Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αντί του όνου το σάγμα.

Γράφει, αηδιασμένος, ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Πληροφορούμαι ότι κάποιοι και κάποιες μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν όσα έγραψα στο άρθρο μου με τίτλο "Προεκλογικές ασχήμιες και πολιτικά οφσάϊντ στην Κάσοhttp://www.ribandsea.com/main/index.php/editorial/1492-proeklogikes-asximies-kai-politika-ofsaint-stin-kaso Δεν το έκαναν όμως εκεί που έπρεπε, στην προσωπική μου δηλαδή ηλεκτρονική διεύθυνση (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή στη διεύθυνση του διαδικτυακού περιοδικού μου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), αλλά σε διάφορους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής απομόνωσης (facebook) στους οποίους δεν έχω πρόσβαση και, κατά συνέπειαν, αδυνατώ να απαντήσω! Με σταύρωσαν εκεί, στην δική τους αυλή, και με πυροβολούν χωρίς να μου επιτρέπουν τον αντίλογο!

Εδώ είμαι αγαπητοί συμπατριώτες. Δεν κρύβομαι. Ουδέποτε κρύφτηκα. Πάντοτε έγραφα, και συνεχίζω να γράφω, επωνύμως και εγγράφως, ποτέ με ψευδώνυμα, ποτέ δεν συζητώ στα καφενεία και, το κυριότερο, ποτέ δεν "ψιθυρίζω" πίσω από την πλάτη κανενός.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ σχολίασα τη λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, τακτική που
ακολούθησε η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, απάντησαν αντ' αυτής άσχετα άτομα για τα οποία δεν έκανα κάποιο αρνητικό σχόλιο. Αντιθέτως μάλιστα. Ο γιατρός Νίκος Συμσερίδης, επί παραδείγματι, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα και για τον οποίο μόνο καλά λόγια έγραψα, πληροφορήθηκα ότι εστράφη εναντίον μου κατηγορώντας με, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι διχάζω το νησί!

Δεν θα απαντήσω εδώ στον κ. Συμσερίδη, τον οποίον συγχαίρω ειλικρινά για την εκλογή του. Αν θέλει απάντηση σε όσα σχολίασε, δεν έχει παρά να στείλει τα σχόλιά του σε μία από τις δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ανέφερα πιο πάνω. Όσο για τους υπολοίπους; Ισχύει το ίδιο. Δεν θα με βάλει κανείς με το ζόρι στο "τρυπάκι" του ελεεινού φατσοβιβλίου από το οποίο βγήκα αηδιασμένος πριν από τρία χρόνια.

Η μόνη που είχε το θάρρος της γνώμης της και άσκησε ευθεία κριτική στο άρθρο μου ήταν η κυρία Ισαβέλλα Εμίρη. Έλαβε βεβαίως και την σχετική απάντηση. Για του λόγου το αληθές διαβάστε εδώ (αναρτώ το σχόλιό της αυτούσιο, χωρίς διορθώσεις) :

"Σήφη διάβασα το άρθρο σου με τίτλο προεκλογικές ασχήμιες και πολιτικά οφφσάϊτ στην Κάσο. Ο μόνος τίτλος που, κατά τη γνώμη μου θα ταίριαζε στο άρθρο είναι Μετεκλογικές ασχήμιες και πολιτικά οφφσάϊτ στην Κάσο. Και αυτό γιατί με το περιεχόμενό του έρχεσαι να ταράξεις το οποιοδήποτε ήρεμο κλίμα μπορεί να υπάρξει στο νησί.

Ημουνα μέσα σε εκλογικό τμήμα και δεν είδα τίποτε από αυτά που λες, καμία ένταση ή κανένα διχασμό. Δεν ξέρω πού τα είδες, με ποιους μιλούσες και πως διαπίστωσες τέτοια πράγματα. Εκείνο που είδα είναι Αθηναίους που ήρθαν με το αεροπλάνο στην Κάρπαθο και μετά με τον Μανούσο, μόνο και μόνο για να ψηφίσουν και να ξαναφύγουν την ίδια ώρα. Και μάλιστα, τους αφήσαμε να ψηφίσουν, καταστρατηγώντας την σειρά προτεραιότητας, για να μη χάσουν το αεροπλάνο. Αυτά δεν τα έμαθες ; Δε σε απασχολεί πού βρέθηκαν τόσα χρήματα;

Βεβαίως κάποιοι που στήριξαν τους συνδυασμούς προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τέτοιο κλίμα (κυρίως από αυτούς που δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτε).

Εξάλλου, θα έπρεπε να προσέξεις (και απορώ πώς εσύ με τη διεισδυτική σου ματιά δεν το βλέπεις) ότι πολλοί από αυτούς που εξελέγησαν δεν είναι «δικά μας παιδιά», παρόλη την εκστρατεία που έγινε από πολλούς. Αυτό σημαίνει ότι βαρέθηκαν οι «μόνιμοι» κάτοικοι τα «δικά μας» παιδιά και όποια συμπεριφορά ή δέσμευση αυτό συνεπάγεται.

Πάντως το ύφος του κειμένου σου είναι απαράδεκτο. Λείπεις από την Κάσο όλη την προεκλογική περίοδο και έρχεσαι 3 ημέρες πριν τις εκλογές και νομίζεις πως τα είδες όλα, και βγάζεις συμπεράσματα για την πλειοψηφία των Κασιωτών που έκαναν την επιλογή τους, σύμφωνα με το σύνταγμα. Οι εμπάθειες, οι αναφορές και οι εμμονές στο παρελθόν δεν βοηθούν κανέναν και δεν προάγουν την ενότητα στο νησί. Εξάλλου ο καθένας κρίνεται για τα έργα του από την ιστορία".  

Φιλικά
Ισαβέλλα

Είδατε πώς έχω το θάρρος να αναρτώ και τις εις βάρος μου κριτικές, ακόμη και αν αυτές είναι άδικες και, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτες;

Διαβάστε όμως τώρα την απάντηση που έδωσα στην Ισαβέλλα :

"Γεια σου Ισαβέλλα.

Χαίρομαι, κατ' αρχάς, ειλικρινά που με διαβάζεις. Εκπλήσσομαι μόνο που σχολίασες δύο μόνο από τις αναρτήσεις μου. Μία με το θέμα της τράπεζας και μία τώρα. Έχει προφανώς την εξήγησή του αυτό...

Πρέπει να σου πω ότι ο μοναδικός κριτής για τα άρθρα μου, τις σκέψεις και την ανιδιοτέλειά μου, όσο τουλάχιστον αφορά την Κάσο, είναι η πλειοψηφία των αναγνωστών μου και βεβαίως ο αυστηρότερος κριτής όλων : ο εαυτός μου. Σε διαβεβαιώ λοιπόν ότι δεν έχω για κάτι να απολογηθώ. Αυτά που είδα και άκουσα έγραψα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Το γεγονός ότι δεν μένω μονίμως στο νησί δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχω άποψη, ούτε βεβαίως μειώνει στο ελάχιστο την δυνατότητα που έχω να βλέπω πίσω από την κουρτίνα. Και βέβαια λοιπόν είδα τι έγινε με το θέμα της μεταφοράς ετεροδημοτών. Και βέβαια δεν έχω συμφωνήσει μ' αυτό. Το έχω άλλωστε γράψει και καυτηριάσει στο παρελθόν. Ο μοναδικός λόγος που σιώπησα τώρα είναι γιατί αυτό γινόταν και γίνεται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δεν είναι καινούργιο. Αν δεν έγινε από την πλευρά της κυρίας Τσανάκη αυτή τη φορά δεν είναι γιατί δεν ήθελε η ίδια ή δεν το προσπάθησε. Απλώς αυτοί από τους οποίους ζήτησε χρήματα - δικοί της άνθρωποι δηλαδή - δεν ανταποκρίθηκαν. Γνωρίζω πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζεις ίσως ότι γνωρίζω...

Όσο για το ότι "αφήσατε τους ετεροδημότες που μετέφερε ο Μανούσος να ψηφίσουν", τι να σχολιάσω; Όσα έγιναν στην Κάρπαθο με το τοπικό Λιμεναρχείο μιλούν από μόνα τους...

Ώρα λοιπόν να πουν τώρα κάποιοι στην Κάσο ότι ευθύνομαι εγώ για το οξυμένο προεκλογικό και μετεκλογικό κλίμα! Κάποτε βλέπεις ήμουν καλός για τους οπαδούς του Παπαγεωργίου, λόγω των επικριτικών άθρων μου για τον Κακομανώλη, και κακός για τους οπαδούς του Κακομανώλη. Τώρα φαίνεται έγινα καλός για τους οπαδούς του Περσελή και κακός για τους οπαδούς της Τσανάκη. Ποσώς με ενδιαφέρει όμως τι λένε οι διάφοροι οπαδοί όσο εγώ  λέω την αλήθεια και τα έχω καλά με την συνείδησή μου.

Νομίζω ότι καλά θα κάνατε κάποιοι στην Κάσο να δείτε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, αποστασιοποιημένοι από τις όποιες συπάθειες ή αντιπάθειές σας. Και μη με κατηγορείς για το γεγονός ότι δεν ζω μόνιμα στην Κάσο. Ούτε εσύ άλλωστε ζούσες μόνιμα εκεί πριν από μερικά χρόνια.

Έκανες λοιπόν την κριτική σου για όσα έγραψα, αλλά δεν σε είδα να λες τίποτε για την αλαζονεία και τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς της κυρίας Τσανάκη εις βάρος των αντιπάλων της. Ώφειλε, αν είχε κάτι να πει, να παρουσιάσει στοιχεία και όχι να αοριστολογεί. Όπως ακριβώς έκανα εγώ παλαιότερα στην περίπτωση των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Κακομανώλη και του Ερωτόκριτου.

Να είστε καλά και να συνεχίσετε να με διαβάζετε. Μόνο κέρδος θα έχετε νομίζω".

Φιλικά
Ιωσήφ  

Υπήρξαν όμως και πολλά θετικά σχόλια για το άρθρο μου τα οποία, επειδή δεν μ' αρέσει να ευλογώ τα γένεια μου, δεν θα τα αναφέρω. Περιορίζομαι μόνο στο σχόλιο ενός Κασιώτη, ο οποίος έγραψε :

"Σήφη σου εύχομαι καλά κουράγια γιατί έχω την εντύπωση οτι η μόνη σωστή αντιπολίτευση θα γίνεται από εσένα. Αυτή η γυναίκα θέλει μεγαααάλη προσοχή. Κράτα με ενήμερο".  

Στο ίδιο εργο θεατής λοιπόν, αφού την ίδια τύχη είχα και πριν από 20 περίπου χρόνια όταν θεωρήθηκα και πάλι ο "υπεύθυνος" της πόλωσης και του διχασμού στην Κάσο, επειδή κατήγγειλα τις παράνομες πράξεις του τότε δημάρχου Γιώργου Κακομανώλη. Λοιδωρήθηκα, εξυβρίστηκα, απειλήθηκα, σύρθηκα στα δικαστήρια, παρ' ολίγον ακόμη και να λυντσαριστώ στο παλιό λιμάνι του νησιού, τον Οκτώβριο του 1994, από τον ίδιο και τους φανατικούς οπαδούς του! Και ας με δικαίωσαν οι τρεις ένορκες διοικητικές έρευνες που διενεργήθησαν τότε από τους κ.κ. Γερακιό, Παντελή και Σακκά, ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών. Και ας έβγαλε την υπόθεση από το αρχείο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Ζαβολέας, την οποία είχαν φροντίσει να "κρύψουν" οι "γνωστοί άγνωστοι αρουραίοι" του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όλα αυτά ξεχάστηκαν όμως και αρχίσαμε και πάλι από την αρχή. Μόνο που αυτή τη φορά οι "θιγμένοι" είναι από την άλλη πλευρά!   

Κτυπάτε λοιπόν! Αντί να προβληματιστείτε με όσα άσχημα έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο εκ μέρους της κυρίας Τσανάκη στην Κάσο, αντί να δείτε με ποιο τρόπο θα απομονώσετε τους νοσταλγούς του παλαιοκομματισμού, βρήκατε στο προσωπό μου τον "εύκολο" στόχο και το εξιλαστήριο θύμα που θα θυσιάσετε για να λυθούν όλα τα προβλήματα που εσείς διαρκώς δημιουργείτε.

Αντί του όνου το σάγμα λοιπόν. Εύγε! Να ξέρετε όμως, και κυρίως οι καβαλλημένοι άρχοντες αυτού του τόπου, είτε βασιλεύετε στο βρωμερό άστυ των Αθηνών, είτε βασιλεύετε στην Κάσο, ότι δεν είμαι εύκολος στόχος ούτε το βάζω στα πόδια. Και να πείτε στην κυρία Τσανάκη, η οποία όπως μαθαίνω έφυγε ήδη από την Κάσο, να απαντά εκείνη στα όποια επικριτικά σχόλιά μου. Γιατί η πόλωση και ο διχασμός δημιουργούνται όταν αντί του υπευθύνου δημάρχου απαντούν οι όποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή φανατικοί οπαδοί του.