Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περί υπέρβαρου, διοδίων κ.λπ.

Ο ίδιος αναγνώστης, σαν υποψήφιος νέος χρήστης και ενοικιαστής camper, έθεσε και άλλα ερωτήματα, τα οποία παραθέτω μαζί με τις δικές μου απαντήσεις.

Καλημέρα Ιωσήφ, καλή χρονιά και τις καλύτερες ευχές μου.

Κάτι άλλο που διάβασα, σε ένα άλλο site, είναι για τα κιλά των επιβατών. Παίζουν αυτά ρόλο ή όχι; Σαν οικογένεια είμαστε λιγάκι υπέρβαροι και αυτό που διάβασα με έκανε να κολλήσω, σκεφτόμενος ότι μπορεί λόγω βάρους να μην μπορώ να το νοικιάσω. Όσο για τη διαδρομή σε ευχαριστώ γιατί όντως με έβαλες στο τρυπάκι και άρχισα να ψάχνω και βρήκα πολλά περισσότερα απ' ό,τι φανταζόμουνα.

Επίσης, απ' ό,τι έψαξα, βγαίνει και πολύ φθηνότερα από το να νοικιάσω αυτοκίνητο και να κλείσω ξενοδοχεία (αν και με το αυτοκίνητο έχεις περισσότερη ελευθερία κινήσεων). Από την άλλη όμως έχει και περισσότερο χαβαλέ με το camper.

Ψάχνοντας στη σελίδα σου, είδα τα άρθρα για τα διόδια. Είδα και το βιντεάκι με το σεμινάριο για τις μπάρες. Υπάρχει περίπτωση να με σταματήσουν και να με γράψουν επειδή δεν πλήρωσα; Γενικότερα, αν έχεις γράψει κάτι που δεν είδα ακόμα σε κάποιο άρθρο στείλε μου το σε παρακαλώ.

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις αυτό που κάνεις. Εάν μου αρέσει, σίγουρα θα φροντίσω να κάνω κάποιο camper δικό μου.

Φιλικά,
Μαραγκουδάκης Θεοδόσιος

Απάντηση του "Camper Life".

Καλημέρα Θεοδόσιε και καλή χρονιά.

Όπως είδες ανέβασα την πρώτη επιστολή σου και την δική μου απάντηση στο περιοδικό. Γι'
αυτά που με ρωτάς τώρα, και τα οποία έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα σου
απαντήσω ως εξής.

1) Είναι αλήθεια ότι οι κατασκευαστές των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων δίνουν στις
προδιαγραφές τους πολύ μικρότερο ωφέλιμο βάρος από αυτό που και ο πιο συντηρητικός
ιδιοκτήτης θα χρειαζόταν ή θα ήθελε να τους φορτώσει. Το camper, βλέπεις, δεν είναι ένα
συνηθισμένο αυτοκίνητο. Είναι ένα εποχούμενο σπίτι το οποίο, για να τιμήσει το όνομά του
και να δικαιολογήσει την χρήση του, πρέπει να έχει και κάποιο "στοιχειώδη" και "αξιοπρεπή" πρόσθετο εξοπλισμό. Τώρα τι εννοεί ο καθένας από μας "στοιχειώδη" και "αξιοπρεπή" εξοπλισμό, αυτό είναι πολύ σχετικό...

Θα αναφέρω, χαρακτηριστικώς, ότι στο owner's book του δικού μου camper ο κατασκευαστής προβλέπει : Για προμήθειες τροφίμων, βάρος 10-12 κιλά, για σετ κουζίνας, βάρος 3 κιλά, για ανακλινόμενο τραπέζι, βάρος 4-7 κιλά, για εξοπλισμό παραλίας, βάρος 3-5 κιλά, για τέντα 4-5 μέτρων, βάρος 26-46 κιλά κ.ο.κ. Σε πληροφορώ ότι, όσο και αν προσπάθησα, ξεπέρασα τα όρια αυτά, χωρίς όμως (όπως θα διαβάσεις πιο κάτω) να εξαντλήσω το συνολικό επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο που δίνει ο κατασκευαστής. Βλέπεις, η καπετάνισσα, καθώς της αρέσει πολύ να μαγειρεύει on board, έχει μετατρέψει το camper σε ένα πραγματικό κινούμενο σπίτι και θέλει να μην της λείπει τίποτε!

Αλλά κι' εγώ δεν πάω πίσω. Θα φορτώσω και τη σχάρα, θα φορτώσω και το παπί για τις τοπικές βόλτες και τα ψώνια, θα βάλω στο γκαράζ τα κάρβουνα, την ψησταριά και το φλόγιστρο με την τρίκιλη φιάλη αερίου για το απαραίτητο μπάρμπεκιου (καθώς, ως γνωστόν, η φτώχεια θέλει καλοπέραση), θα πάρω και ένα κιβώτιο μπύρες (έτσι για να υπάρχουν) και πάει λέγοντας...

Οι κατασκευαστές, αλλά και οι άδειες κυκλοφορίας των campers που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, προβλέπουν, συνήθως, μεταφορά 4-5 ατόμων, ανάλογα με το μέγεθος και το ωφέλιμο φορτίο τους. Πουθενά βεβαίως δεν αναφέρεται ότι οι επιβαίνοντες πρέπει να είναι αδύνατοι, ούτε ότι πρέπει να κάνουν δίαιτα για να ταξιδεύσουν με το camper! Στη δική σας περίπτωση, και εφ' όσον επιλέξεις να νοικιάσεις ένα camper τύπου alcoven (με σοφίτα), η άδεια κυκλοφορίας του θα επιτρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, την μεταφορά 5 ατόμων. Οπότε, ούτως ή άλλως, είσαι "μέσα".

Όταν ένα αυτοκίνητο φορτωθεί πάνω απ' το όριο που επιτρέπει ο κατασκευαστής του, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν κάποιες παρελκόμενες συνέπειες. Καταπόνηση αναρτήσεων, ελαστικών και συστήματος πέδησης, άσκηση μεγαλύτερης φυγόκεντρης δύναμης και αδράνειας στους ελιγμούς και τα φρεναρίσματα, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, άρα μικρότερη αυτονομία κ.ο.κ. Υπάρχουν ιδιοκτήτες campers οι οποίοι τα εξοπλίζουν με ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Από δορυφορικές κεραίες τηλεόρασης και γεννήτριες, μέχρι συσκευές κλιματισμού, διπλά μοτοποδήλατα και βάρκες!

Οι κατασκευαστές προβλέπουν βεβαίως στο owner's book το βάρος αυτού του πρόσθετου εξοπλισμού, γι' αυτό, προφανώς, κρατούν χαμηλό το βάρος των υπολοίπων εφοδίων, όπως τρόφιμα, είδη camping κ.λπ., περιορίζοντάς το (το βάρος) στο ελάχιστο δυνατόν. Μπορεί, ως  εκ τούτου, αν δεν έχει ας πούμε κάποιος τοποθετήσει στο camper δορυφορική κεραία, γεννήτρια, δεύτερο μηχανάκι και κλιματιστική συσκευή, να επιτρέψει στον εαυτό του την "πολυτέλεια" να φορτώσει 2-3 μπουκάλια με τα αγαπημένα του ποτά, τον εξοπλισμό του μπάρμπεκιου, μερικά επιπλέον πακέτα απ' τα αγαπημένα του μακαρόνια, εκείνα τα πικάντικα τουρσάκια και τα αλλαντικά που του αρέσουν κ.ο.κ. Γι' αυτό έγραψα πιο πάνω ότι ξεπέρασα μεν το όριο του βάρους για τα τρόφιμα και τα άλλα παρελκόμενα, αλλά δεν ξεπέρασα το συνολικό επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο που επιτρέπει ο κατασκευαστής, αφού εμείς δεν φορτώσαμε το δικό μας camper με δορυφορική κεραία, γεννήτρια, δεύτερο μηχανάκι, βάρκες κ.λπ.

Για τον φόβο σου ότι μπορεί επειδή είστε λίγο υπέρβαροι να μην σας νοικιάσουν το camper, θα σου πω να μην έχεις καμμία απολύτως ανησυχία. Κανένας δεν πρόκειται να σας στερήσει αυτή τη χαρά επειδή ζυγίζετε λίγα κιλά παραπάνω! Αν, πράγμα εντελώς απίθανο, συμβεί κάτι τέτοιο, σε παρακαλώ να με κρατήσεις ενήμερο.

Θα σου διηγηθώ, εν συντομία, ένα περιστατικό το οποίο συνέβη κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μας στην Κάτω Ιταλία. Μπαίνοντας στην πόλη Ostuni, πάρκαρα το camper σε ένα ανοικτό parking, για να φάμε, να περπατήσουμε στην παλιά πόλη και να περάσουμε το βράδυ. Δίπλα μας ήταν σταθμευμένο ένα άλλο camper, αναλόγου μεγέθους με το δικό μας, ίσως και λίγο μικρότερο. Στη θέση του οδηγού καθόταν ένα θεόρατο σκυλλί, ενώ ένα άλλο, παρομοίου μεγέθους, γυρόφερνε μέσα στο camper (άντε να τολμήσει να μπει κλέφτης!). Κάποια στιγμή φάνηκε ο ιδιοκτήτης του camper (ή ενοικιαστής) και μαζί του ένα τσούρμο από άλλους έξι ενηλίκους! Έχουμε δηλαδή και λέμε : Επτά ενήλικοι και δύο πελώριοι σκύλλοι, επιβάτες  ενός camper μήκους όχι πάνω από 7 μέτρα! Τι έχεις να πεις γι' αυτό; Θα σου πω εγώ τι φαντάστηκα ότι πρέπει να συνέβη.

Το συγκεκριμένο camper ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, νοικιασμένο. Αυτός που το ενοικίασε δεν είπε βεβαίως στον ιδιοκτήτη ότι πρόκειται να του φορτώσει επτά άτομα και δύο σκύλλους γιατί, απλούστατα, αν του το έλεγε δεν θα του το έδινε! Έτσι συμβαίνει, δυστυχώς, με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και αυτό είναι κοινό μυστικό. Γι' αυτό σου είπα ότι εσύ δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι ή να έχεις τύψεις επειδή είστε τέσσερις και ζυγίζετε λίγα κιλά παραπάνω. Υπάρχουν πολύ χειρότερα, όπως διάβασες λίγο πριν...

2) Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το ταξίδι αυτό με ένα νοικιασμένο camper θα σας στοιχίσει πολύ λιγότερο από το να κάνετε το ίδιο ταξίδι με συμβατικό ι.χ. αυτοκίνητο και να πληρώσετε τα παρελκόμενα που αυτό συνεπάγεται. Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία (δύο δωμάτια στη δική σας περίπτωση) συν πρωϊνά, γεύματα, δείπνα και καφέδες σε εστιατόρια και καφετέριες. Υπάρχει βεβαίως η "σχετική" δυσκολία να περιπλανηθεί κανείς σε μια πόλη, οδηγώντας ένα ογκώδες camper στα στενά σοκάκια και τους πολυσύχναστους δρόμους της, σε διαβεβαιώ όμως ότι το περπάτημα είναι ο καλύτερος (και πιο υγιεινός) τρόπος για να την δει κανείς και να την γνωρίσει καλά.Εάν μάλιστα το camper είναι ιδιόκτητο, αρέσει στον ιδιοκτήτη του αυτός ο τρόπος ζωής και εξόδου απ' την καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς και η χρήση του είναι τακτική, τότε, πέρα απ' την απερίγραπτη ευχαρίστηση που θα εισπράττει κάθε φορά που ταξιδεύει μ' αυτό, θα διαπιστώνει ότι ο χρόνος απόσβεσης του κόστους αγοράς του είναι απίστευτα σύντομος.

3) Σχετικώς τώρα με το θέμα των διοδίων που έθιξες. Εγώ έχω να πληρώσω διόδια από τον Σεπτέμβριο του 2009 και αυτή έχει πλέον καταστεί πάγεια τακτική μου. Καμμία συνέπεια δεν υπήρξε μέχρι σήμερα και ουδείς ποτέ με κυνήγησε για να μου δώσει κλήση επειδή πέρασα χωρίς να πληρώσω. Πρόκειται άλλωστε για διαφορά μεταξύ ενός ιδιώτη και μιας ιδιωτικής εταιρείας όπου ο ιδιώτης, για τους δικούς του λόγους, τους οποίους δεν είναι της παρούσης να αναφέρω, αρνείται να πληρώσει για τις παρεχόμενες "υπηρεσίες". Στην περίπτωση που η ιδιωτική εταιρεία, η οποία (κακώς) διαχειρίζεται τις τύχες των εθνικών μας δρόμων και εκμεταλλεύεται τα διόδια, θελήσει να απαιτήσει εκ των υστέρων την πληρωμή των διοδίων, δεν έχει άλλο δρόμο παρά την κατάθεση αγωγής εναντίον του "ατίθασου" ιδιώτη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Καλημερίζω λοιπόν τον υπάλληλο, δηλώνω ότι αρνούμαι να πληρώσω, του δίνω τον αριθμό κυκλοφορίας του camper, αρνούμαι να του δώσω άλλα στοιχεία μου, ούτε υπογράφω κάποιο χαρτί και, εάν δεν μου ανοίξει εκείνος τη μπάρα, κατεβαίνω απ' το αυτοκίνητο, την ανοίγω εγώ και  περνώ. Τόσο απλά. Όλα αυτά, βεβαίως, εφ' όσον δεν υπάρχουν εκεί όργανα της Τροχαίας, δεδομένου ότι ο πρώην επίορκος υπουργός και βολευτής του ΠΑΣΟΚ Χλέπας (Ρέππας) κατάφερε ο αθεόφοβος να εντάξει το άνοιγμα της μπάρας σαν παράβαση του Κ.Ο.Κ.!

Στη δική σου περίπτωση, βεβαίως, δεν θα συνιστούσα να μην πληρώσεις διόδια, επειδή το camper θα είναι νοικιασμένο. Αν για ένα δικό σου αυτοκίνητο η επιλογή να μην πληρώσεις διόδια είναι αποκλειστικώς δική σου, σε ένα νοικιασμένο οι όποιες τυχόν συνέπειες, από την άρνηση πληρωμής και το άνοιγμα της μπάρας, θα επιβαρύνουν αυτόν που στο νοίκιασε!

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος