Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η Μπέττη Μούζακ εκπέμπει σήμα κινδύνου για το σχολείο Μεγίστης!

Σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η διευθύντρια του σχολείου Μεγίστης κυρία Μπέττη Μούζακ.Η κυρία Μπέττη Μούζακ είναι διευθύντρια στο σχολείο του Καστελλόριζου, επισήμως γνωστό σαν Σαντραπεία Αστική Σχολή Μεγίστης. Ένα σχολικό οικοδόμημα που, μπορεί μεν άλλοτε να στέγαζε αξιοπρεπώς τους δεκάδες μαθητές του νησιού, σήμερα όμως, όπως λέει η κυρία Μούζακ, οι αίθουσές του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης των ελαχίστων μαθητών που έχουν παραμείνει στο Καστελλόριζο, ενώ δεν υπάρχουν ούτε θερμαντικά σώματα για να ζεστάνουν τους μαθητές τον χειμώνα!

Το εντυπωσιακό κτίριο της Σαντραπείας Αστικής Σχολής Μεγίστης το οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικάντηδες εγκατέλειψαν στην τύχη του.Αξίζει εδώ νομίζω να αναφερθεί ότι η Σαντραπεία Αστική Σχολή ιδρύθηκε από τον Λουκά Σαντραπέ, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα εφηβικά του χρόνια στο Καστελλόριζο. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, που εγκαινιάστηκε την 7η Ιουνίου του 1903, βασίστηκε στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, αφού η πρόσοψή του αποτελεί αντίγραφό του. Φιλοδοξώντας να παρέχει μόρφωση υψηλού επιπέδου, η Σαντραπεία Αστική Σχολή δημιουργήθηκε στα πρότυπα της ιδεολογίας του αλληλοδιδακτισμού και οι δάσκαλοί της προέρχονταν από το νησί, την Αθήνα, τη Ρόδο, αλλά και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Είναι το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Καστελλόριζου και βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον οποίο συνδέεται με μία μοναδικής τέχνης βοτσαλωτή ασπρόμαυρη αυλή. Η Σαντραπεία Αστική Σχολή στεγάζει σήμερα το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Καστελλόριζου.

Η Σαντραπεία Αστική Σχολή και ο Μητροπολιτικός Ναός Κων/νου και Ελένης όπως φαίνονται από το μονοπάτι που οδηγεί προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Όσα πάντως μου εξομολογήθηκε στη συνέντευξή της η κυρία Μούζακ επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μου ότι η Παιδεία, και ιδιαιτέρως αυτή που "προσφέρεται" στην περιφέρεια, είναι αντάξια των επίορκων πολιτικών που μας κυβερνούν. Αντάξια αυτών οι οποίοι, πάσχοντες από ανίατη ιστορική αμνησία, έχουν διαγράψει τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους. Με σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και παντελή απουσία θερμαντικών σωμάτων, για να αναφέρω δύο μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Καστελλόριζο, προσπαθούν οι εναπομείναντες δάσκαλοι και καθηγητές να ασκήσουν αξιοπρεπώς το λειτούργημά τους.

Αυτό το απίστευτης ομορφιάς ελληνικό νησί, που απέχει δύο μόλις μίλια απ' την Τουρκία, έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του οι επίορκοι του Κυνοβουλίου. Το "ενδιαφέρον" τού μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της χώρας, άλλωστε, για το πανέμορφο Καστελλόριζο , περιορίστηκε σε μια σύντομη επίσκεψή του εκεί, τον Απρίλιο του 2010, προκειμένου να... διαβάσει την απόφασή του να εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αντί πινακίου φακής, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ντόπιους και αλλοδαπούς τοκογλύφους. Δείτε όμως και ακούστε τι είπε η κυρία Μούζακ στη συζήτηση που είχα μαζί της κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Καστελλόριζο.