Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το πρώτο ελληνικό χειροποίητο ημι-υποβρύχιο!

Πηγή : www.xirafi.gr

Το πρώτο ελληνικό χειροποίητο ημι-υποβρύχιο!Μια εντυπωσιακή και πρωτοφανή κατασκευή πραγματοποίησε ένας Δραμινός ευρεσιτέχνης και ενδέχεται να' ναι η μοναδική στον κόσμο υπό αυτή τη μορφή. Ο λόγος γίνεται για τον Στέφανο Χασιλίδη, ο οποίος τόλμησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και εμάς τους Δραμινούς υπερήφανους. Να πούμε πως την προηγούμενη Κυριακή η κατασκευή του έγινε και παγκοσμίως γνωστή, καθώς εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην εκπομπή «ΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ», όπου σε ζωντανή σύνδεση παρουσίασε την κατασκευή του, αφήνοντας δημοσιογράφους και παρουσιαστές εντυπωσιασμένους και έκπληκτους. Επισκεφθήκαμε τον κ. Χασιλίδη στο εργαστήριό του για να μας μιλήσει για το πρώτο χειροποίητο ημι-υποβρύχιο σκάφος στον κόσμο.

Αρχικά εξηγήστε μας κύριε Χασιλίδη τι είναι το ημι-υποβρύχιο;

Είναι ένα σκάφος που αποτελείται από δυο μέρη. Το ένα είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με συμπαγή παράθυρα, την κατάλληλη στεγανότητα και τον κατάλληλο εξοπλισμό, που δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να παρατηρούν τον βυθό κατά την διάρκεια της πλεύσης. Να τονίσουμε εδώ, πως δεν είναι υποβρύχιο, καθώς δεν έχει την δυνατότητα περεταίρω κατάδυσης, όμως σ’ ένα από τα επόμενα μοντέλα μας θα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Πως συντάχθηκε η ιδέα;

Σ’ ένα ταξίδι μου σε νησί με την οικογένειά μου και φίλους, συζητούσαμε τη χαρά των δυτών που απολαμβάνουν τον βυθό της θάλασσας, τα κοραλλιογενή ύφαλα και τα πολύχρωμα ψάρια. Σκεφτόμασταν πως θα μπορούσε ο καθένας να το απολαμβάνει αυτό, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση δυτών, τον εξοπλισμό και τα σχετικά. Έτσι ήρθε η ιδέα και το αποτέλεσμα το βλέπετε και μόνοι σας.

Κύριε Χασιλίδη, ιδέες «κατεβάζει» ο καθένας, αλλά λίγοι, έως ελάχιστοι τις πραγματοποιούν. Εσείς βλέπουμε ότι το όνειρό σας το κάνατε πραγματικότητα. Χρειάστηκαν πολλές θυσίες για την πραγματοποίησή του;

Δυόμιση χρόνια διήρκησε η διαδικασία της έμπνευσης της ιδέας μέχρι το τέλος της κατασκευής της. Οπότε φαντάζεστε τις θυσίες που έχω κάνει και τον χρόνο που έχω αφιερώσει για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, με πολύ αγάπη, μεράκι και στήριξη της οικογένειάς μου.

Διακρίνουμε και το όνομα του σκάφους, το οποίο είναι «Νηρηίδα», πώς και από πού το εμπνευστήκατε;

«Νηρηίδες», σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία μας, ήταν οι νύμφες της θάλασσας, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας. Ζούσαν μόνιμα στο παλάτι του πατέρα τους στον βυθό της θάλασσας σε χρυσούς θρόνους και αντιπροσώπευαν την απαράμιλλη ομορφιά. Αυτά ό,τι αφορά ιστορικά για να γνωρίζουμε την προέλευση του ονόματος.

Παρατηρήσαμε και το λογότυπο της εταιρείας σας. Μιλήστε μας γι’ αυτήν. Είναι νεοσύστατη;

Είναι μια νεοϊδρυθείσα καινοτόμα ναυπηγική εταιρεία, που πρεσβεύει ιδέες τολμηρών ανθρώπων και τις πραγματοποιεί. Εξειδικεύεται καθαρά σε κατασκευή ημιυποβρύχιων και υποβρύχιων κατασκευών.

Σε ποιους απευθύνεται η εταιρεία σας κύριε Χασιλίδη;

Το κατάστρωμα της Νηρηίδας με φωτοβολταϊκό πάρκο που παίζει τον ρόλο σκίαστρου!Απευθύνεται στις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που θέλουν να παρέχουν την δυνατότητα στους πελάτες, της παρατήρησης του φυσικού κάλλους του βυθού, αλλά και σαν ένα είδος διαφορετικής διασκέδασης. Βέβαια δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και τους ιδιώτες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα και είναι λάτρεις του βυθού. Επίσης, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, το συγκεκριμένο σκάφος να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Όπως για παράδειγμα, ο περιμετρικός έλεγχος των πλοίων στην είσοδο και έξοδο των λιμανιών κ.τ.λ.

Τέλος, θέλουμε να μας πείτε που εδρεύει η εταιρεία και πως μπορεί να επικοινωνήσει όποιος επιθυμεί μαζί σας;

Εδρεύει στην πόλη της Δράμας. Οι τρόποι επικοινωνίας είναι μέσω τηλεφώνου και fax : 25210 55466 και μέσω διαδικτύου με email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας, ότι μπορούν να μας επισκεφθούν και στη νέα ιστοσελίδα μας, όπου διαθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό : http://www.semisubmarineboat.com/#