Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δήμαρχος, πάση θυσία! Ας είναι και με "μαϊμού" βεβαίωση μονίμου κατοικίας;

Ερευνά και σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η Δήμαρχος της Κάσου κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη. Η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη επιζητούσε διακαώς, στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές σαν υποψηφία Δήμαρχος Κάσου. Γιατί όμως επιζητούσε διακαώς να γίνει Δήμαρχος σε ένα ακριτικό νησί με 800 μόλις μονίμους κατοίκους, ενώ διανύει το πρώτο ήμισυ της έβδομης δεκαετίας της ζωής της και έχει χρηματίσει στο παρελθόν διορισμένη Νομάρχις Πειραιά και Αιτωλοακαρνανίας, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Δεν θα μας απασχολήσει ωστόσο αυτό, προς το παρόν...

Η κυρία Τσανάκη ήθελε λοιπόν να γίνει Δήμαρχος στην Κάσο, γνώριζε όμως ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο εκλογικός νόμος, προκειμένου να έχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο νησί, αφού ούτε δημότις Κάσου ήταν ούτε μόνιμος κάτοικός της. Έπρεπε λοιπόν να εξασφαλίσει, πάση θυσία, βεβαίωση μονίμου κατοικίας σε κάποιο άλλο νησί του νομού Δωδεκανήσων. Αυτό επετεύχθη στη Λέρο, όπου ο σύζυγός της, κ. Βασίλειος Τσανάκης, ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, διαθέτει εξοχική κατοικία.

Επειδή όμως η ύπαρξη εξοχικής κατοικίας και ένας απλός λογαριασμός της Δ.Ε.Η. δεν αρκούν για να θεωρηθεί κάποιος δημότης ή μόνιμος κάτοικος ενός νησιού, ο κ. Βασίλειος Τσανάκης, προκειμένου να ικανοποιηθεί η επιθυμία της συζύγου του, έκανε (προφανώς) χρήση μιας υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 και, ενώ είναι μόνιμος κάτοικος Βούλας Αττικής και υποβάλλει φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, δήλωσε ψευδώς ότι διαμένει μονίμως στη Λέρο και υποβάλλει φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. της Κω, όπου ανήκει η Λέρος!

Την βεβαίωση αυτή κατάφερε να εξασφαλίσει τον Δεκέμβριο του 2010, με σχετική καθυστέρηση (ενώ δήμαρχος Λέρου ήταν ο κ. Μιχ. Κοντραφούρης, ο οποίος μετρούσε ημέρες για να παραδώσει τον Δήμο στον κ. Μιχ. Κόλια), με αποτέλεσμα να μην προλάβει η σύζυγός του να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές εκείνου του έτους. Ακεραία την ευθύνη για την χορήγηση της βεβαίωσης φέρουν βεβαίως οι Υπηρεσίες του Δήμου Λέρου και, κυρίως, ο τότε Δήμαρχος του νησιού κ. Κοντραφούρης, ο οποίος και την υπέγραψε λίγες ημέρες πριν παραδώσει τον Δήμο στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Μιχ. Κόλια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κουριαντάκης, ο οποίος το 2010 ήταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κάσου, είχε "βάλει το χεράκι" του στο πάγωμα χορήγησης εκείνης της βεβαίωσης, αφού με τηλεφωνική παρέμβασή του είχε θέσει προ των ευθυνών του τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Λέρου, στην περίπτωση που χορηγούσε "μαϊμού" βεβαίωση μονίμου κατοικίας στο ζεύγος Βασιλείου και Μαίρης Τσανάκη.

Γνώριζα λοιπόν ότι το ζεύγος Τσανάκη διαμένει μονίμως σε κάποιο προάστειο του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά δεν γνώριζα σε ποιο ακριβώς. Κατά την προεκλογική περίοδο (7 Μαίου 2014), απέστειλα έγγραφο ερώτημα προς τον Δήμο Λέρου, κοινοποιώντας συγχρόνως την επιστολή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου. Το ερώτημά μου αφορούσε στη νόμιμη ή μη χορήγηση βεβαίωσης περί μονίμου διαμονής του ζεύγους Τσανάκη στη Λέρο. Εν τω μεταξύ όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση από τον Δήμο Λέρου, πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές εκλογές και η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη εξελέγη Δήμαρχος Κάσου.

Η έγγραφη απάντηση του νυν Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια μπήκε στο γραμματοκιβώτιό μου στις αρχές Αυγούστου και είχε ημερομηνία 14-7-2014 και αριθμ. πρωτοκ. 3194. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών πήρα την επιστολή αυτή στα χέρια μου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για να μην μακρηγορώ, ο κ. Δήμαρχος απάντησε εν ολίγοις ότι :

"Καλώς χορηγήθηκε η βεβαίωση πως ο κ. Βασ. Τσανάκης και η συζυγός του είναι μόνιμοι κάτοικοι Λέρου, ότι σε ένα νησί με 7.755 κατοίκους, όπως είναι η Λέρος, ο Δήμαρχος δεν είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να γνωρίζει μετά βεβαιότητος το γεγονός της πραγματικής εγκατάστασης ενός εκάστου εξ αυτών, ότι μοιραίως κάνει χρήση (όπως οφείλει άλλωστε) των τεκμηρίων του νόμου και χορηγεί πάντοτε την σχετική βεβαίωση, εφ' όσον δεν έχει ασφαλή πληροφόρηση ότι συγκεκριμένο πρόσωπο μετά βεβαιότητος κατοικεί εκτός του Δήμου".

Και η επιστολή του κ. Δημάρχου Λέρου κατέληγε ως εξής :

"Πάντως δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απορία μας πώς ο καταγγέλων, ο οποίος κατά δήλωσίν του τυγχάνει κάτοικος Ηλιουπόλεως Αττικής και δημότης Κάσου, είναι σε θέση να δηλώνει μετά βεβαιότητος ότι ο Βασίλειος Τσανάκης ουδέποτε υπήρξε μόνιμος κάτοικος Λέρου. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικότερο εάν μας καταστούσε κοινωνούς της γνώσης του αυτής, προκειμένου να μην καταλείπεται αμφιβολία περί της Αληθείας".

Επειδή το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής με ενόχλησε τα μάλα, αποφάσισα να ασχοληθώ ο ίδιος με την διερεύνηση της αληθείας, ακολουθώντας έτσι και τις "υποδείξεις" του Δημάρχου Λέρου. Παρ' όλες τις δυσκολίες που συνάντησα, λόγω του ότι τα στοιχεία που αναζητούσα αποτελούν προσωπικά δεδομένα, κατάφερα τελικώς να οδηγηθώ στις πληροφορίες που ανέφερα πιο πάνω. Ότι δηλαδή, το ζεύγος Τσανάκη διαμένει μονίμως στη Βούλα της Αττικής, στην επί της οδού Σ... 31 κατοικία, και υποβάλλει φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας.

Έστειλα λοιπόν, δικαιωμένος για τις υποψίες μου και το αποτέλεσμα των ερευνών μου, την ακόλουθη συστημένη επιστολή προς τον Δήμαρχο της Λέρου :

Ηλιούπολη, 3 Νοεμβρίου 2014

Προς τον
Δήμο Λέρου
Γραφείο Δημάρχου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
   Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου – Ακτή Μιαούλη 83, Πειραιά.
2. Υπουργείο Εσωτερικών
   Τμήμα Εθνικού Κτηματολογίου – Ευαγγελιστρίας 2, Αθήνα.
3. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου.  

ΘΕΜΑ : Περί μονίμου κατοικίας της οικογενείας του κ. Βασιλείου Τσανάκη στον Δήμο Λέρου.
Σχετ. : Το από 14.07.2014, με αριθμό πρωτοκόλλου 3194 έγγραφό σας.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Διάβασα με προσοχή όσα αναφέρετε στην απαντητική επιστολή σας και, ομολογουμένως, εξεπλάγην!

Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι δεν έβγαλα απ’ το μυαλό μου αυτή την ιστορία ούτε «δήλωσα μετά βεβαιότητος», όπως λέτε, ότι ο κ. Βασίλειος Τσανάκης ουδέποτε υπήρξε μόνιμος κάτοικος Λέρου! Αν είχα αποδείξεις περί αυτού, και όχι απλώς αποχρώσες ενδείξεις, δεν θα έκανα έρευνα αλλά θα προέβαινα σε άλλου είδους ενέργειες, σας διαβεβαιώ. Δημοσιογραφική απλώς υποχρέωση με ώθησε στην αναζήτηση της αληθείας, αλλά και η ανάγκη να ενημερώσω το εκλογικό σώμα της Κάσου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η σύζυγος του κ. Βασιλείου Τσανάκη, κυρία Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές και εξελέγη Δήμαρχος Κάσου, κάνοντας χρήση αυτής ακριβώς της βεβαίωσης την οποίαν εσείς εκδώσατε. Αντιλαμβάνεστε, ως εκ τούτου, τις συνέπειες που θα είχε μια πιθανή παρατύπως χορηγηθείσα από σας βεβαίωση περί μονίμου κατοικίας του συζύγου της – συνεπώς και της ιδίας – στον Δήμο Λέρου.

Επειδή πάντως θεωρώ ότι η επιστολή σας, και το ύφος με το οποίο αυτή διατυπώθηκε, με θίγει ως πολίτη και με υποτιμά ως δημοσιογράφο, αποφάσισα να προχωρήσω λίγο πιο πέρα την έρευνά μου και ιδού τι ανακάλυψα.

Ο κύριος Βασίλειος Τσανάκης, λοιπόν, και η σύζυγός του κυρία Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, κατοικούν από ετών μονίμως στη Βούλα της Αττικής, επί της οδού Σ... αρ. 31, και υποβάλλουν φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας Αττικής. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, ενώ είναι μόνιμοι κάτοικοι Βούλας, εσείς να βεβαιώνετε ότι είναι συγχρόνως και μόνιμοι κάτοικοι Λέρου και, μάλιστα, σύμφωνα με όσα ο κ. Τσανάκης λέτε πως υπευθύνως δήλωσε, υποβάλλει την φορολογική του δήλωση στην Κω, όπου υπάγεται η Λέρος;  

Εκδώσατε, συνεπώς, παρά τα όσα ορίζουν οι σχετικοί νόμοι, ψευδή βεβαίωση ότι ο κ. Βασίλειος Τσανάκης είναι μόνιμος κάτοικος Λέρου, εν αγνοία ενδεχομένως των πραγματικών περιστατικών, πειθόμενος, ίσως, στην υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου. Αρκούσε όμως μια υπεύθυνη δήλωση για να εκδώσετε βεβαίωση ότι ο κ. Βασίλειος Τσανάκης είναι μόνιμος κάτοικος Λέρου, η σύζυγός του οποίου μάλιστα, κάνοντας χρήση αυτής της βεβαίωσης, έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές και εξελέγη Δήμαρχος Κάσου;

Και σας ερωτώ : Όση ευθύνη θα είχατε εάν ηρνείστο να εκδώσετε βεβαίωση περί μονίμου κατοικίας του κ. Βασιλείου Τσανάκη στη Λέρο - στην περίπτωση βεβαίως κατά την οποίαν αυτός πράγματι ήταν μόνιμος κάτοικος του νησιού και υπέβαλε εκεί την φορολογική του δήλωση - άλλη τόση δεν θα πρέπει να έχετε τώρα που εκδώσατε ψευδή βεβαίωση αφού αποδεικνύεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος Βούλας και υποβάλλει την φορολογική του δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας;

Δεν μπορώ να σας υποδείξω εγώ με ποιο τρόπο θα επανορθώσετε το λάθος που κάνατε. Αυτό το οποίο μετά βεβαιότητος μπορώ να σας πω είναι ότι σε περίπτωση που δεν το επανορθώσετε θα ζητήσω την συνδρομή της Δικαιοσύνης. Άλλο δημότης Λέρου (ύπαρξη προγόνου με στενή συγγένεια που διατηρεί οικογενειακή μερίδα στο Δημοτολόγιο) και άλλο μόνιμος κάτοικος Λέρου, όπου δεν αρκεί η επίδειξη λογαριασμού της Δ.Ε.Η., αλλά η πραγματική μόνιμη διαμονή και η υποβολή φορολογικής δήλωσης στην οικεία Δ.Ο.Υ.

Εγώ, παρεμπιπτόντως, καίτοι κατοικώ μονίμως στην Ηλιούπολη Αττικής και υποβάλλω φορολογική δήλωση στην ομώνυμη Δ.Ο.Υ., διατηρώ την πατρογονική κατοικία της συζύγου μου στην Κάσο και πληρώνω δημοτικά τέλη και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στη Δ.Ε.Η. Μολονότι δε ενεγράφην κι' εγώ στο Δημοτολόγιο Κάσου, αφού συγγενείς της συζύγου μου ήταν εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο του ομώνυμου Δήμου, δεν θεωρούμαι κατ’ ανάγκην και μόνιμος κάτοικος αυτής.

Τι είναι λοιπόν ο κ. Βασίλειος Τσανάκης και η σύζυγός του; Δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι Λέρου; Μόνιμοι κάτοικοι Λέρου δεν μπορεί να είναι, σύμφωνα με όσα πιο πάνω εξέθεσα. Αν όμως υποτεθεί ότι είναι δημότες Λέρου, τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στο Δημοτολόγιο του Δήμου Λέρου;  Υπάρχουν δηλαδή πρόγονοί τους εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο του Δήμου σας; Σε τούτο, τουλάχιστον, οφείλετε να απαντήσετε ώστε να μην υπάρχει σύγχυσις.

Με τιμή
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος

Παρέλειψα βεβαίως να αναφέρω στην επιστολή μου πως : Εάν ο κύριος και η κυρία Τσανάκη ήταν δημότες Λέρου, δεν θα ήταν αναγκαία η έκδοση βεβαίωσης μονίμου κατοικίας αφού η δημοτικότητα, από μόνη της, θα ήταν αρκετή για να έχει η κυρία Τσανάκη δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Κάσο. Συνεπώς, είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ζεύγος Βασιλείου και Μαίρης Τσανάκη δεν είχαν την δημοτικότητα του Δήμου Λέρου διαφορετικά δεν θα ζητούσαν βεβαίωση μονίμου κατοικίας στο νησί αυτό της Δωδεκανήσου. Η διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι έγινε επιτόπια αυτοψία στην οικία του ζεύγους Τσανάκη, εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας Λέρου, οπότε και διεπιστώθη ότι το ζεύγος Τσανάκη διέμενε πράγματι εκεί, επίσης δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν γιατί είναι ευνόητο ότι ο κ. Τσανάκης δεν θα ήταν τόσο αφελής ώστε να ζητήσει την βεβαίωση μονίμου κατοικίας όταν απουσίαζε από το νησί!  

Δύο μόλις ημέρες αργότερα με κάλεσε στο τηλέφωνό μου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας και μου είπε, με ύφος απολογητικό, ότι η βεβαίωση περί μονίμου κατοικίας του ζεύγους Τσανάκη στη Λέρο εξεδόθη από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Κοντραφούρη. Όταν επεσήμανα πως η απαντητική επιστολή έχει την δική του υπογραφή, εκείνος απάντησε πως υπέγραψε απλώς την επιστολή που του έδωσε η νομική Υπηρεσία του Δήμου. Συνυπεύθυνη και η νομική Υπηρεσία του Δήμου Λέρου, λοιπόν, το προσωπικό της οποίας δεν άλλαξε, προφανώς, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και θέλησε μ' αυτόν τον τρόπο να καλύψει τα τυχόν λάθη και τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής...

Ρώτησα στη συνέχεια τον κ. Δήμαρχο τι σκοπεύει να κάνει τώρα και αν προτίθεται να μου δώσει και εγγράφως την απάντηση ότι κακώς εξεδόθη η βεβαίωση μονίμου κατοικίας για τον κ. Βασ. Τσανάκη και την σύζυγό του. Με διαβεβαίωσε ότι θα μου σταλεί και εγγράφως η απάντηση, ενώ θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου για τις δικές τους ενέργειες.

Πράγματι, την 11η Νοεμβρίου 2014, και αφού προηγήθηκε τηλεφώνημά μου στο κινητό του κ. Κόλια, η κυρία Βάσω Ευαγγέλου μου έστειλε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το ακόλουθο μήνυμα εκ μέρους του Δημάρχου Λέρου:

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ        
ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ                                            11.11.2014                                                                                 
Τμήμα : Γραφείο Δημάρχου                        Αρ. Πρωτ. 5239                                               
Πληρ.  : Ευαγγέλου Βάσω      
Τηλ.    : 2247360200                                 
Fax      : 2247023401                                      

Προς: Κο Παπαδόπουλο Ιωσήφ

ΘΕΜΑ: «Μόνιμη κατοικία οικογένειας κ. Τσανάκη».

Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου σας «Περί μονίμου κατοικίας της οικογένειας του κ. Βασιλείου Τσανάκη στον Δήμο Λέρου», θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η εν λόγω βεβαίωση μονίμου κατοικίας εκδόθηκε το 2010.
    
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο δημοτολόγιο, ο κ. Τσανάκης αιτήθηκε τη μεταδημότευση του στις 09.12.2010. Αφού προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας διεξήγαγαν, με εντολή του τότε δημάρχου, επιτόπια αυτοψία βεβαιώνοντας τη μόνιμη κατοικία του αιτούντα. Λίγο καιρό αργότερα, η σύζυγος του έκανε επίσης αίτημα για μεταδημότευση. Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως τη βεβαίωση αυτή δεν την υπογράφω εγώ, αλλά ο τέως δήμαρχος κύριος Κοντραφούρης Μιχαήλ.  
    
Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο Δήμαρχος Λέρου
Κόλιας Μιχαήλ

Την ίδια ημέρα έστειλα στην κυρία Ευαγγέλου την ακόλουθη επιστολή :

11 Νοεμβρίου 2014

Προς τον
ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ
Υπ’ όψιν του Δημάρχου κ. Μιχ. Κόλια.

ΘΕΜΑ : Βεβαίωση μονίμου κατοικίας στη Λέρο του κ. Βασιλείου Τσανάκη και της συζύγου του κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη.

Αγαπητή κυρία Ευαγγέλου,

Η απάντηση του κυρίου Δημάρχου, με ημερομηνία 11.11.2014 και αριθμ. πρωτοκ. 5239, είναι ελλιπής και δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσα στην τελευταία επιστολή μου, με ημερομηνία 3.11.2014, στα οποία βεβαίως περίμενα σαφείς απαντήσεις και όχι αοριστολογίες.

Εφ' όσον έγινε έρευνα στα δημοτολόγια του Δήμου, όπως λέτε, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια ήταν τα δικαιολογητικά τα οποία κατέθεσε στην Υπηρεσία σας ο κ. Βασ. Τσανάκης προκειμένου να του δοθεί η βεβαίωση μονίμου κατοικίας στην Λέρο.

α. Κατέθεσε αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης;
β. Κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένει μονίμως στη Λέρο;
γ. Ήταν κάποιος πρόγονος του κ. Τσανάκη εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιό σας ώστε να δικαιούται να αποκτήσει κι' αυτός την δημοτικότητα του Δήμου Λέρου ή την απέκτησε αφού πρώτα του εδόθη η βεβαίωση μονίμου κατοικίας, όπως σαφώς αφήνετε να εννοηθεί στην επιστολή σας;
δ. Συγχέετε (ελπίζω όχι σκοπίμως) την αίτηση μεταδημότευσης του κ. Τσανάκη με την αίτησή του να του χορηγηθεί βεβαίωση μονίμου κατοικίας στη Λέρο. Διότι, εάν κάποιος πρόγονος του κ. Τσανάκη ήταν δημότης Λέρου, θα μπορούσε βάσει του νόμου να γίνει δημότης Λέρου και ο ίδιος, χωρίς να είναι απαραιτήτως μόνιμος κάτοικος αυτής. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δεν θα υπήρχε η ανάγκη έκδοσης βεβαίωσης μονίμου κατοικίας αφού η δημοτικότητά του, από μόνη της, θα ήταν αρκετή για να αποκτήσει και η κυρία Τσανάκη την δημοτικότητα Λέρου και, συνεπώς, να έχει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Κάσο. Συνεπώς, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Τσανάκης και η σύζυγός του δεν είχαν την δημοτικότητα του Δήμου Λέρου, την απέκτησαν δε μέσω της βεβαίωσης περί μονίμου κατοικίας τους στο νησί.

Η διαβεβαίωση ότι έγινε επιτόπια αυτοψία στην οικία του ζεύγους Τσανάκη εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας Λέρου, οπότε και διεπιστώθη ότι το ζεύγος Τσανάκη διέμενε πράγματι εκεί, δεν ευσταθεί γιατί είναι ευνόητο ότι ο κ. Τσανάκης δεν θα ήταν τόσο αφελής ώστε να ζητήσει την βεβαίωση μονίμου κατοικίας κατά την διάρκεια της απουσίας του από το νησί!

Το αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι το ζεύγος Τσανάκη διαμένει από ετών μονίμως στη Βούλα της Αττικής και υποβάλλει φορολογική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο τόσο για τον ίδιο τον κ. Βασ. Τσανάκη και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε, όσο και για τις Υπηρεσίες του Δήμου Λέρου οι οποίες χορήγησαν ψευδή βεβαίωση μονίμου κατοικίας με ανεπαρκή, ψευδή ή πλαστά αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες μου, ο κ. Τσανάκης είχε ζητήσει βεβαίωση μονίμου κατοικίας στη Λέρο νωρίτερα από την ημερομηνία η οποία αναφέρεται στην επιστολή σας (9.12.2010) και τούτο προκειμένου η σύζυγός του να κατέλθει ως υποψηφία Δήμαρχος Κάσου στις δημοτικές εκλογές εκείνου του έτους.

Όμως, μετά από σχετικό «προειδοποιητικό» τηλεφώνημα που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κάσου κ. Γ. Κουριαντάκης στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λέρου, η διαδικασία εκείνη διεκόπη και συνεχίστηκε αργότερα (αφού είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι δημοτικές εκλογές του 2010) και μάλιστα, εντελώς «συμπτωματικά», λίγες μόλις ημέρες πριν ο κ. Κοντραφούρης σας παραδώσει τον Δήμο.

Σας παρακαλώ να απαντήσετε, το συντομότερο δυνατόν, στα καίρια αυτά ερωτήματά μου ώστε να ενημερώσω τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με τιμή
Ιωσήφ I. Παπαδόπουλος

Και ενώ περίμενα την απάντηση του Δημάρχου Λέρου, με κάλεσε ο 12ος Πταισματοδίκης Αθηνών να καταθέσω για την υπόθεση αυτή, μετά από επείγουσα παραγγελία του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου!

Η κυρία Ευαγγέλου, στην οποία τηλεφώνησα εν τω μεταξύ, υπενθυμίζοντάς της ότι εκκρεμεί η απάντηση του Δήμου Λέρου στην από 11 Νοεμβρίου 2014 επιστολή μου, απάντησε ότι δεν μπορεί να μου χορηγήσει αντίγραφα των στοιχείων που ζήτησα γιατί δεν έχω, λέει, έννομο συμφέρον (!!!), συμπληρώνοντας πως θα τα στείλει στον Εισαγγελέα εφ' όσον της τα ζητήσει! Δηλαδή, αγαπητή κυρία Ευαγγέλου (τουτέστιν κ. Δήμαρχε της Λέρου), αν δεν έχει έννομο συμφέρον ο επωνύμως και εγγράφως καταγγέλων δημοσιογράφος, ο οποίος τυγχάνει συγχρόνως να είναι δημότης Κάσου και ψηφοφόρος, ποιος έχει;

Αναμένω τώρα τις ενέργειες του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου για να δω κατά πόσον οι καταγγελίες μου ευσταθούν. Μέχρι τότε έθεσα τον εαυτό μου εκτός Επιτροπής Τουρισμού (στην οποία με είχε τοποθετήσει χωρίς να το ζητήσω και εν αγνοία μου η κυρία Τσανάκη), με επιστολή που έστειλα στον Δήμο Κάσου την 22α Νοεμβρίου 2014. Και καταγγέλων και συνοδοιπόρος, δεν δικαιούται άλλωστε να είναι κανείς, αν θέλει δηλαδή να λέει ότι σέβεται τον εαυτό του και τα παντελόνια που φορεί. Ή μήπως δικαιούται;

Καλό θα είναι, πάντως, να προσέχει ο δημοτικός σύμβουλος ο οποίος, αναφερόμενος στην επιστολή παραίτησής μου, σχολίασε πως σε λίγο θα ικετεύω να μπω και πάλι σε κάποια Επιτροπή! Θέλω να πω σ' αυτόν τον δημοτικό σύμβουλο ότι, αφ' ενός μεν ο διορισμός μου στην Επιτροπή Τουρισμού από την κυρία Τσανάκη έγινε εν αγνοία μου, αφ΄ετέρου ότι, όταν αυτός κλωσσούσε το αυγό της Χρυσής Αυγής στην Κάσο, εγώ προσέφερα αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου στο νησί, χωρίς να είμαι Δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος ή διορισμένος σε κάποια Επιτροπή.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ σε λεπτομερή αναφορά όσων έχω προσφέρει, από το 1982 μέχρι σήμερα, στην Κάσο. Τόσο οι κάτοικοι του νησιού, όσο και ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος, τα γνωρίζουν πολύ καλά.