Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το παραδοσιακό καφενείο του Θοδωρή Γρηγοράκη, στα Αρωνιάδικα Κυθήρων, με ηλικία 85 ετών!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kafenio.aroniadikaΟ Θοδωρής Γρηγοράκης είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρωνιάδικων και ο ιδιοκτήτης του μοναδικού παραδοσιακού καφενείου της περιοχής που έχει ηλικία 85 ετών! Τον αναζήτησα, κατά την διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας μας στο Τσιρίγο για τις γιορτές του Πάσχα και την Ανάσταση, μετά από προτροπή του καλού μου φίλου Σπύρου Καπίτσα, η σύζυγος του οποίου κατάγεται από το χωριό αυτό των Κυθήρων.

Τον βρήκα, πού αλλού, στο καφενείο του να σερβίρει καφέδες στους θαμώνες και είχα μια όμορφη συζήτηση μαζί του που επεκτάθηκε, εκτός από το παραδοσιακό 85χρονο καφενείο του, και στο χωριό του, τα Αρωνιάδικα, του οποίου εδώ και δέκα χρόνια είναι πρόεδρος. Πρώτοι ιδιοκτήτες του καφενείου οι θείοι της μητέρας του Θοδωρή οι οποίοι, όταν έφυγαν από τη Σμύρνη μετά την Μικρασιατική καταστροφή, έκτισαν το οίκημα στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ο χώρος λειτούργησε στην αρχή σαν καφε-παντοπωλείο.

Ο πατέρας του Θοδωρή πήρε την σκυτάλη το 1970 και το διατήρησε έτσι μέχρι το 1995 οπότε το ανέλαβε ο Θοδωρής, ο οποίος κατήργησε τα ράφια του παντοπωλείου, δεδομἐνου ότι δημιουργήθηκαν εν τω μεταξύ στα Κυθηρα super markets. Διατήρησε όμως το καφενείο εκσυγχρονίζοντας τις παροχές του, διατηρώντας, ωστόσο, το παραδοσιακό χρώμα του.

Ευχαριστούμε την "ΛΑΝΕ SEA LINES" για το ταξίδι και τον πλοίαρχο του "ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ" Νίκο Ξυλογιαννόπουλο για την ζεστή φιλοξενία.