Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Θέλω να κάνω ένα ταξίδι με camper...

Έλαβα χθες μια επιστολή από έναν αναγνώστη του περιοδικού την οποία, λόγω του θέματός της, αλλά και της δικής μου απάντησης, θεώρησα σκόπιμο να δημοσιεύσω στο περιοδικό.

Καλησπέρα Ιωσήφ, xρόνια πολλά και τις καλύτερές μου ευχές.

Θέλω να κάνω ένα ταξιδάκι εντός Ελλάδος, από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου 2011. Θα φύγω από Πειραιά, θa πάω Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Μεσολόγγι, Έδεσσα, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσ/νίκη, Βόλο και Πειραιά. Μπορείς να με βοηθήσεις δίνοντάς μου πληροφορίες για τα campings που υπάρχουν σ' αυτές τις περιοχές για να διανυκτερεύσω; Θέλω ό,τι πληροφορία μπορείς να μου δώσεις. Σκοπεύω να νοικιάσω αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Για την ακρίβεια θα κάνω αυτό το ταξίδι με τη γυναίκα μου, την αδερφή μου και τη μητέρα μου. Μην φανταστείς μεγάλες ηλικίες, όχι παππούδες, ας πούμε!

Αν μπορέσεις να μου εξηγήσεις και τι παίζεται με τις εργασίες που χρειάζεται ένα camper, θα ήμουνα υπόχρεος, έτσι ώστε να πάω πιο διαβασμένος. Επίσης, σαν πιο παλιός στο "άθλημα", αν έκανες αυτή τη διαδρομή πώς θα την έκανες; Εκτός κι' αν την έχεις κάνει ήδη και έχεις μια καλύτερη γνώμη στο τι θα βρούμε και τι πρέπει να προσέξουμε.

Θα περιμένω νέα σου. Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Να' σαι καλά.

Φιλικά
Θεοδόσιος Μαραγκουδάκης

Η απάντηση του "Camper Life".


Γεια σου Θεοδόσιε.

Χρόνια πολλά, κατ' αρχάς, και ευτυχισμένο να είναι το νέο έτος, με υγεία κυρίως, για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους.

Αν και είμαι φανατικός οπαδός της ελεύθερης κατασκήνωσης και αποτελεί πάγεια επιλογή μου να αποφεύγω τα οργανωμένα campings, θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημά σου με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία διαθέτω.

1) Στο Ναύπλιο δεν υπάρχει οργανωμένο camping. Μπορείς να διανυκτερεύσεις πάντως στο μεγάλο parking του λιμανιού ή στην παραλία της Καραθώνας (στον δρόμο προς το κάστρο του Παλαμηδιού) χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο λιμάνι του Ναυπλίου σου συνιστώ να αποφύγεις να ανοίξεις την τέντα (εφ' όσον διαθέτει τέτοια το camper σου) γιατί οι λιμενικές αρχές θα σου κάνουν παρατήρηση (και θα έχουν δίκιο εφ' όσον δεν πρόκειται για χώρο οργανωμένου camping). Μπορείς ακόμη να διανυκτερεύσεις στο λιμάνι του Τολού ή στην παραλία της Ασσίνης, περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση απ' την πόλη του Ναυπλίου.

2) Στη Μονεμβασιά επίσης δεν υπάρχει οργανωμένο camping, μπορείς όμως να διανυκτερεύσεις στο parking του λιμανιού. Υπάρχει σχετική ανοχή αρκεί να μην προκαλέσεις (άνοιγμα τεντών, διαρροή γκρίζων νερών κ.λπ.).

3) Όπως στη Μονεμβασιά, το ίδιο περίπου συμβαίνει στο Μεσολόγγι και στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρεις. Τα οργανωμένα campings δεν είναι πολλά στην Ελλάδα, η διανυκτέρευση όμως σε χώρους στάθμευσης, κατά προτίμηση όχι απόμερους και σκοτεινούς, δεν δημιουργεί προβλήματα. Τέτοιους χώρους θα βρεις πολλούς στα μέρη που θα επισκεφτείς και θα έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις τους πλέον κατάλληλους για σένα και τους δικούς σου.

Στον Βόλο, και σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη, με κατεύθυνση προς το χωριό Τσαγκαράδα, υπάρχουν δύο οργανωμένα campings που λειτουργούν στην περιοχή Κάτω Γαζέα από την 1η Απριλίου μέχρι την 15η Οκτωβρίου. Υπάρχει παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα να αδειάσεις την δεξαμενή των γκρίζων υδάτων και τα λύμματα της τουαλέτας. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα οργανωμένα campings στον ελλαδικό χώρο, αλλά όχι στις πόλεις από όπου εσύ θέλεις να περάσεις. 

Να θυμάσαι πως η ζωή μέ ένα camper είναι ένα είδος "πολυτελούς... περιπέτειας", την οποία πιστεύω θα απολαύσεις πρισσότερο εάν την αναζητήσεις χωρίς να χρειάζεται να διανυκτερεύεις κατ' ανάγκην σε οργανωμένα campings. Το camper θα σου προσφέρει όλες τις ανέσεις, αρκεί να έχεις προβλέψει να έχεις επάρκεια ρεύματος (εφεδρική μπαταρία, φωτοβολταϊκό panel, γεννήτρια κ.λπ.) και νερού. Εφ' όσον όμως θα κινείσαι όλες αυτές τις ημέρες που αναφέρεις (αλλοιώς πώς θα καλύψεις τόσα χιλιόμετρα;), πρόβλημα παροχής ρεύματος δεν θα αντιμετωπίσεις, δεδομένου ότι οι μπαταρίες θα φορτίζονται αυτομάτως από τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Όσο για το νερό, επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ακόμη και σε ένα πρατήριο καυσίμων μπορείς να φουλάρεις τη δεξαμενή του camper που θα νοικιάσεις, πέρα από τις δημόσιες βρύσες που θα συναντήσεις στον δρόμο σου.

Θέλω επίσης να σου πω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα για τα σημεία όπου θα διανυκτερεύσεις. Εμείς κάνουμε ελεύθερο camping εδώ και 39 χρόνια με σκηνές και τροχόσπιτα, και τα τελευταία έξι χρόνια με το δικό μας camper, και ουδέποτε μας συνέβη κάτι δυσάρεστο, ακόμη και όταν μείναμε στα πιο απίθανα μέρη. Ευτυχώς η Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη... Ισπανία, όπου μπορούν να μπουν στο camper την ώρα που κοιμάσαι, να σου ρίξουν υπνωτικό spray και να σε "ξαλαφρώσουν" στη συνέχεια με την ησυχία τους! Δεν θέλω να πω μ' αυτό πάντως ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει κι' εδώ. Γι' αυτό ακριβώς οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Προχθές επιστρέψαμε από ένα δεκαήμερο ταξίδι με το camper μας στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο (Κάτω Ιταλία). Διανυκτερεύσαμε ελεύθερα σε ήσυχα δρομάκια των χωριών και σε ανοικτούς χώρους parking και δεν είχαμε καμμία απολύτως ενόχληση ή οδυνηρή εμπειρία, πέρα από την παρ' ολίγον κλοπή του camper μας (ή του περιεχομένου του) στο Taranto. Αυτά όμως θα τα περιγράψω με λεπτομέρειες στο ταξιδιωτικό άρθρο το οποίο σύντομα, πιστεύω, θα μπορέσω να ανεβάσω στο περιοδικό.

Τι πρέπει να προσέξεις, κατά την γνώμη μου, σαν "πρωτάρης" καμπερίστας :

1) Κατ' αρχάς, αν σου αρέσει η ταχύτητα, οδηγώντας το camper να το ξεχάσεις! Φρόντισε να οδηγείς με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 100-110 χιλιομέτρων/ώρα στους αυτοκινητόδρομους και, βεβαίως, πολύ πιο κάτω στους στενούς και κακοτράχαλους επαρχιακούς δρόμους. Μια σταθερή ταχύτητα γύρω στα 100 χλμ./ώρα θα σε πάει πολύ πιο σύντομα στον προορισμό σου (από το να τρέχεις με 140) και αυτό είναι σχεδόν βέβαιο! Ο μεγάλος όγκος, το βάρος και το μέγεθος ενός camper δεν κουμαντάρεται εύκολα στους απότομους ελιγμούς ή στα φρεναρίσματα. Εξ άλλου, το "βαρύ πόδι" στο πεντάλ του γκαζιού ισοδυναμεί με μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και σε ημέρες ισχνών αγελάδων αυτή δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή.

2) Η εποχή που έχεις επιλέξει για να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι είναι πάρα πολύ όμορφη και όλη η Φύση θα συνηγορήσει μαζί μου σ' αυτό. Φρόντισε να απολαύσεις την διαδρομή, όποια και αν τελικώς επιλέξεις.  Σταμάτησε όπου αρέσει σε σένα ή τους δικούς σου και μην "κυνηγάς" τον χρόνο. Το camper έχει όλες τις ανέσεις και προσφέρει τα πάντα. Μπορείς, ας πούμε, αν σου αρέσει να απολαμβάνεις πού και ένα ποτό με παγάκια, να πας μια μέρα νωρίτερα στη μάντρα από όπου θα νοικιάσεις το camper και να ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη να του δώσει ρεύμα μέχρις ότου ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Έτσι, και οι μπαταρίες θα είναι καλά φορτισμένες, και το ψυγείο σου θα έχει κατεβάσει θερμοκρασία, ώστε να είναι "ετοιμοπόλεμο" για να δεχθεί αυτά που θα του φορτώσεις, και τα παγάκια θα είναι έτοιμα.

3) Σου συνιστώ, όποτε αφήνεις κάπου το camper μόνο του, να βεβαιώνεσαι ότι όλα τα παράθυρα είναι καλά κλειστά και οι πόρτες κλειδωμένες. Καλό είναι να σηκώνεις λίγο τα σκίαστρα των παραθύρων και να κλείνεις την κουρτίνα του χώρου οδήγησης ώστε να μην είναι εύκολα ορατό το εσωτερικό. Πού ξέρεις, μπορεί κάποιος που θα περάσει απ' έξω και θα δει π.χ. ότι υπάρχει μια τσάντα ή μια φωτογραφική μηχανή στον καναπέ, ακόμη και αν δεν είναι "επαγγελματίας" κλέφτης, να μπει στον πειρασμό να σπάσει το παράθυρο ή να παραβιάσει την πόρτα. Καλό είναι πάντως, σε κάθε περίπτωση, να μην αφήνεις πολύτιμα αντικείμενα, προσωπικά έγγραφα και χρήματα στο camper όταν φεύγεις για να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια.

3) Να θυμάσαι να έχεις πάντοτε κλειστή την τάπα διαφυγής των γκρίζων υδάτων (αποχέτευση κουζίνας και λουτρού) και να την ανοίγεις μόνο όταν στο επιτρέπει το περιβάλλον. Μπορείς, ας πούμε, να αδειάζεις την δεξαμενή των γκρίζων υδάτων στο χώμα ή σε κάποιο απόμερο σημείο, αλλά ποτέ στον δρόμο κατά την διάρκεια του ταξιδιού ή μπροστά σε σπίτια και καταστήματα. Ένα οργανωμένο camping προσφέρει συνήθως αυτή την δυνατότητα, αλλά δεν θα χαθείς αν επιλέξεις το ελεύθερο.

Τα λύμματα της τουαλέτας είναι επίσης ένα μικρό πρόβλημα, αλλά θα βρεις και γι' αυτό τη λύση. Μια δημοτική τουαλέτα π.χ. είναι το ιδανικό σημείο όπου μπορείς να αδειάσεις το περιεχόμενο της κασετίνας του w.c. Μπορείς επίσης να ανοίξεις ένα λάκκο στο χώμα και να τα "θάψεις" εκεί. Μακάρι όλα αυτά που πετάμε στη Φύση να περιορίζονταν στις ανθρώπινες ακαθαρσίες. Τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος.

4) Δώσε ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά την διάρκεια του ταξιδιού όλα τα παράθυρα να είναι κλειστά, ιδίως τα πλαϊνά ανοιγόμενα και της οροφής.

5) Μπορείς, όσο ταξιδεύεις, να έχεις γυρίσει τον επιλογέα του ψυγείου στα 12 V. Πρέπει όμως να θυμηθείς να το γυρίσεις στο αέριο όταν σταματήσεις (εκτός και εάν το ψυγείο του camper που θα νοικιάσεις έχει αυτόματο επιλογέα παροχής ενέργειας). Γι' αυτό θα σου συνιστούσα να έχεις τον επιλογέα του ψυγείου συνεχώς στο αέριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, η δε κατανάλωση αερίου είναι ασήμαντη. Η συσκευή που καταναλώνει συνήθως περισσότερο αέριο είναι αυτή της θέρμανσης, εκτός και εάν το camper που θα νοικιάσεις διαθέτει καυστήρα πετρελαίου (webasto). Σ' αυτή την περίπτωση, το φορτίο, εκτός απ' το πετρέλαιο, σηκώνει και η μπαταρία λόγω του βεντιλατέρ που λειτουργεί συνεχώς για να διοχετεύει την παραγόμενη θερμότητα σε όλο το camper. Δεν νομίζω πάντως ότι την εποχή που θα ταξιδεύσεις θα χρειαστείς θέρμανση.

6) Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα καλό οδικό χάρτη της διαδρομής, ανεξάρτητα εάν το camper που θα νοικιάσεις διαθέτει g.p.s. (πράγμα μάλλον απίθανο). Φρόντισε επίσης να έχεις μαζί σου εφεδρικό υγρό τουαλέτας, γιατί οι μέρες είναι αρκετές, τα άτομα πολλά και κατά συνέπειαν η ανάγκη να αδειάζει συχνά η κασετίνα του w.c. θα είναι μεγαλύτερη.

7) Μια καλή σκέψη θα ήταν να επιλέξεις ένα camper που θα παρέχει ένα διπλό κρεββάτι (για σένα και τη γυναίκα σου) και δύο μονές κουκέτες (για τη μητέρα και την αδελφή σου), τα οποία όμως κρεββάτια θα είναι ανεξάρτητα από την τραπεζαρία. Τα campers που διαθέτουν βεβαίως αυτή τη διαρρύθμιση είναι κάπως μεγαλύτερα σε μέγεθος (και άρα λίγο πιο ακριβά στην ενοικίαση) και έχουν συνήθως "σοφίτα" (alcoven). Εξασφαλίζουν όμως άνετη διαβίωση για τέσσερις ενηλίκους, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να μετατρέπεις την τραπεζαρία σε κρεββάτι για να κοιμηθούν τα επιπλέον άτομα. Φαντάσου, ας πούμε, να ξυπνήσεις εσύ νωρίτερα το πρωί, να θέλεις να κάτσεις στο τραπέζι για να πιεις τον καφέ σου ή να γράψεις κάτι στο lap top, αλλά να κοιμούνται εκεί η μητέρα και η αδελφή σου.

9) Φρόντιζε να παρκάρεις πάντοτε το camper παράλληλα προς το έδαφος (όσο αυτό είναι δυνατόν χωρίς τους τάκους ευθυγράμμισης). Αυτή η παράλληλη με το έδαφος θέση διευκολύνει, κυρίως, την καλή λειτουργία του ψυγείου και την λειτουργία του καυστήρα για το ζεστό νερό. Να θυμάσαι ότι τους τάκους ευθυγράμμισης μπορείς να τους χρησιμοποιείς μόνο όταν βρίσκεσαι σε απόμερες περιοχές ή χώρους στάθμευσης, και όχι όταν παρκάρεις στον δρόμο ή πάνω σε κάποια πλατεία.

10) Κάνε ένα πλάνο της διαδρομής σου γιατί τα χιλιόμετρα είναι αρκετά και οι ημέρες που έχεις στη διάθεσή σου είναι σχετικώς λίγες. Έχω ταξιδεύσει σε όλα τα μέρη που σκοπεύεις να πας, και ακόμη περισσότερα βεβαίως, αλλά δεν μπορώ να σχεδιάσω εγώ το πλάνο της διαδρομής αυτής για λογαριασμό σου. Υπάρχουν τοποθεσίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον και άλλες στις οποίες δεν θα έπρεπε ίσως να δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα.

Λες π.χ. ότι θα πας στο Ναύπλιο και στη Μονεμβασιά και στη συνέχεια αναφέρεις το Μεσολόγγι, την Έδεσσα, τη Βέρροια και την Αλεξανδρούπολη! Μεταξύ αυτών των πόλεων παρεμβάλλονται πολλές άλλες πόλεις και περιοχές που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, όπως π.χ. είναι η περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, οι παραλίες της Ηλείας, τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, τα λουτρά Αριδαίας (που θα άρεσαν ιδιαίτερα στη μητέρα σου), η περιοχή της Χαλκιδικής κ.λπ. κ.λπ. Δεν ξέρω ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και τι ακριβώς θέλεις να κάνεις σ' αυτή την πρώτη γνωριμία σου με ένα camper.

Αν ήμουν στη θέση σου θα επέλεγα να κάνω μια μικρότερη χιλομετρική διαδρομή, ή να μην δω τόσες πολλές πόλεις, και να παραμείνω λίγο περισσότερο σε μέρη με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μ' αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις περισσότερο τα μέρη από όπου θα περάσεις, δεν θα κουράσεις τους συνταξιδιώτες σου, δεν θα αγχωθείς με την συνεχή οδήγηση και θα εξοικειωθείς με τον τρόπο ζωής που παρέχει ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Όπως και να έχει, σου εύχομαι καλή χρονιά και καλές εμπειρίες να έχεις στο ταξίδι που πρόκειται να κάνεις.

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος