Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αντί Χριστουγεννιάτικων ευχών, ας επαναπροσδιοριστούμε!

Ακούει ο Γερουλάνος;

Της Ρέας Βιτάλη. (πηγή : protagon.gr)

Ρέα Βιτάλη

Αγαπητέ Υπουργέ Πολιτισμού και Τουρισμού,

θα σας φέρω στη σκέψη μια εικόνα ενδεχομένως γνώριμη. Όταν γίνεται αυτοκινητιστικό δυστύχημα πολύς κόσμος μαζεύεται. Δεν είναι για να βοηθήσουν, αλλά πρωτίστως για να μάθουν τι έγινε. Να χαζέψουν θέαμα. Όταν είδα τόσο κόσμο στην ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης πήγε εκεί το μυαλό μου. Ένας από τους Υπουργούς και ‘σεις. Και μάλιστα στο πλέον νευραλγικό και ζωογόνο Υπουργείο για τις μέρες μας, που τα ταμεία, κρατικά και οικογενειακά έχουν στεγνώσει. Ταπί ενδεχομένως και τραγικά ψύχραιμοι. Mάλλον μαρμαρωμένοι.

Διάβασα σε δελτίο τύπου από το site του Υπουργείου σας μια συνέντευξή σας στα ΝΕΑ. Είχατε επιλέξει προφανώς τα πιο αβανταδόρικα αποσπάσματα. Δυο γραμμές για τον τουρισμό όπου εκφράζατε όχι μόνο τη χαρά σας για τα περσινά αποτελέσματα αλλά προτρέπατε να γίνει παράδειγμα ο τρόπος που ενεργήσατε και για τα άλλα Υπουργεία. Και μετά 10 γραμμές για την κριτική σας στην Κυβέρνηση, 12 για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Θα σας το πω ωμά. Έτσι που φτάσαμε στο πάτο, τουλάχιστον έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε λιτά, στεγνά, ξεκάθαρα. Χεστήκαμε για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είστε στο πιο νευραλγικό Υπουργείο για να σπάτε το μυαλό σας να λύσετε γρίφους Παπανδρεϊκούς. Δεν πληρώνεστε αδρά για να μας μιλάτε ως Πυθία για την επόμενη μέρα των κομμάτων. Και γι' αυτό χεστήκαμε.

Αναζητούμε μια επόμενη μέρα για τις ζωές μας. Για τη χώρα μας. Καθώς λιώσατε πρώτιστα, βιαστικά και αποτελεσματικά κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρηματική κίνηση και ανάσα έξω-κρατική προκειμένου να μην αγγίξετε την πελατεία σας, την οποία επίσης στην πορεία προδώσατε. Σπεύσατε να σώσετε ό,τι δεν σώνονταν και πνίξατε ό,τι άξιζε να σωθεί. Να σας το πω απλά. Αγναντεύατε το δυστύχημα. Πολύ καιρό! Η μόνη χαραμάδα που απόμεινε είναι του τουρισμού και αυτό όχι γιατί σκιστήκατε εσείς αλλά γιατί ακόμα αντιστέκεται και δεν ξεσκίζεται μια πανέμορφη παράξενη Πατρίδα. Δεν ξεσκίζεται μια αιώνια Ελλάδα.

Δεκέμβριος, Υπουργέ Γερουλάνε. Σε λίγους μήνες καλοκαίρι. Καλπάζει ο τουριστικός χρόνος. Δυο γραμμές για τον τουρισμό, δέκα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Είδα στο YouTube τον κύριο Peter Economides στην ομιλία του Rebranding Greece 16 Νοεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο «Αριστοτέλης» στη Θεσσαλονίκη. Ικετεύω τους αναγνώστες μας και εσάς να το δείτε. Καιρό τώρα νιώθω ότι στερούμαι «δικηγόρου». Κατηγορούμαι και επιδεικνύω μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία αξιοπρεπείας, εκβράζω την εντιμότητα και τη φιλοτιμία της ράτσας μου. Σκύβω το κεφάλι αλλά βράζω. Αναζητώ έναν άνθρωπο να «με συστήσει» στην ανθρωπότητα, στον πλανήτη όλον που με χτυπάει, που διαγράφει επιπόλαια την πορεία μου. Αναζητώ πρώτιστα να αυτοπροσδιοριστώ. Εγώ και μόνο εγώ έχω την ευθύνη του αυτοπροσδιορισμού μου. Οφείλω να βρω τη χαμένη μου ταυτότητα. Πού στέκομαι; Πώς ορίζομαι; Δεν θα με βοηθήσουν στη διαδρομή οι πολιτικοί. Αποκλείεται να αναλάβουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση άνθρωποι που θεώρησαν λογικό να αλλάξουν 14 φορές λογότυπο και 16 φορές καμπάνια ο ΕΟΤ. Πολλά τα λεφτά! (Πόσα λογότυπα άλλαξε η Coca Cola στην ιστορία της;) Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χτυπούσε το χέρι για να μπω στην Ευρώπη και έλεγε ότι δεν μπορεί να είναι η Γερμανία που αιματοκύλησε δυo φορές την ιστορία και να λείπει η Ελλάδα. Είχα δικηγόρο. Χρόνια πριν. Τώρα;

Είδα στο YouTube τον κ. Peter Economides και φτερούγισε η ψυχή μου. Βούρκωσα. Βρήκα τον άνθρωπό μου! Άνοιξε το μυαλό μου. Χαμογέλασα. Είπα υπάρχει ελπίς. Rebranding, αυτό χρειάζομαι επειγόντως. Αναρωτιέμαι αν είδατε αυτή την ομιλία. Τι σκέφτεστε σχετικά. Τι κάνατε; Θα εμείνετε στο ψέμα της παρηγοριάς ότι σκίσαμε τουριστικά πέρσι. Επειδή καταναλώσαμε βουλιμικά τ' αποφάγια των άλλων εξ αντανακλάσεως; Επειδή ανοίξαμε τα σαλόνια μιας πολύτιμης χώρας για να υποδεχτούμε τους έχοντες «τρεις κι εξήντα»; Και μάλιστα φροντίσαμε ακόμα κι' αυτούς να τους πάρουμε στο κυνήγι να έχουν να θυμούνται; Tα ξεχάσατε; Πόσα ψέματα ακόμα να καταναλώσουμε ως «παιδάκια»; Μήπως ήρθε η ώρα να μεγαλώσουμε όλοι;

Δεκέμβριος, Υπουργέ Γερουλάνε! Πληρώνεστε για μια συγκεκριμένη δουλειά. Ο ξενοδοχειακός χρόνος καλπάζει. Δεν με νοιάζει η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Αναζητώ συγκεκριμένα  να μου πεις τι έπραξες αφού άκουσες προσεκτικά την ομιλία του κ. Οικονομίδη; Τον συνάντησες; Ζήτησες τις συμβουλές του; Θα χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις του; Περιμένω. Απελπισμένη. Απελπισμένοι! Ξύπνα!

Τι στέκεσαι πάνω από το δυστύχημα; Και μάλιστα δηλώνοντας ικανοποιημένος.

Το "Rib and Sea" και ο εκδότης του σας εύχονται τα καλύτερα για το 2012.

Ό,τι επιθυμούμε, ας το πάθουμε!