Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περί καυτής πατάτας και δημοσιογραφίας.

"Είναι γνωστό ότι όποιος ασχολείται δημοσιογραφικά με τα forums είναι σαν να πιάνει στα χέρια του καυτή πατάτα, γι' αυτό συνήθως η δημοσιογραφία δεν ασχολείται μαζί τους".

Δημοσιογράφος αποκλειστικώς για καυτές πατάτες...Τάδε έφη Σπύρος Πριόβολος στο εισαγωγικό του σχόλιο σε ένα άρθρο που έγραψε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Σκάφος" με θέμα τα τρία fora που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φουσκωτών σκαφών και της θάλασσας.

Ας δούμε όμως κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια όσα ισχυρίζεται ο Σπύρος Πριόβολος στην εισαγωγή του άρθρου του. Δεν θα μπω στην ουσία όσων γράφει για τα διαδικτυακά "καφενεία" των φουσκωτών σκαφών και της θάλασσας γιατί όσα είχα να πω γι' αυτά τα είπα και τα έγραψα όσο ήμουν θαμώνας τους (ας πρόσεχα).

Κατ' αρχάς - είμαι "κολλημένος" σ' αυτό και επιμένω - αν θέλουμε να λέμε πως γνωρίζουμε την ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιούμε, ο πληθυντικός της λέξης forum είναι fora και όχι forums. Ανάλογη λέξη είναι το datum (δεδομένο) που στον πληθυντικό γίνεται data (δεδομένα) και όχι datums. Πάει αυτό, πάμε παρακάτω.

Χωρίς σχόλια...Ειλικρινώς δεν κατανοώ το σκεπτικό του Σπύρου Πριόβολου σχετικώς με το αν και πόσο "καυτή πατάτα" είναι στα χέρια ενός δημοσιογράφου οι συζητήσεις ενός διαδικτυακού "καφέ της χαράς", όπως είναι τα διάφορα fora που επιτρέπουν στα μέλη τους να αναρτούν, μεταξύ των άλλων, ανώνυμα, ειρωνικά ή συκοφαντικά, πολλές φορές, σχόλια. Προσωπικώς πιστεύω ότι οι ανώνυμες (κατά κανόνα) συζητήσεις μεταξύ των μελών ενός forum ουδεμία σχέση έχουν με τις "καυτές πατάτες", που υπονοεί ο συντάκτης, δεδομένου ότι είναι απλώς... πατάτες και, κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει και δεν αξίζει να ασχολείται κανείς - δημοσιογράφος ή μη - μαζί τους.

Θα πρέπει να παραδεχθεί πάντως ο Σπύρος Πριόβολος ότι ο ίδιος ΔΕΝ είναι δημοσιογράφος. Το γεγονός ότι γράφει με την ανοχή των εκδοτών συγκεκριμένων περιοδικών (οι οποίοι νομίζουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο κάνουν τη δουλειά τους) δεν τον κατατάσσει αυτοδικαίως και υποχρεωτικώς στην δημοσιογραφική οικογένεια. Συνεπώς, ο Σπύρος Πριόβολος δεν νομιμοποιείται να έχει άποψη δημοσιογραφική. Μπορεί βεβαίως να ασχολείται και να συντάσσει άρθρα που έχουν σχέση με τις τσιπουροκατανύξεις, τις εκδρομές και τα fora, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να λέει πως οι δημοσιογράφοι δεν ασχολούνται με τα fora επειδή φοβούνται μήπως... καούν λόγω "καυτής πατάτας"!

Η άποψη του Σπ. Πριόβολου για τις... καυτές πατάτες και την δημοσιογραφία.Πραγματικές καυτές πατάτες είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προδοσία των πολιτικών και των τσιρακίων τους στους χώρους των μ.μ.ε. και όχι η απίστευτη ελαφρότητα του είναι που κυριαρχεί στις συζητήσεις των μελών ενός forum. Καυτή πατάτα είναι η ανάδειξη και καταγγελία της ρεμούλας των τραπεζών εις βάρος του λαού και η εξ αιτίας αυτής της ρεμούλας δημιουργία ενός απεχθούς δημόσιου χρέους που τείνει να μας πνίξει όλους, είτε είμαστε είτε δεν είμαστε μέλη κάποιου forum. Καυτή πατάτα είναι το έλλειμμα του ταμείου στο ΠΑΣΟΚ, οι μίζες του Άκη, η προδοσία του Σημίτη, του Κωστάκη, του Γιωργάκη, του Βαγγέλη, του στουρνάρη, του Αντώνη και των παρελκομένων τους, και όχι τα κουτσομπολίστικα και κακόβουλα σχόλια του κάθε πικραμένου 30 knots, Foyska, Sfrag ή άλλου, οι οποίοι, ελαφρά τη καρδία, φορούν μάσκες και γίνονται τσάμπα μάγκες στα μάτια των "οπαδών" τους και του φιλοθεάμονος κοινού της αρένας τους, κατηγορώντας, ειρωνευόμενοι και συκοφαντώντας ανθρώπους με αξία, οι οποίοι απέχουν και αδιαφορούν.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο συνεργάτης ενός περιοδικού ασχολείται με τα fora δεν σημαίνει, κατ' ανάγκην, ότι είναι ικανός και άξιος δημοσιογράφος. Δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, άλλωστε, δεν συμβαδίζουν. Αντιθέτως, όταν ο συντάκτης ενός άρθρου επιλέγει να ασχολείται με τις πατάτες ενός forum αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν έχει το κουράγιο να ασχοληθεί με τις πραγματικές καυτές πατάτες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος