Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο πλοίαρχος του αρματαγωγού "Ρόδος" προσβάλλει την Κάσο.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Βρέθηκα αυτές τις ημέρες στην Κάσο προκειμένου να πάρω τη μυρωδιά αυτής της υπέροχης ακριτικής γης αλλά και για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα, μια και είμαι δημότης του νησιού εδώ και οκτώ περίπου χρόνια. Πώς ήρθα; Με καταμαράν ιστιοπλοϊκό μέσω Ρόδου! Γι' αυτό όμως θα σας μιλήσω αργότερα καθώς πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, τόσο από πλευράς σκάφους όσο και από πλευράς πληρώματος. Επιτρέψτε μου όμως τώρα να σας διηγηθώ εν τάχει μια θλιβερή ιστορία για την ενεξήγητη συμπεριφορά του πλοιάρχου του αρματαγωγού "Ρόδος" που εκθέτει νομίζω το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Όλοι γνώριζαν στην Κάσο ότι την 15η Μαίου θα κατέφθανε στο νησί τους το Α/Γ Ρόδος του Πολεμικού Ναυτικού για να μεταφέρει ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου οι οποίοι θα έδιναν δωρεάν παράσταση με θέμα τα "Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη". Το λιμάνι της Κάσου ήταν το τελευταίο μιας σειράς νησιών, μεταξύ των οποίων η Ικαρία, η Λέρος, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος και η Κάρπαθος.

Το αρματαγωγό Ρόδος αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Κάσου. Και ενώ το Α/Γ Ρόδος κατέπλευσε σε όλα αυτά τα νησιά και το κατάστρωμά του μετετράπη σε θεατρική σκηνή, στην Κάσο ήλθε, είδε και απήλθε! Παρ' όλες τις καλές καιρικές συνθήκες και με το νέο λιμάνι της Κάσου να έχει όλες τις προδιαγραφές για τον ασφαλή ελλιμενισμό του αρματαγωγού, ο καπετάνιος του αποφάσισε, για ανεξήγητους λόγους, να αγκυροβολήσει αρόδο, να μείνει εκεί επί δύο ημέρες και τελικώς να αποπλεύσει χωρίς να δέσει στο λιμάνι του νησιού!

Μεγάλη βεβαίως η απογοήτευση των κατοίκων, αλλά και της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Κάσου, τα μέλη της οποίας περίμεναν με ανυπομονησία τον ερχομό των ηθοποιών για να συζητήσουν μαζί τους, να αποκτήσουν εμπειρίες, να πάνε ένα βήμα εμπρός.

Επειδή κάτι τέτοια δεν με αφήνουν ποτέ αδιάφορο, αποφάσισα να στείλω μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Αρχηγό του Στόλου, Αντιναύαρχο, κ. Παναγιώτη Λίτσα, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Κάσος 16 Μαίου 2014

Προς τον Αρχηγό του Στόλου
Αντιναύαρχο κ. Παναγιώτη Λίτσα.
Κοινοποίηση : Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Αξιότιμε Αρχηγέ,

Το Α/Γ Ρόδος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου ομάδα ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου να δώσει δωρεάν θεατρική παράσταση με θέμα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη»,  επρόκειτο να καταπλεύσει και στο νησί της Κάσου την 15η Μαίου 2014.

Όμως, για λόγους που είναι αδύνατο να εξηγηθούν, το Α/Γ Ρόδος κατέπλευσε μεν στην Κάσο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ουδέποτε όμως έδεσε στο λιμάνι του νησιού, παραμένοντας αγκυροβολημένο έξω από την λεκάνη του νέου λιμανιού της Κάσου, με συνέπεια να μη δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση, κάνοντάς τους για άλλη μια φορά να πιστέψουν πως είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Προς ενημέρωσή σας οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, το λιμάνι της Κάσου έχει όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει πλοία πολύ μεγαλύτερου μεγέθους του Α/Γ Ρόδος, ενώ υπάρχει και σχετική ράμπα η οποία διευκολύνει την πλαγιοδέτηση ενός αρματαγωγού με εύκολη επιβίβαση του κόσμου α' αυτό μέσω της ράμπας αυτής.

Θεωρώ, πεπεισμένος ότι η άποψή μου βρίσκει σύμφωνους όλους τους κατοίκους της Κάσου, ότι η επιλογή του κυβερνήτη του Α/Γ Ρόδος να μη προσορμίσει στο ακριτικό και ξεχασμένο αυτό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου ήταν ανεξήγητη, απαράδεκτη και επιλήψιμη.

Σας ζητώ, ως εκ τούτου, να διερευνήσετε τους λόγους της στάσης του κυβερνήτη του Α/Γ Ρόδος και να πράξετε τα δέοντα, ενημερώνοντας, μέσω εμού, και τους κατοίκους της Κάσου για το αποτέλεσμα των ενεργειών σας.

Με τιμή
Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος – Δημότης Κάσου