Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Όταν ο Τάσος Αλιφέρης κατήγγειλε τον Αριστοτέλη Παυλίδη.

Θυμάται ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Την 13η Ιουνίου 2006 με προσκάλεσαν οι συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής "Επίκαιρα" του "Τηλε Αστυ", προκειμένου να σχολιάσω μαζί τους τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών και ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Κατά την διάρκεια της εκπομπής προεβλήθησαν πλάνα από το ντοκυμαντέρ που είχα γυρίσει το καλοκαίρι του 1994 στην Κάσο, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον αείμνηστο δήμαρχο της Τήλου Τάσο Αλιφέρη, ο οποίος κατήγγειλε τον ανηλεή πόλεμο που υφίστατο η Τήλος εκείνη την εποχή από τις ενέργειες του τότε υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, που σκοπό είχαν την αξιοποίηση των πελατειακών του σχέσεων με τους ψηφοφόρους του, αλλά και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, προφανώς, η απομάκρυνση του Αριστοτέλη Παυλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, λίγα χρόνια αργότερα. Ο τότε υπουργός Αιγαίου δεν θα πρέπει να ήταν, βεβαίως, παρά ένας μικρός σχετικά κρίκος στο γαϊτανάκι των επιόρκων. Ένα "εξιλαστήριο θύμα" στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ κάποιων άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι είχαν καλύτερες δημόσιες σχέσεις και ισχυρότερες διασυνδέσεις...

Το θέμα «πολιτογραφήθηκε» τότε ως σκάνδαλο των «άγονων γραμμών». Ταλαιπώρησε επί μήνες την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όταν ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της, ο τότε υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, μιλώντας στην Βουλή για όσα του καταμαρτυρούσαν περί εκβιασμού, όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις αλλά με μια δεικτική χειρονομία – κουνώντας το δάχτυλο – ζητούσε και τα… ρέστα.

Λόγω της συναδελφικής "αλληλεγγύης" και ενός ιδιόμορφου "συνδικαλισμού της εξουσίας" ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν είχε τότε καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και αυτό γιατί παρέμεινε στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας μετά το «όχι» της Βουλής να τον παραπέμψει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου. Μοναδικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος - με «φόντο» το μοίρασμα της πίττας των άγονων γραμμών - ήταν ο Παναγιώτης Ζαχαρίου, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Παυλίδη.

Το επίμαχο σημείο με την τηλεφωνική παρέμβαση του Δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη μετά το 16.40΄ του βίντεο που ακολουθεί.