλας θαλάσσης, την οποία είχα στηρίξει στο ρολ μπαρ της κονσόλας για να προφυλαχθώ απ’ το πηρούνιασμα της βραδινής υγρασίας ή το πρωϊνό αγιάζι.

Τις περισσότερες φορές ήταν μαζί μου αυτοί που αγαπώ. Η καπετάνισα, τα παιδιά μου, οι διαχρονικοί φίλοι μου, ο σκύλλος μας. Σε θαλασσινές περιπλανήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός χωρικών υδάτων. Ταξίδια αξέχαστα, ονειρεμένα, γεμάτα εμπειρίες, εικόνες, σκέψεις και αλμύρα. Αξέχαστα, και γιατί ο προορισμός ήταν τις περισσότερες φορές η υλοποίηση κάποιου χειμωνιάτικου ονείρου, και γιατί το ταξίδι «μάκραινε» θαρρείς περισσότερο και έβαφε με ανεξίτηλα χρώματα τις μνήμες από την ολοήμερη και ολονύκτια συνεύρεση μαζί Της.

Ο Chief συνοδός στα περισσότερα ταξίδια και camping on board που κάναμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Και θυμάμαι τον μικρό Γιάννη που τραβούσε τον υπνόσακκο μέχρι το κεφάλι, κουλουριασμένος κάτω απ’ την τέντα πλεύσης του «Olympic» σ’ εκείνο το αλησμόνητο ταξίδι στη Σκωτία. Τότε που, μεταξύ άλλων, έγραφε στο ημερολόγιό του... «το κρύο μπήκε στα κόκκαλά μου και νομίζω πως δεν θα βγει ποτέ»! Το κρύο βγήκε όμως απ’ τα κόκκαλα του νεαρού και ο, δεκάχρονος τότε, Γιάννης είναι σήμερα ένα παλληκάρι 29 ετών που αναπολεί με νοσταλγία εκείνο το ταξίδι των εξήντα ημερών και των εξήμισυ χιλιάδων μιλίων, και θέλει να το επαναλάβει...

Και θυμάμαι τη μικρή Ντόρα, που ξυπνούσε το πρωί με την τσίμπλα στο μάτι και έσπευδε στην πρυμιά... "τουαλέττα" του Joker 5.80, που είχαμε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το ένα πόδι στον κορμό της εξωλέμβιας, το άλλο στον αεροθάλαμο και η ανάγκη της μικρής ικανοποιείτο! Και μετά, στο ταξίδι, όταν είχε θάλασσα, τραγουδούσε με τον αδελφό της για να διασκεδάσουν τον παιδικό φόβο και την ανασφάλειά τους μέχρι να αντικρύσουν στεριά... «κάθε πρωί που κίναγα να πάω στη δουλειά φεύγανε σαν πουλιά τα ψαροκάϊκα...»

Στον αγώνα της Σκωτίας το '91 εμείς κάναμε camping on board. Κάποιοι άλλοι, ελλείψει ανέσεων, έκαναν απλώς...sleeping on board! Συγχωρήστε με που έκανα αυτή την εισαγωγή, σε ένα θέμα που μόνο πρακτικές πληροφορίες για την πλεύση και την ζωή πάνω στο φουσκωτό θα περίμενε κανείς ότι πρέπει να δώσω. Σκεφτείτε όμως ότι θα μπορούσα να γράφω επί ώρες σ’ αυτό το μοτίβο των αναμνήσεων, που τελειωμό δεν έχουν, χωρίς να είμαι κατ’ ανάγκην έξω απ’ το θέμα μου. Σ’ αυτό το διαδικτυακό περιοδικό άλλωστε, εγώ κι' εσείς είμαστε απέναντι, face to face, σας βλέπω και με βλέπετε. Μόνο έτσι μπορώ να λειτουργήσω όταν γράφω και αναφέρομαι στη σχέση μου μαζί Της και σε κάθε τι που έχει να κάνει μ’ Αυτήν. Μόνο έτσι, στο κάτω κάτω, με μάθατε και με αγαπήσατε, όσοι τέλος πάντων με αγαπήσατε...

Ξύπνημα στα αλησμόνητα εκείνα ομιχλώδη πρωϊνά στα ποτάμια της Γαλλίας... Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κάνοντας μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι είστε καινούργιος στον χώρο της θάλασσας και μόλις γίνατε ο ευτυχής και υπερήφανος κάτοχος ενός φουσκωτού σκάφους. Συγχαρητήρια και καλορίζικο! Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι είστε λάτρης του ελεύθερου camping και της ζωής κοντά στην Φύση, μαζί με την Φύση. Άρα θα θέλετε μάλλον να απολαμβάνετε αυτόν τον τρόπο ζωής και στο σκάφος σας. Κανένα πρόβλημα! Για να φτάσετε όμως στο τέλος να πείτε πως πραγματικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκινήσετε σωστά και να προχωρήσετε αναλόγως.

Στο ταξίδι της Σκωτίας το '91 δεν υπήρχαν gps. Τα καταφέραμε ωστόσο και χωρίς αυτό. Αυτό λοιπόν που πρέπει πρώτα, με ιδιαίτερη μάλιστα προσοχή να κάνετε, είναι να επιλέξετε την... παρέα σας! Μη διανοηθείτε π.χ. να πάρετε μαζί την φίλη ή τον φίλο σας και να τους πιέσετε να «απολαύσουν» αυτό που εσείς στ’ αλήθεια απολαμβάνετε, ενώ εκείνοι δεν το βρίσκουν και τόσο «απολαυστικό», γιατί απλώς δεν θα τους ξαναδείτε! Έχει αποδειχθεί ότι φιλίες και σχέσεις πολλών ετών έγιναν σε μια μέρα καπνός εξ αιτίας μιας ατυχούς συμβίωσης σε ένα φουσκωτό (και όχι μόνο) σκάφος! Υπάρχει βεβαίως η πιθανότητα να ενυπάρχει στο έτερό σας ήμισυ ή στον φίλο σας, σε λανθάνουσα κατάσταση, η αγάπη γι’ αυτό που αγαπάτε κι’ εσείς. Δεν το γνωρίζουν όμως. Δεν έχετε λοιπόν παρά να τους βοηθήσετε να διακρίνουν και να εξωτερικεύσουν αυτή την αγάπη. Με το μαλακό όμως. Μη τους εξαγριώσετε και τους κάνετε να μην ξανάρθουν μαζί σας!

Απολαμβάνοντας με τον νεαρό Γιάννη ένα Ελληνικό σουβλάκι στη Βόννη, σε κάποιο πλωτό προβλήτα του Ρήνου το '91, κατά την επιστροφή μας απ' την Σκωτία. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Δείξτε ας πούμε στο κορίτσι ή στο έτερό σας ήμισυ, πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η αλμύρα της θάλασσας και διδάξτε την πώς να «σουστάρει» στα γόνατά της όταν το φουσκωτό αναπηδάει στα κύματα. Φερθείτε με τον πιο φυσιολογικό τρόπο στις δυσκολίες και μη δείξετε ποτέ ότι πανικοβάλλεστε. Αν πανικοβληθείτε εσείς, που είστε ο κυβερνήτης του σκάφους, αυτή τι πρέπει να κάνει; Να πηδήσει στη θάλασσα;

Ένα μικρό ψυγείο πάγου έγινε πρόχειρο τραπέζι για τρεις στη μαρίνα Attakoy της Κων/πολης. Προσπαθήστε να την πείσετε ότι τα ψηλοτάκουνα γοβάκια της κι’ εκείνο το ακριβό συνολάκι που αγόρασε τις προάλλες δεν είναι απαραίτητα στο φουσκωτό για το camping του Σαββατοκύριακου, και ότι της πάνε ας πούμε καλύτερα τα αθλητικά παπούτσια και η φόρμα της γυμναστικής. Πείτε της, επίσης, ότι καλό είναι να συμμετέχει στο ταξίδι, να στέκεται δίπλα σας, να μοιράζεται τις ναυτικές γνώσεις και τις εμπειρίες σας, και να μην κάθεται φοβισμένη στον πρυμιό καναπέ κουκουλωμένη με τη νιτσεράδα της, δίνοντας σε σας την εντύπωση ότι μεταφέρετε κάποιο ευπαθές... «εμπόρευμα»! Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις όπου στο σκάφος ο κυβερνήτης είναι... γυναίκα, και όλα αυτά τα εισηγητικά και προστατευτικά μέτρα αφορούν τον σύζυγο ή τον φίλο της! Αυτή όμως είναι η εξαίρεση και, ως γνωστόν, η εξαίρεση κάνει τον κανόνα!

Ένα εξάμετρο open deck φουσκωτό σκάφος μπορεί στον χώρο της... κρεββατοκάμαρας να φιλοξενήσει άνετα και την τραπεζαρία για το πρωϊνό!Πρέπει επίσης να αποφύγετε να οδηγήσετε το σκάφος με τρόπο που θα την τρομάξει, εν είδει... Σουμάχερ! Αφήστε τις «μαγκιές» πίσω ή για κάποια άλλη φορά που θα είστε μόνος σας (δεν θα σας συνιστούσα πάντως να κάνετε τον Σουμάχερ ούτε τότε). Αν εσείς νοιώθετε (κι’ ας μην το ξέρετε) υποψήφιος... αυτόχειρας, δεν σας φταίει σε τίποτε η καλή σας ή ο φίλος σας να σας ακολουθήσουν στην άλλη ζωή ή στο νοσοκομείο! Να είστε βέβαιος ότι αν ξεπεράσετε τις δύσκολες καταστάσεις με ομαλό τρόπο και εκείνη ή εκείνος δεν τρομάξουν, δεν βάλουν τις φωνές και δεν σας στολίσουν με ένα σωρό «κοσμητικά» επίθετα, την επόμενη έξοδο στη θάλασσα θα την περιμένουν με μεγαλύτερη ανυπομονησία από ό,τι εσείς!

Φροντίστε κατά την διάρκεια του ταξιδιού να φοράτε όλοι σωσίβιο κι’ εσείς βεβαίως σαν κυβερνήτης να έχετε περασμένο το quick stop στο πόδι σας. Το κακό δεν αργεί να γίνει και, το κυριώτερο, δεν προειδοποιεί καν τις περισσότερες φορές. Αν φορέσετε πρώτος εσείς το σωσίβιο, θα πεισθούν ευκολότερα να το φορέσουν και οι άλλοι. Σας συνιστώ πάντως να δέσετε το quick stop στο πόδι, ώστε τα χέρια σας να μείνουν ελεύθερα και να μην τυλιχτεί το κορδόνι γύρω απ’ το τιμόνι σε κάποια απρόσεκτη ή βιαστική κίνησή σας.

Πολλές φορές μετέφερα μ' αυτόν τον τρόπο τα εφεδρικά καύσιμα σε μεγάλα ταξίδια και μέρη όπου δεν υπήρχαν πρατήρια καυσίμων.Φροντίστε ακόμη να τοποθετήσετε όλες τις αποσκευές σας σε σωστό μέρος και με σωστό τρόπο μέσα στο σκάφος, ώστε αυτές, αφ’ ενός μεν να μην τριγυρνούν ανάμεσα στα πόδια σας, αφ’ ετέρου να μπορείτε να τις... εντοπίσετε εύκολα σε περίπτωση ανάγκης. Σκεφτείτε πως το μάθημα της «στοιβασίας» είναι από τα πιο σημαντικά στις σχολές του εμπορικού ναυτικού και πως η συντριπτική πλειοψηφία των ναυαγίων οφείλεται σε κακή φόρτωση! Εσείς δεν είστε βεβαίως κάτοχος ή κυβερνήτης εμπορικού πλοίου ούτε κινδυνεύετε να ναυαγήσετε (ποτέ δεν ξέρει πάντως κανείς!). Η στοιβασία όμως είναι εξ ίσου σημαντική σε ένα μικρό σκάφος αναψυχής, δεδομένου ότι ο χώρος στο ντεκ είναι περιορισμένος και οι κινήσεις, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, δύσκολες.

Σκεφτείτε π.χ. να έρθει η ώρα του ύπνου και να πρέπει να βγάλετε όλα τα πράγματα έξω απ' το μεγάλο πλωριό ταμπούκι για να βρείτε τους υπνόσακκους που είχατε βιαστικά τοποθετήσει στον πάτο του! Ή ακόμη να χρειαστείτε κάποιο εργαλείο και να μη θυμόσαστε που βάλατε την εργαλειοθήκη! Θα μου πείτε, δεν έγραψες τίποτε ακόμη για το ναυτικό camping! Νομίζετε! Κάθε ασφαλές ταξίδι στη θάλασσα, κάθε επιτυχημένη και ευχάριστη διαβίωση στο φουσκωτό σκάφος, ξεκινάει από αυτά που ήδη ανέφερα. Αν δεν αρχίσετε έτσι, ίσως να μην σταθείτε αρκετά τυχερός ώστε να επιστρέψετε σώος, ήρεμος και ευτυχισμένος εκεί από όπου ξεκινήσατε!

Ένα από τα αξέχαστα camping on board που κάναμε στην ερημονησίδα Σαρία της Καρπάθου το 2005. Τι «πρέπει» τώρα να πάρετε μαζί σας γι’ αυτό που ονομάζουμε camping on board; Το τι «πρέπει» να πάρετε είναι αρκετές φορές σχετικό και εξαρτάται από τον χαρακτήρα, τις συνήθειες ή τις ανάγκες σας. Πιστεύω πάντως ότι αξιοπρεπές camping on board, σε ένα σχετικώς μικρό φουσκωτό σκάφος, δεν μπορεί να γίνει όταν οι επιβαίνοντες είναι περισσότεροι των δύο. Εκτός και αν μιλάμε για φουσκωτό σκάφος μήκους πάνω από επτά ή οκτώ μέτρα, με καμπίνα, ανέσεις και μεγάλο χώρο στο ντεκ. Υπάρχουν βεβαίως μικρά σκάφη που παρέχουν την δυνατότητα διανυκτέρευσης σε δύο ζευγάρια αλλά, ξέρετε τώρα, σήκω εσύ να περάσω εγώ... Εκτός και αν αυτό το στριμωξίδι σας αρέσει!

Κατά την γνώμη μου, ξεκινώντας για ένα ταξίδι, κατά την διάρκεια του οποίου σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε πάνω στο σκάφος, πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας :

* Ένα ενημερωμένο φαρμακείο για τις πρώτες ανάγκες. Διαβάστε το σχετικό άρθρο της ιατρού κυρίας Παναγιώτας Κουφάκη  http://www.ribandsea.com/shiping/22-2009-02-02-10-03-50.html

* Ένα πυροσβεστήρα, στον οποίο να έχετε άμεση πρόσβαση και ο οποίος να έχετε βεβαιωθεί ότι έχει προσφάτως αναγομωθεί και θα λειτουργήσει αν, ό μη γένοιτο, παραστεί ανάγκη.
* Μία πλωτή άγκυρα και σχοινί ανάλογου μήκους. Φροντίστε να μάθετε εγκαίρως πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την πλωτή άγκυρα.
* Τρία βεγγαλικά και ένα καπνογόνο (περισσότερα δεν κάνουν κακό, λιγότερα ναι).
* Σχοινί και κρίκο ρυμούλκυσης. Φροντίστε το μήκος του σχοινιού να είναι τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές το μήκος του σκάφους σας.
* Ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι σαν αυτά που έχουν τα σερβίτσια των «κυριλέ» εστιατορίων).
* Έναν αδιάβροχο φακό με καινούργιες μπατταρίες.
* Ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου και στεγανή θήκη για το τηλέφωνο.
* Ένα πλαστικοποιημένο φύλλο χαρτιού με τα τηλέφωνα του μηχανικού σας, του κατασκευαστή ή αντιπροσώπου του σκάφους, του Θαλάμου Επιχειρήσεων, αλλά ενδεχομένως και κάποιου φίλου σας, ο οποίος διαθέτει σκάφος και θα μπορούσε να σας βοηθήσει (αν δεν βρίσκεστε διακόσια μίλια μακριά του!).
* Ένα βαλιτσάκι με τα απαραίτητα εργαλεία, εφεδρική προπέλλα και κλειδί για την αλλαγή της.
* Ναυτικό χάρτη της περιοχής στην οποία σκοπεύετε να ταξιδεύσετε, αλλά και πλαστικοποιημένο φωτοαντίγραφό του, σε μέγεθος Α4, όπου θα έχετε προσημειωμένες την πορεία και τις αποστάσεις που πρόκειται να καλύψετε και τον οποίον θα έχετε μπροστά σας, στερεωμένο στο παρμπρίζ της κονσόλας για άμεση ανάγνωση. Σας συνιστώ να τοποθετήσετε τους χάρτες σε ένα πλαστικό σωλήνα... αποχέτευσης, ώστε να προστατευθούν από την υγρασία.

Ευκολόχρηστος χάρακας με ανεμολόγιο που εκτελεί χρέη διπαράλληλου σε σκάφη που... κουνάνε! Καλό θα ήταν, ακόμη και αν στο σκάφος έχετε φροντίσει να τοποθετήσετε... τρία g.p.s. και... δύο ραντάρ, να έχετε κάπου ένα κουμπάσο, ένα διπαράλληλο και μια πυξίδα. Ξέρετε πόσο εύκολα σπάει ο διάολος το πόδι του με τα ηλεκτρονικά; Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως να ξέρετε πώς να υπολογίζετε την πορεία και να εντοπίζετε την θέση σας στον χάρτη. Αν δεν γνωρίζετε, φροντίστε να μάθετε το συντομότερο. Είναι πολύ εύκολο, σας υπόσχομαι δε ότι θα φροντίσω να γράψω ένα σχετικό άρθρο λίαν συντόμως. Αν δεν θέλετε πάντως να μάθετε, εγώ προσωπικώς θα σας συνιστούσα να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο χόμπυ... στη στεριά! Η θάλασσα είναι για τους  ναυτικούς και όχι για τους... γκατζετάκηδες! Όταν και όποτε ανακαλυφθεί ο σίγουρος τρόπος να μην σπάει ο διάολος το πόδι του με τα ηλεκτρονικά, τότε ίσως κι’ εγώ αναθεωρήσω αυτή την απόλυτη θέση μου...

Χωρίς gps μπορείτε να ταξιδεύσετε, χωρίς αυτήν, όχι! Υπάρχουν βεβαίως και άλλα σωστικά μέσα τα οποία υποχρεούστε να έχετε στο σκάφος, αναλόγως της έκτασης των πλόων που αναφέρει η άδειά του (όπως πλευστική συσκευή, διπλά κυκλικά σωσίβια κ.λπ.), εγώ όμως περιορίστηκα σ’ αυτά που ήδη ανέφερα πιο πάνω γιατί πιστεύω ότι αυτά μπορούν να φανούν πραγματικά χρήσιμα σε περίπτωση ανάγκης και τα οποία, επειδή δεν καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο, θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε στο ντουλάπι της κονσόλας, ώστε να μη βρέχονται και να είναι αμέσως προσβάσιμα.

GPS; Γιατί όχι; Πάρτε πάντως μαζί σας ένα χάρτη και μια πυξίδα. Ποτέ δεν ξέρετε... Για την διανυκτέρευσή σας στο σκάφος θα χρειαστείτε οπωσδήποτε υπνόσακκους. Προσέξτε τι είδους υπνόσακκους θα πάρετε μαζί σας. Αν οι εξορμήσεις σας γίνονται μόνο κατά την διάρκεια των ζεστών μηνών, μην αγοράσετε πουπουλένιους υπνόσακκους για τα... Ιμαλάϊα, γιατί δεν θα μπορέσετε να κλείσετε μάτι απ’ τη ζέστη! Εκτός και αν σας αρέσει να ταξιδεύετε και να διανυκτερεύετε στο σκάφος κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να έχετε έναν ελαφρύτερο υπνόσακκο και, αν κάποια νύχτα η υγρασία είναι πιο έντονη, να φορέσετε ένα ρούχο. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς! Δεν θα ήταν μάλιστα καθόλου κακή ιδέα αν μέσα στη θήκη του υπνόσακκου βάλετε ένα κατωσέντονο και στις αποσκευές σας ένα μάλλινο σκουφάκι. Δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι. Δεν πιάνει πολύ χώρο και κάποιο βράδυ ίσως σας χρειαστεί.

Ένας πλαστικός σωλήνας... αποχέτευσης μπορεί να αποτελέσει ένα απλό, ασφαλές και πρακτικό καταφύγιο για τους ναυτικούς χάρτες σας!Αν είστε... καλοπερασάκιας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς μαξιλάρι, θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε σαν μαξιλάρι ένα χονδρό ρούχο, μια πετσέτα ή μια διπλωμένη νιτσεράδα. Καλό είναι να μη γεμίσετε τα ταμπούκια του σκάφους με ογκώδη αντικείμενα τα οποία μπορείτε με λίγη καλή θέληση να αντικαταστήσετε με άλλα, λιγότερο ογκώδη, και τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν μέσα στο σκάφος. Να θυμάστε ότι υπολογίζω πάντοτε την δυσμενέστερη κατάσταση, η οποία επικρατεί σε ένα πεντάμετρο ας πούμε σκάφος, γιατί αν έχετε ένα δεκάμετρο καμπινάτο φουσκωτό, σε τι θα πειράξει αν πάρετε μαζί σας ένα, δύο, τρία ή δεκατρία μαξιλάρια;

Όλα αυτά εξαρτώνται επίσης και από το γενικότερο στήσιμο του σκάφους σας. Ένα σκάφος που διαθέτει π.χ. τέντα πλεύσης και σας ευχαριστεί να κοιμάστε κάτω από αυτήν (είναι ο συνήθης τρόπος διανυκτέρευσης στα φουσκωτά) θα σας προστατεύσει από τον αέρα και τη βροχή, όχι όμως απαραιτήτως και από την υγρασία, η οποία δημιουργείται στην οροφή της τέντας, εσωτερικά. Ξέρετε πόσες φορές εκείνα τα αξέχαστα πρώτα χρόνια πεταγόμουν τρομαγμένος στις τέσσερις τα χαράματα καθώς μια σταγόνα έπεφτε ακριβώς πάνω στο μάτι μου; Τελευταία πάντως, με κάποιους καινούργιους τύπους υφασμάτων, αυτό το πρόβλημα έχει σχεδόν λυθεί.

Στην Πάτμο το '91 με το Olympic 7.40 - Μια πενταμελής δεμένη παρέα φίλων φιλοξενήθηκε για μερικές ημέρες σ' εκείνο το επτάμετρο φουσκωτό χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποιοι δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στους υπνόσακκους και προτιμούν να κοιμούνται στο φουσκωτό... σαν στο σπίτι τους, και πολύ καλά κάνουν! Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, μια διπλή κουβέρτα και ένα σετ σεντονιών θα καταλάβουν σαφώς πολύ περισσότερο χώρο από δύο υπνόσακκους, και αυτό πρέπει να το συνυπολογίσετε. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να βάλετε τους υπνόσακκους ή τα κουβερτοσέντονα σε μία αδιάβροχη τσάντα και να την τοποθετήσετε στον πιο στεγνό αποθηκευτικό χώρο του σκάφους. Το κάθισμα-ταμπούκι της κονσόλας είναι ένας τέτοιος χώρος.

Πρόσφατη έκδοση απλούστερης και οικονομικότερης πτυσσόμενης ανοξείδωτης ψησταριάς. Αν πάντως δεν μπορείτε να ξεχάσετε τις όμορφες στιγμές που ζήσατε όταν κάνατε ελεύθερο camping σε κάποια παραλία, δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε. Μπορείτε να μεταφέρετε εκείνες τις αξέχαστες στιγμές σας και στη θάλασσα. Πώς; Προσαρμόζοντας το κατάλληλο αντίσκηνο πάνω στο φουσκωτό σας! Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνετε αυτό. Ο πρώτος αφορά τα σκάφη που κινούνται με εξωλέμβια. Προσαρμόζετε το επάνω μόνο μέρος ενός κλασσικού μακρόστενου αντίσκηνου για δύο άτομα στο τμήμα εκείνο του σκάφους που βρίσκεται μεταξύ κονσόλας και ακρόπλωρου, δένετε τα άκρα του πάνω στον σχοινοφόρο των αεροθαλάμων, στηρίζετε την οροφή του με μία ή περισσότερες μπανέλλες, και χρησιμοποιείτε τα μαξιλάρια του πλωριού ταμπουκιού σαν κρεββάτι. Με τον τρόπο αυτό, και εφ' όσον το αντίσκηνο που επιλέξατε έχει δύο εισόδους, θα έχετε πρόσβαση και στην άγκυρα του σκάφους και στο πρυμιό ντεκ ενώ, συγχρόνως, κλείνοντας το ύφασμα των εισόδων θα έχετε τον δικό σας ιδιαίτερο χώρο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα!

Όλα είναι δυνατά! Ακόμη και σκηνή πάνω στο μηχανοστάσιο!Ο δεύτερος τρόπος αφορά τα σκάφη που κινούνται με κινητήρα έσω-έξω. Τα σκάφη αυτά διαθέτουν συνήθως μεγάλο επίπεδο χώρο (με μαξιλάρι) πάνω από το μηχανοστάσιο. Οι διαστάσεις του χώρου αυτού αντιστοιχούν (περίπου) στις διαστάσεις ενός διπλού κρεββατιού. Υπάρχουν μοντέλλα αντίσκηνων για δύο άτομα, όπως αυτό που προσάρμοσα στο Skipper 6.80 που μου έχει παραχωρήσει η BSK Marine για τα ταξιδιωτικά του περιοδικού, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα επάνω στο καπάκι του μηχανοστασίου. Δένετε απλώς τα άκρα του αντίσκηνου στα κοτσανέλα ή σε κάποιο άλλο σημείο της πρύμνης ή των αεροθαλάμων, και απολαμβάνετε τις ευκολίες μιας πλωτής κατασκήνωσης έχοντας δύο εισόδους-εξόδους. Μία προς την πασαρέλλα του σκάφους και τον προβλήτα (εφ' όσον έχετε πρυμοδετήσει) και μία προς την πλώρη!

Αν μάλιστα έχετε remote control για τον εργάτη της άγκυρας, μπορείτε να βιράρετε λίγο την αλυσσίδα, όταν πέσετε για ύπνο, ώστε ο πιθανός υποψήφιος... εισβολέας να μη μπορέσει να μπει με ευκολία στο σκάφος σας πατώντας πάνω στην πασαρέλλα! Αυτός ο τρόπος, εμένα τουλάχιστον, με έχει ενθουσιάσει, γιατί κοιμάμαι στο σκάφος χωρίς να "πρέπει" να έχω κατ' ανάγκην τέντα πλεύσης, ενώ μου δίνει άμεση πρόσβαση στην πασαρέλλα για τα... περαιτέρω. Η τέντα πλεύσης μπορεί να προσφέρει την ευκολία του ύπνου και να προφυλάσσει τις ευαίσθητες αποσκευές από την υγρασία, επηρεάζει όμως την αεροδυναμική του σκάφους, αλλοιώνει την πλεύση του και ελαφρύνει το... προτοφόλι λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης καυσίμων.

Ένα από τα πολλά είδη λάμπας θυέλλης με μπατταρίες.Καλό είναι επίσης για το βράδυ να έχετε μια λάμπα θυέλλης. Υπάρχουν λάμπες οι οποίες λειτουργούν με συμβατικές ή επαναφορτιζόμενες μπατταρίες, αλλά και δωδεκάβολτες λάμπες neon σε σχήμα ράβδου (μπαλαντέζες) με μακρύ καλώδιο, οι οποίες διαθέτουν γάντζο και μπορείτε να τις κρεμάσετε στο ρολ μπαρ, σε κάποια απ’ τις αντιρρίδες της τέντας πλεύσης ή να την μεταφέρετε σε όποιο σημείο του σκάφους θέλετε. Οι λάμπες αυτές καταναλώνουν ελάχιστο ρεύμα και συνδέονται με την μπατταρία του σκάφους μέσω μιας πρίζας ναυτικού τύπου ή ενός αναπτήρα αυτοκινήτου (παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείτε για την φόρτιση του κινητού σας). Καλό είναι, επίσης, κατά την διάρκεια της νύχτας να έχετε δίπλα σας ένα φακό.

Φλόγιστρο σε τρίκιλη φιάλη αερίου για εύκολο άναμα της φωτιάς. Επειδή όμως στο camping δεν κοιμόμαστε μόνο, αλλά ενίοτε... τρώμε κι' όλας, εγώ έχω πάντοτε στο σκάφος μία τρίκιλη φιάλη αερίου, την οποία έχω ντύσει με αφρολέξ, ώστε να μη κτυπάει μέσα στο ταμπούκι κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Εννοείται ότι η φιάλη αυτή, όταν δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να είναι πάντοτε ασφαλισμένη με την ειδική βίδα-καπάκι που την συνοδεύει. Επειδή μ’ αρέσει το μπάρμπεκιου (φαντάζομαι αρέσει και σε σας) φροντίζω να έχω αυτά ακριβώς που είναι απαραίτητα γι’ αυτή τη δουλειά. Ένα φλόγιστρο και μια πτυσσόμενη ανοξείδωτη ψησταριά με ταψί (για τα κάρβουνα) ώστε, και να μην προκαλώ, και να μην θέτω σε κίνδυνο το περιβάλλον. Αν θέλετε μπορείτε να απευθυνθείτε στον "υπεύθυνο", που δεν είναι άλλος από τον κ. Θανάση Γλάρο στο τηλ. 210 5750216

Μάτι κουζίνας. Ένα από τα χρήσιμα παρελκόμενα της τρίκιλης φιάλης αερίου. Ως γνωστόν όμως, το ένα φέρνει το άλλο και, αφού υπάρχει η φιάλη του αερίου, δεν με «χαλάει» να έχω μαζί μου και τα παρελκόμενά της. Ένα «μάτι» για το τσάϊ, τον καφέ, τη... μακαρονάδα ή ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, μια λάμπα φωτισμού (λουξ) και μια «κουκουνάρα» (θερμάστρα). Όλα αυτά τοποθετούνται σε μια τσάντα και μπορούν να προσαρμοστούν, κατά περίσταση, στο στόμιο της τρίκιλης φιάλης με έναν ειδικό αντάπτορα. Έτσι, με μια τρίκιλη φιάλη αερίου έχω την δυνατότητα να ανάψω εύκολα και γρήγορα τα κάρβουνα και να ψήσω στην παραλία, να τηγανίσω την αθερίνα, να έχω φως όταν σκοτεινιάσει, και να ζεστάνω ή να αφυγράνω τον χώρο του σκάφους (εφ' όσον βεβαίως είναι σκεπασμένο) όπου θα κοιμηθώ εγώ και η καπετάνισα! Δεν σας λέω να με μιμηθείτε. Σας λέω,απλώς, ότι εγώ επιλέγω αυτόν τον τρόπο, ώστε να είμαι αυτάρκης όταν κάνω camping on board ή στην παραλία.

Το ψήσιμο στην παραλία γίνεται παιγνίδι μ' αυτόν τον εξοπλισμό!Δεν γίνεται όμως camping χωρίς ψυγείο, γιατί θα χρειαστεί να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας μερικά μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, κάποια σαλατικά και φρούτα, να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τα ψάρια ή το κρέας, ενώ λίγοι μπορούν να πουν όχι σε μια παγωμένη μπύρα αμέσως μετά τον κατάπλου! Δεν θα σας συνιστούσα πάντως να καταφύγετε σε ακριβά δωδεκάβολτα ψυγεία, τα οποία θα υποβάλλουν σε σκληρή δοκιμασία, εκτός από την τσέπη σας, και την μπατταρία του σκάφους. Ένα φορητό ψυγείο συντήρησης είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση. Υπάρχουν τέτοια ψυγεία στα οποία ο πάγος διατηρείται περισσότερο από τρία εικοσιτετράωρα! Ακόμη και τα ψυγεία από φελιζόλ δεν είναι καθόλου άσχημη λύση! Πάγο θα βρείτε πια σχεδόν παντού, ενώ το ίδιο το ψυγείο, αναλόγως του μεγέθους του, μπορεί να εκτελέσει χρέη μονού ή διπλού καθίσματος (μην το επιχειρήσετε σε ψυγείο από φελιζόλ!) ή ακόμη πρόχειρου τραπεζιού.

Μεγάλο ψυγείο πάγου το οποίο μπορεί να εκτελέσει χρέη διπλού καναπέ και πρόχειρου τραπεζιού! Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος εξασφαλίζει απροβλημάτιστες διανυκτερεύσεις στο σκάφος, και τον οποίο πρέπει ιδιαιτέρως να λάβετε υπ' όψη σας, αν δεν θέλετε να σηκωθείτε με τα σώβρακα βραδιάτικα και να τρέχετε αλλόφρων, είναι η αγκυροβολία. Δεν αναφέρομαι σε ασφαλείς οργανωμένες μαρίνες ή σε υπήνεμους κόλπους, τους οποίους κανένας άνεμος δεν επηρεάζει. Αναφέρομαι στους ερημικούς εκείνους όρμους, τους οποίους κάτι μου λέει ότι θα προτιμήσετε. Καλό λοιπόν είναι να ελέγξετε πρώτα τον βυθό και το σημείο όπου θα φουντάρετε την άγκυρα (υποτίθεται ότι θα φτάσετε εκεί κατά την διάρκεια της ημέρας).

Η παρηγοριά μας τις κρύες και υγρές νύχτες! Επειδή δε είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλετε να αλλάξει η φορά του ανέμου την ώρα που θα κοιμόσαστε, να γυρίσει το σκάφος, να ξεσκαλώσει η άγκυρα και να βρεθείτε το πρωί να... ταξιδεύετε στη ρότα των πλοίων, θα σας πρότεινα να αφήσετε όσο περισσότερο έκταμα αλυσσίδας ή σχοινιού μπορείτε, και να φροντίσετε να δέσετε μια πρυμάτσα σε κάποιο στέρεο σημείο της παραλίας. Αφήστε μάλιστα λίγο «λάσκα» την πρυμάτσα ώστε να «απορροφήσει» μια ενδεχόμενη βραδινή ρεστία. «Τα σχοινιά πρέπει να είναι ψόφια και η βάρκα να κολυμπάει» μου έλεγε κάποτε ένας Κασιώτης ψαράς. Μια φορά δεν τον άκουσα, όταν διανυκτέρευσα προ αμνημονεύτων χρόνων στη Βάρη της Σύρου, και λίγο έλειψε να κλάψω το σκάφος...

Όποτε επιλέξετε πάντως τέτοια ερημικά κολπάκια για διανυκτέρευση, μην παραλείψετε να αφήσετε αναμένο τον φανό αγκυροβολίας. Κυκλοφορούν τόσοι πολλοί πια στις θάλασσές μας, ώστε δεν ξέρετε ποτέ αν κάποιος βιαστικός, απρόσεκτος ή... σουρωμένος «καπετάνιος» θα σας εμβολίσει ή θα προσπαθήσει να αγκυροβολήσει επάνω σας! Το χειρότερο είναι να έχετε σβηστό τον φανό αγκυροβολίας, αυτός που θα σας εμβολίσει να είναι πιωμένος, και να σας ρίξει και την ευθύνη! Μην δώσετε λοιπόν το «άλλοθι» σε κάποιον απ’ αυτούς τους «κυρίαρχους» των θαλασσών να σας κάνει τη ζημιά, να μη σας πληρώσει, και να σας μαλλώσει από πάνω!

Μια αξιόπιστη, απολύτως στεγανή και επιπλέουσα θήκη κινητού τηλεφώνου που στερεώνεται πάνω στο ρολ μπαρ της κονσόλας.Ένα άλλο σοβαρό θέμα, που συνδέεται άμεσα με το camping on board, και με το οποίο κανείς δεν ασχολείται γιατί θεωρεί το θέμα «ταμπού», είναι η ικανοποίηση των... σωματικών αναγκών του πληρώματος. Αν το σκάφος σας δεν διαθέτει χημική ή ναυτική τουαλέττα, οφείλετε να προσέξετε πού και πώς θα στείλετε το... «τηλεγράφημα». Θυμάμαι κάποιο φίλο, που μου έλεγε κάποτε ότι είχε βρει την λύση στον κουβά με την σακκούλα! Δεν το έκανα ποτέ και δεν το συνιστώ, γιατί μαζί με το περιεχόμενο πετάς στη θάλασσα (ή την ξηρά) και τη νάϋλον σακκούλα! Και μπορεί μεν το περιεχόμενο να είναι οικολογικό και βιοδιασπώμενο, η νάϋλον σακκούλα όμως είναι η καταστροφή των θαλασσών και του πλανήτη γενικότερα!

Εφ’ όσον λοιπόν έχετε αγκυροβολήσει σε έναν ερημικό όρμο και δεν σας βλέπει κάποιο αδιάκριτο μάτι, πατήστε στο cavitation plate του κινητήρα (όταν αυτός βεβαίως δεν λειτουργεί!) πιαστείτε από κάποιο σημείο του σκάφους ή ακουμπήστε πάνω στον αεροθάλαμο, και βυθίστε το επίμαχο σημείο του σώματός σας στο νερό, προσέχοντας ο αέρας να έρχεται απ’ την πλώρη και να φεύγει προς το πέλαγος. Για ευνόητους λόγους φυσικά! Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε και το «τηλεγράφημα» να στείλετε αξιοπρεπώς, και να μην προσελκύσετε ανεπιθύμητα έντομα, και να παραμείνετε καθαρός! Διδάξτε αυτή την κλασσική και σίγουρη μέθοδο στο ταίρι σας και θα δείτε ότι στο τέλος θα σας θαυμάσει και θα σας συγχαρεί για την ευρηματικότητά σας! Εννοείται ότι δεν θα εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο σε χώρους λουομένων ή μέσα σε λιμάνια και μαρίνες! Εκεί υπάρχουν καταστήματα και εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες σας.

Ένα από τα καλά πολυεργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά.Αν έχετε την δυνατότητα να βγείτε στη στεριά, ακολουθήστε τη μέθοδο της... γάτας! Σκάψτε λίγο, ανοίξτε ένα μικρό λάκκο και, αφού ρίξετε σ' αυτόν το "τηλεγράφημά" σας, σκεπάστε τον με χώμα. Έτσι ακριβώς κάνει η γάτα, που δεν είναι σίγουρα περισσότερο έξυπνη απ' τον άνθρωπο! Τα "τηλεγραφήματα" που μένουν άλλωστε... ανεπίδοτα, διασύρουν εμάς και καταστρέφουν την εικόνα της Φύσης γύρω μας. Αυτό μάλιστα το οποίο θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, είναι να διαφυλάξετε το φυσικό περιβάλλον και, αν δεν μπορείτε να το βελτιώσετε, να το διατηρήσετε τουλάχιστον στην κατάσταση που το βρήκατε! Αν δεν μπορείτε να μαζέψετε τα σκουπίδια που θα βρείτε εκεί όπου θα αγκυροβολήσετε ή θα κατασκηνώσετε, τουλάχιστον μην δημιουργήσετε καινούργια! Αυτή θα είναι η ελάχιστη συνδρομή σας για την σωτηρία του πλανήτη που μας φιλοξενεί, και συγχρόνως το σωστό παράδειγμα για τις γενιές που ακολουθούν.

Καλό είναι να δένετε πάντοτε μια πρυμάτσα όταν αγκυροβολείτε σε ανοικτό σημείο.Καλό είναι να έχετε επίσης σε ένα στεγνό σημείο του σκάφους ένα μεγάλο ρολλό χαρτί κουζίνας, σαν αυτά που υπάρχουν στα συνεργεία. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο, σε αρκετές περιπτώσεις. Επίσης θα σας συνιστούσα να πάρετε μαζί σας δύο κράνη μοτοσυκλέττας με ζελατίνα (για σας και την φίλη ή τον φίλο σας) που να προστατεύει το πρόσωπο (όχι απαραιτήτως full face). Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και το θαλασσινό νερό δεν πέφτει πάνω σας σε μορφή spray, αλλά με τους κουβάδες, θα το φορέσετε και αμέσως θα αντιληφθείτε ότι η κόπωση και ο εκνευρισμός, που συνήθως προέρχονται από ένα βρεγμένο κεφάλι και δύο μάτια που τσούζουν απ’ το αλάτι, θα πάνε περίπατο! Θα σας έλεγα, τέλος, να βάλετε μέσα στην τσάντα με τα προσωπικά σας είδη μια νιτσεράδα, ένα ζευγάρι καλά γυαλιά ηλίου, ένα καπέλλο, ένα αντιηλιακό και ένα πολυεργαλείο τσέπης, επιπλέον δε η σύντροφός σας ένα πακέττο υγρά μωρομάντηλα. Μόνο όταν τα χρειαστείτε θα καταλάβετε πόσο καλά κάνατε που προβλέψατε να τα έχετε όλα αυτά μαζί σας.

Πολλά ακόμη θα μπορούσε πάντως να πει κανείς, και να γράψει, για την πλεύση και το ναυτικό camping on board. Ό,τι και αν ειπωθεί ή γραφτεί όμως, τα περισσότερα μαθαίνονται μέσα από την εμπειρία, τα ταξίδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας. Και η θάλασσα θα είναι πάντοτε εκεί να μας διδάσκει. Παλιούς και καινούργιους...

Σημείωση : Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν λέξεις όπως "κοτσανέλα", "ακρόπλωρο", "έκταμα αλυσσίδας", "πρυμάτσα", "πασαρέλα" κ.λπ. Όσοι δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με την ναυτική ορολογία, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ : http://www.ribandsea.com/shiping/6-nautical.html