Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το δώρο δεν δωρίζεται κύριοι!

iosifportrait2Βρίσκομαι στον Άη Στράτη από προχθές, αλλά μόλις προ ολίγου πληροφορήθηκα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά της Δημάρχου κυρίας Μαρίας Κακαλή, ότι το φουσκωτό σκάφος που είχε δωρήσει τον Ιανουάριο του 2001 στην Κοινότητα (τότε) του Αγ. Ευστρατίου ο Πατραϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, πουλήθηκε σε ιδιώτη και τα χρήματα τα πήρε το Δημόσιο!!!

laser9Η ιστορία έχει ως εξής. Ο Πρόεδρος (τότε) της Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Μακρής, κατά την ολιγόωρη παραμονή μου στο νησί το 2000 (όταν επέστρεφα εν πλω από την Κων/πολη, μαζί με τους Γρηγόρη Ντούζο, Σταύρο Βαμβουνάκη και Δημήτρη Χουρμουζιάδη), σε ερώτησή μου τι θα ήθελε περισσότερο να έχει το νησί, εξέφρασε την επιθυμία ότι θα ήθελε να είναι στη διάθεση της Κοινότητας ένα μεγάλο φουσκωτό σκάφος ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία με τη Λήμνο σε έκτακτες περιπτώσεις (μεταφορά ασθενών, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης).

Την επιθυμία εκείνη του Χαράλαμπου Μακρή καταφέραμε να ικανοποιήσουμε, μετά από μεγάλο αγώνα που δώσαμε με λυτούς και δεμένους, "φίλους" και εχθρούς, και να παραδώσουμε ένα εννιάμετρο Laser με κινητήρα Yamaha 200 h.p. τον Ιανουάριο του 2001 http://www.ribandsea.com/memo/2048-oli-i-alitheia-gia-tin-apostoli-agapis-ston-ai-strati-kai-tin-imvro-2001-meros-v.html

Η αγορά του σκάφους έγινε δυνατή αφ' ενός μεν γιατί ο Ηλίας Καρράς το προσέφερε σε συμβολική τιμή, αφ' ετέρου γιατί κατάφερα να αποσπάσω από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Βαγγέλη Βενιζέλο 5.000.000 δρχ., και άλλο 1.000.000 δρχ. που κατάφερε να αποσπάσει ο Κώστας Κηπουργός από τον ΟΠΑΠ.

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης και στο γιατί αγανάκτησα όταν έμαθα πως το σκάφος πουλήθηκε τελικώς σε ιδιώτη (δεν έχω μάθει ακόμη το όνομά του, αν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο). Η δωρεά λοιπόν αφορούσε την Κοινότητα του Άη Στράτη και ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

Το σκάφος είχε στην αρχή κακή τύχη. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης θαλασσοταραχής, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να το βγάλει στη στεριά για να το προστατεύσει, κτυπήθηκε ανηλεώς επάνω στα τσιμέντα του λιμανιού με αποτέλεσμα να σπάσει η γάστρα του και να σταλεί στην Αθήνα για να επισκευαστεί.  

Επειδή ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Χαράλαμπος Μακρής αντελήφθη ότι δεν υπάρχει έμπειρος άνθρωπος του Δήμου ο οποίος θα αναλάμβανε τη διαχείρηση και την ασφάλεια του σκάφους, το παρέδωσε στο Λιμεναρχείο. Το Λιμεναρχείο του Άη Στράτη παρέδωσε κι' αυτό με τη σειρά του το σκάφος στο Λιμεναρχείο της Λήμνου, το οποίο αργότερα το εκποίησε.

Ο επίλογος γράφτηκε με την πώληση του σκάφους σε ιδιώτη και με τα χρήματα να μπαίνουν στο Ταμείο του Δημοσίου!!! Ευθύνη γι' αυτό έχει κατ' αρχάς η Κοινότητα του Αγ. Ευστρατίου που θα έπρεπε να το κρατήσει στην κατοχή της, ανεξαρτήτως εάν παραχώρησε τη χρήση του στο Λιμεναρχείο. Έπρεπε δηλαδή να υπάρχει η πρόβλεψη, καταγεγραμμένη στο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση αλλαγής του status quo του συγκεκριμένου σκάφους αυτό θα παρέμενε στην ιδιοκτησία του δωρεοδόχου καθώς, απλούστατα, η δωρεά αφορούσε αυτόν και μόνο και το δώρο δεν δωρίζεται! Τόσο απλά!

Τί θα πρέπει να γίνει τώρα; Θα πρέπει, έστω και ετεροχρονισμένα, ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου να ζητήσει με επιστολή του από το Δημόσιο να του επιστρεφούν τα χρήματα που κατέβαλε ο ιδιώτης για να αγοράσει το σκάφος και να τα χρησιμοποιήσει για την ικανοποίηση μιας εκ των αναγκών του. Αν δεν το κάνει τότε η ευθύνη θα βαρύνει και την τρέχουσα Δημοτική Αρχή και όχι μόνο την προηγούμενη, η οποία είναι βεβαίως και η κυρίως υπεύθυνη γι' αυτό το ανήκουστο γεγονός αφού δεν προνόησε να εξασφαλίσει την κυριότητα του σκάφους κατά την παράδοσή του στο Λιμεναρχείο.

Σε περίπτωση που ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα από την πώληση του σκάφους  στο Ταμείο του Δήμου, θα ζητήσω την άρση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που με ανακήρυξε το 2001 επίτιμο δημότη του νησιού για την προσφορά μου.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.