Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιώργος Καντέλης. Ο "Μπακαλόγατος" της Φωκίωνος Νέγρη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Γιώργος Καντέλης με το δεξί του χέρι. Τη σύζυγό του Φανή.Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια έχουμε διακόψει τις σχέσεις μας με τις ταβέρνες. Την αιτία την ξέρετε, μην επαναληφθώ, βγω απ' τα ρούχα μου και πάρω τα όπλα. Χθες όμως είδα μπροστά μου την κάρτα του Γιώργου Καντέλη και τον θυμήθηκα. Θυμήθηκα τα εκπληκτικά Κασιώτικα ντολμαδάκια του, που έκλεψαν την παράσταση στο περίπτερο της Κάσου, στην πρόσφατη έκθεση τουρισμού στο "Metropolitan Expo", το χαμόγελό του και τις άριστες δημόσιες σχέσεις του: http://www.ribandsea.com/main/index.php/announcements/1722-synostismos-sto-periptero-tis-kasou-stin-ekthesi-tourismoy

Αποφασίσαμε λοιπόν χθες με την καπετάνισσα να πάμε μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη για να φάμε στον "Μπακαλόγατο" του Γιώργου και, παράλληλα, να ασκήσω το... "βίτσιο" μου. Να βιντεοσκοπήσω το μαγαζί του και τον ίδιο να δημιουργεί στην κουζίνα του. Πρέπει να ομολογήσω ότι τόσο εγώ όσο και η καπετάνισσα, εντυπωσιαστήκαμε από το περιβάλλον και την διακόσμηση του διώροφου "Μπακαλόγατου", αλλά κυρίως από τα γευστικά πιάτα του Γιώργου Καντέλη, την άψογη εξυπηρέτηση, το απροσποίητο χαμόγελο και τις προσιτές τιμές.

Αν και δεν συνηθίζουμε να τρώμε πια τα βράδυα, δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να γευτούμε το εξαιρετικό γιουβέτσι γαρίδας, την εκπληκτική σαλάτα με το απίστευτο dressing, που δεσμεύτηκα να μην αποκαλύψω, τα τσιγαρομπουρέκια με τυρί, μέλι και μαυροσίσαμο, και βέβαια τους μοναδικούς και μικροσκοπικούς Κασιώτικους ντουρμάες, αλλά και την Κασιώτικη σπεσιαλιτέ που ακούει στο όνομα "μακαρούνες με σιτάκα και τσιγαρισμένο κρεμμύδι". Υγρή συνοδεία; Ημίγλυκο κόκκινο κρασί Σαντορίνης, για την καπετάνισσα, και μπύρα "Νήσος", απ' την Τήνο, για μένα.

Το μενού του "Μπακαλόγατου", πάντως, δεν περιορίζεται σ' αυτά. Υπάρχουν πιάτα για όλα τα γούστα. Από μύδια και γαρίδες σαγανάκι, μέχρι αστακομακαρονάδα και κατσικάκι με χονδρό μακαρόνι. Από φιλέτο χοιρινό κρασάτο με βασιλικό μανιτάρι Ταϋγέτου, μέχρι Κερκυραϊκή παστιτσάδα. Ποιος είπε ότι η φτώχεια δεν θέλει καλοπέραση;

Δεν είπα βεβαίως όχι στην πρόταση του Γιώργου να απαθανατίσω τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει. Είχα έτσι την ευκαιρία να καταγράψω τον τρόπο παρασκευής ενός ζωμού από κεφάλια γαρίδας - "σιρόπι" γαριδοκέφαλων το βάφτισα εγώ - καθώς και ενός γιουβετσιού γαρίδας.

Δείτε τα και απολαύστε τα, συνοδεία αξέχαστης ελληνικής λαϊκής μουσικής από την κιθάρα του Μάνου και το μπουζούκι του Βασίλη.