Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΝΑΤΕΧ και ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2014

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ΝΑΤΕΧ και Ναυτικό Πανόραμα για πρώτη φορά μαζί.Κλείνει σήμερα (Δευτέρα 7 Απριλίου) τις πύλες της, στο γήπεδο Ξιφασκίας του Δυτικού Ελληνικού, η καθιερωμένη πλέον έκθεση "ΝΑΤΕΧ" για το ψάρεμα, την κατάδυση, το κυνήγι και το κάμπινγκ, η οποία για 28η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τις "Εκδόσεις Βαρβέρη". Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης ο διοργανωτής αποφάσισε να εντάξει για πρώτη φορά και την έκθεση "Ναυτικό Πανόραμα", με κύριο θέμα της τα σκάφη αναψυχής και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό, γενικότερα.

Ο Δημήτρης Ξύλινος ανάμεσα σε φουσκωτά της Callegari και κινητήρες Tohatsu.Σε μια εποχή, από κάθε άποψη δύσκολη, με πολλές, κατασκευαστικές κυρίως, εταιρείες να προσπαθούν να επιβιώσουν ή να πνέουν τα λοίσθια, το καταναλωτικό κοινό να στερείται ρευστού και να έχει κλειστεί στο καβούκι του, και με δεδομένο ότι το παραδοσιακό "Ναυτικό Σαλόνι των Αθηνών" δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η προσπάθεια διοργάνωσης μια ανοιξιάτικης ναυτικής έκθεσης,  η οποία να απευθύνεται σε εισαγωγείς και κατασκευαστές, φουσκωτών κυρίως, σκαφών, μοιάζει περισσότερο με πράξη ηρωϊσμού!

Το περίπτερο της Diverib. Σε έναν ενιαίο χώρο έκτασης 4.700 μ2, με ενιαίο εισιτήριο και με προβλεπόμενο αριθμό επισκεπτών, σύμφωνα με όσα μου είπε ο Δήμης Βαρβέρης, να υπερβαίνει τον αριθμό των 32.000 επισκεπτών της περσινής χρονιάς, η διπλή φετινή έκθεση πρέπει να θεωρηθεί επιτυχής. Συμβολικός πάντως ήταν ο αριθμός των εισαγωγέων και κατασκευαστών φουσκωτών σκαφών, με πρεσβευτές, από την πλευρά των πρώτων, τα σκάφη της "Zodiac" της "Callegari", της "Grand, τα tenders της "Yam" και της "Honwave" και τέλος τα σκάφη της "Selva" και της "Lomac".

Εντυπωσιακό το KFR+8 της KFR Ribs.Από πλευράς κατασκευαστών το "παρών" έδωσαν το open 6.90 και το καμπινάτο 9.59 της "Marvel", το εντυπωσιακό "KFR+8" της "KFR Ribs", τα "Ποσειδών" των Αφών Μπισκίνη, τα "Diverib", τα "Viper" του Σπύρου Κοτσάμπαση και τα συμβατικά της "Escape", ενώ συμβολική ήταν η συμμετοχή της "Mostro" με ένα σκάφος της στο περίπτερο της "Yamaha".

Σκάφη Selva, κινητήρες Yamaha και jet ski, πού αλλού; Στο περίπτερο της Μοτοδυναμικής.Κατά τα άλλα, τη μερίδα του λέοντος πήραν και αυτή τη χρονιά οι εταιρείες εισαγωγής και κατασκευής ειδών αλιείας, με τα καλάμια, τις καθετές, τα παραγάδια, τις συρτές και τα ψαροντούφεκα να έχουν τον πρώτο λόγο. Την εμφάνισή τους έκαναν και πρωτοποριακοί μέθοδοι αλιείας με παραγάδι, όπου τον ρόλο του ψαρά αναλαμβάνουν πλέον τηλεκατευθυνόμενες μινιατούρες ταχυπλόων σκαφών! Δεν έλειψαν βεβαίως οι εταιρείες εισαγωγής και κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού, καθώς και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα αλιείας και ναυσιπλοίας.

Όλους εμάς ενώνει η θάλασσα. Μακάρι...Αξίζει τέλος να αναφέρω ότι στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός κυνηγόσκυλλων, με τα συμπαθή τετράποδα να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τη στάση, την υπακοή και τις γνώσεις τους, ενώ σε ενιαίο χώρο, τον οποίο παραχώρησε αφιλοκερδώς ο διοργανωτής της έκθεσης, φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά οι Αθηναϊκοί σύλλογοι ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών του Ο.Φ.Σ.Ε., του "Ναυτίλου", του "Ιάσονα" και της "Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών". Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα καταλάβουν επιτέλους πως η Θάλασσα ενώνει, και όχι μόνο στα λόγια...

Σημ. : Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές δεδομένου ότι δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στο βίντεο.

Εξωλέμβιες Honda και φουσκωτά Honwave στο περίπτερο του Ηλία Βουλγαράκη. Φουσκωτά σκάφη Grand και εξωλέμβιες Mercury φαίνεται πως πάνε μαζί. Τα επαναστατικά flaps της Hydro Tab. Τα σκάφη της Marvel δεν έλειψαν ούτε από αυτή την έκθεση.
Οι Ηλίας και Γιώργος Καρράς έφεραν στην έκθεση αντί των Laser, δύο πολυεστερικές ξαπλώστρες! Το περίπτερο της εταιρείας Σακιώτη με ηλεκτρονικά, φουσκωτά σκάφη και, προσφάτως, λάμπες led. Στο περίπτερο του Γιώργου Παλαμάρα κυρίαρχη θέση είχαν τα φουσκωτά της Lomac και οι εξωλέμβιες της Yamaha. Τα φουσκωτά σκάφη Viper του Σπύρου Κοτσάμπαση.