Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«Και να αδερφέ μου που [δεν] μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά, [δεν] καταλαβαινόμαστε».

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

dinoume[Τελικά θα μας σώσει (;) η παράγκα].

Δικηγορών επί δεκαετίες και κατέχων μεταπτυχιακόν  εξ Εσπερίας, άμα δε έχων διαβάσει ή μελετήσει χιλιάδες βιβλίων νομικών τε και μη, αλλά και εφημερίδες πάσης αποχρώσεως και συμφέροντος, προσπαθώ να καταλάβω γιατί πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, όπως προσπαθούσα να καταλάβω εκείνο το ακαταλαβίστικο success story.  

Συμφώνησαν στις Πρέσπες ότι ο βόρειοι γείτονές μας θα αποκαλούνται Μακεδόνες, επειδή έτσι γουστάρουν και δεν είναι δυνατόν εμείς οι διεθνιστές να τους χαλάσουμε το γούστο που τυχαίνει να σιγοντάρουν και οι ΗΠΑ. Αλλά ο Πρόεδρος των γειτόνων αρνείται να υπογράψει την προδοτική για τη χώρα μας συμφωνία, επειδή, λέει, δεν είναι καλή για τη χώρα του. Ο πρωθυπουργός τής χώρας του απειλεί να τον καθαιρέσει και ο Πρόεδρας του λέει να το κάνει άμα κοτάει.  Κι΄ έχει ο Πρόεδρας έναν υποστηρικτή από τη δική μας μεριά, τον Χάνο Κλασμένο, ο οποίος είπε ότι θα συγκυβερνά με τον Αλαίκσοι, ο οποίος είναι καθαρός και μη διαπλεκόμενος, μέχρι να σβήσει ο ήλιος, αλλά τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την ψηφίσει, επειδή είναι εθνικώς επιζήμια και ότι θα απαιτήσει να κυρωθεί η συμφωνία, την οποίαν αυτός θα καταψηφίσει, με 180 ψήφους στη Βουλή.

Συνελόντι ειπείν ο τεράστιος αυτός  πωλητικός φωνάζει «Βάστα Ιβανώφ», όπως έκαναν οι μαυραγορίτες στην Κατοχή που εύχονταν να μην ηττηθεί ο Ρόμμελ [«Βάστα Ρόμμελ»], ώστε να συνεχίζεται η γερμανική Κατοχή και αυτοί να απομυζούν τον ταλαίπωρο λαό που λιμοκτονούσε στους δρόμους. Μιλάμε για τόσο μεγάλο πατριώτη που συγκυβερνά με αυτόν που υπέγραψε συμφωνία, με την οποίαν αυτός δεν συμφωνεί και περιμένει από τους άλλους να μην κυρώσουν τη συμφωνία που υπέγραψε ο συγκυβερνήτης, ώστε να μη βρεθεί αυτός στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει  τη συμφωνία και χάσει την καρέκλα.

Ακολούθως [τυχαίο αυτό το «ακολούθως»;] οι δανειστές μας «εδέησαν» να επιμηκύνουν την αποπληρωμή του χρέους μας, ώστε να μας έρχεται ολιγότερο βαρύ στα επόμενα 10 χρόνια και ο Αλαίκσοις θριαμβολογεί που το χρέος μας είναι βιώσιμο, δηλαδή ότι είμαστε σε θέση να το αποπληρώσουμε. Κάπως έτσι κάνουν και οι τράπεζες ρυθμίσεις στα δάνεια των πολιτών που λόγω Μνημονίων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου ή πληρωμή μόνον τόκου για 1-2 χρόνια και μετά ο δανειολήπτης ξανά τραβά την ανηφόρα*.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2012 έγινε το περίφημο PSI, με το οποίο μειώθηκε το χρέος κατά 106 δισ. και γονάτισαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες [να μην ξεχνάμε τον πολύ Προβόπουλο που μετέτρεψε αυθαιρέτως διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων σε ομόλογα, τα οποία στη συνέχει κουρεύτηκαν]. Δηλαδή το χρέος από 300 δισ. περίπου πήγε στα 200 δισ. Παρά ταύτα, το χρέος είναι σήμερα 320 δισ. περίπου και αυξάνει διαρκώς ως ποσοστό του ΑΕΠ, επειδή το μεν ΑΕΠ συρρικνώνεται, το δε χρέος αυξάνει. Και η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού μας συνεχίζεται ακάθεκτη, ενώ η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Ελληνικού βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά.  Από την άλλη βάζουμε επί τέλους τάξη στο άναρχο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. Αυτά ποιος μπορεί να μου τα εξηγήσει; Διότι εγώ, ως μη οικονομολόγος, έχω μάθει το μάθημά μου από τον ΓΑΠ και τον Σαμαρά που διακήρυσσαν με πολύ απλά και κατανοητά λόγια:

«Αν μειώσω τους μισθούς και τις συντάξεις, θα μειωθεί η κατανάλωση, αν μειωθεί η κατανάλωση, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, και τότε θα έλθει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης». Η μείωση της κατανάλωσης είναι γεγονός, πράγμα που οδήγησε σε μείωση των φορολογικών εσόδων, πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση της φορολογίας και νέα μείωση συντάξεων και μισθών, ήτοι σε φαύλο κύκλο. Δεν έχω την απαίτηση να καταλάβει τούτο το πράγμα ο Πολάκης, αλλά ο Σταθάκης; ο Τσακαλώτος; ο Χουλιαράκης; ο Χαρίτσης; ο Δραγασάκης;

Το αρθρίδιο τούτο εμπνεύσθηκα από την είδηση ότι ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ καταφέρθηκαν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναπτερώθηκε το ηθικό μου. Αν αυτοί οι δύο σύλλογοι συνεχίσουν να βάλλουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλαίκσοις και ο Χάνος θα θορυβηθούν. Εκατομμύρια ψηφαλάκια είναι αυτά. Κι’ αν πει ο Τσουκαλάς προεκλογικώς «μαύρο στους προδότες», το ματς τελείωσε από τα αποδυτήρια. Λέτε να βγει και κάτι καλό από την παράγκα του ποδοσφαίρου; Λέτε να είναι αυτός ο από μηχανής Θεός που θα στείλει στα σπίτια του τούτο το συνονθύλευμα πωλητικής και αριστερής μάσας; Είθε!

Σώτος  - πολίτης του πλανήτη, όπως ο κ. Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

*- https://averoph.wordpress.com/2018/06/24/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82/

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/780167/gnomi-duo-xronia-meta-to-psi