Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το ανθρωπόμορφο κήτος Pagalous Fataoulous εκβράστηκε και φέτος στην Κάσο.

Σχολιάζει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το ανθρωπόμορφο κήτος, που ακούει στο όνομα "Pagalous Fataoulous", έκανε και φέτος την εμφάνισή του στην παραλία του Εμπορειού της Κάσου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εθεάθη και στην απογευματινή συνεδρία του "Κασιολογικού Συμποσίου" της 19ης Αυγούστου, εισπράττοντας τεμενάδες και χαιρετούρες από τους γηγενείς οι οποίοι πάσχουν, προφανώς, από ανίατη αμνησία. Γιατί πώς αλλοιώς να ερμηνευτεί η στάση αυτή των κατοίκων της Κάσου οι οποίοι, όπως φαίνεται, έχουν ξεχάσει όσα έχει κάνει και έχει πει κατά καιρούς ο προδότης αυτός, ο οποίος λίγο ακόμη και θα εκραγεί από όσα καταβρόχθισε τα χρόνια της σοσιαληστρικής διακυβέρνησης.

Έχουν ξεχάσει οι Κασιώτες τη σημαία των Ιμίων που την πήρε ο αέρας. Έχουν ξεχάσει την παράδοση του Οτσαλάν στους διώκτες του. Έχουν ξεχάσει το "μαζί τα φάγαμε". Έχουν ξεχάσει την υπογραφή του κήτους στα μνημόνια και στο ξεπούλημα της χώρας. Έχουν ξεχάσει τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που οδηγήθηκαν στην απόγνωση και στην αυτοκτονία.

Οι Κασιώτες φημίζονται βεβαίως για την φιλοξενία τους. Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του σημείου να προσκυνούν τους επίορκους και τους προδότες, η απόσταση είναι χαώδης. Γιατί είναι εντελώς παράλογο να φιλοξενείς και να κάνεις τεμενάδες σε προδότες, επίορκους και ανθρωπόμορφα κήτη, του τύπου "Pagalous Fataoulous", την ώρα που απαξιώνεις την προσφορά κάποιων συμπατριωτών σου, οι οποίοι, χωρίς να έχουν κανένα προσωπικό ή οικονομικό συμφέρον και χωρίς να αποσκοπούν σε καρέκλες και αξιώματα, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων των μικρών και ξεχασμένων νησιών του Αιγαίου.

Είναι γνωστό ποια ήταν η τύχη των προδοτών στην αρχαία Ελλάδα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εξοστρακίζονταν. Στη σύγχρονη όμως Ελλάδα του "ωχ αδελφέ" και του ατομικού τουρλουμπουκιού οι προδότες τιμώνται και αμείβονται!

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι Κασιώτες θέλουν τόσο πολύ τον "Pagalous Fataoulous" στο νησί τους, θα πρότεινα στη Δημοτική Αρχή της Κάσου να τον προσλάβει στο τμήμα καθαριότητας με μηνιαίο μισθό 480 ευρώ. Έτσι, και στην Κάσο θα παραμείνει το κήτος, αφού όπως φαίνεται την αγαπάει πολύ, και θα έχει την ευκαιρία να δει πώς τα βγάζουν πέρα οι Έλληνες σήμερα με αυτά που ο ίδιος και η σοσιαληστρική παρέα της γιάφκας του Κυνοβουλίου τους επεφύλαξε.

Τα έργα και οι ημέρες του κήτους αυτού, που ακούει στο όνομα "Pagalous Fataoulous" είναι γνωστά τοις πάσι. Δοκιμάζει τις αντοχές των θυμάτων του με την γλοιώδη και προκλητική παρουσία του. Εμφανίστηκε δε και πάλι στην Κάσο, αφ' ενός μεν γιατί δεν τον θέλουν πουθενά αλλού, αφ' ετέρου γιατί τον θέλουν οι Κασιώτες. Ας τον έχουν λοιπόν να τον χαίρονται. Αυτό που ξενίζει, ωστόσο, είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τον βλαστημάνε και τον χλευάζουν στα καφενεία του νησιού, οι ίδιοι του κάνουν τεμενάδες μόλις τον δουν!

Όσο πάντως με αφορά, ήμουν πολύ τυχερός που η ομιλία μου έγινε στην πρωϊνή συνεδρία της 19ης Αυγούστου. Γιατί αν είχε προγραμματισθεί να γίνει στην απογευματινή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είχα αποχωρήσει, όπως ακριβώς αποχώρησα μόλις το κήτος εξεβράσθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ζητώ συγγνώμη από τους ομιλητές εκείνης της απογευματινής συνεδρίας, αλλά δεν μπορώ να συνυπάρχω στον ίδιο χώρο με τέτοια υποκείμενα. Προτίμησα λοιπόν να αποχωρήσω ήσυχα, παρά να δημιουργήσω προβλήματα στην ομαλή ροή των ομιλιών και να γίνω συγχρόνως και πάλι το εξιλαστήριο θύμα και ο "γραφικός" που διαμαρτύρεται, τάχα, χωρίς λόγο.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν αλλάζει αυτή η κατάσταση, γιατί πηγαίνουμε κατ' ευθείαν στον γκρεμό, γιατί εκλέγουμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες αυτούς που μας βιάζουν και μας προδίδουν. Αυτοί μας αξίζουν, μάλλον, αυτούς έχουμε...

Σ.Σ. Δεν ανάρτησα φωτογραφία του κήτους για να μη σας χαλάσω τη διάθεση και τις διακοπές...