Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οικονομία των παθών χωρίς Ανάσταση...

Του Κώστα Στούπα.

kostas.stoupasΑν η οικονομία εκινείτο προς την κατάσταση μιας βιώσιμης ανάπτυξης θα παρατηρούνταν μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Τίποτα τέτοιο δεν παρατηρείται...

Αντιθέτως, αυτό που παρατηρείται είναι η αύξηση της στρατιάς των οικονομικά "αιχμαλώτων” Ελλήνων καθώς και των οικονομικών "λιποτακτών” που απομακρύνονται από τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων εσόδων το 2017 οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ξεπέρασαν τα 1,7 εκατ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει έως 500 ευρώ.

Για τι βάθους χρεοκοπία μιλάμε όταν 500 χιλ. νοικοκυριά χρωστούν έως 10 ευρώ και δεν μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή ή οι προοπτικές των οικονομικών τους είναι τέτοιες που αδιαφορούν για την τακτοποίηση γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν;

Περί τους 40 χιλ. οφειλέτες, περίπου το 1% του συνόλου, έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 100 χιλ. και όλοι μαζί αθροίζουν το 89,2% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το 87,7% των οφειλετών προς την εφορία, δηλαδή πάνω από 3,5 εκατ. οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Ο μισός οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι "αιχμάλωτος” για λιγότερο από 5 χιλ. ευρώ.

Ποια συμπεράσματα βγάζουν αυτοί οι αριθμοί;

Ένα βασικό συμπέρασμα είναι πως οι μισοί Έλληνες που χρωστάνε έως 5.000 ευρώ δεν ανησυχούν πως θα τους κατασχέσουν τον τραπεζικό λογαριασμό είτε γιατί δεν έχουν κανένα υπόλοιπο, είτε γιατί ό,τι εισοδήματα αποκτούν τα αποκτούν κάτω από ραντάρ της εφορίας και των τραπεζών.

Δηλαδή, έχουν βυθιστεί στην παραοικονομία και τα "μαύρα”...

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί περί τους 37 νέους φόρους με στόχο 12 επιπλέον δισ. ευρώ. Το 2016 το κράτος είχε 54,1 δισ. ευρώ έσοδα έναντι 51,3 δισ. το 2014 και 55,3 δισ. ευρώ το 2009.

Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει με το να στείλει ένας στρατηγός μερικές μεραρχίες στον άλλο κόσμο προκειμένου να ελέγξει ένα σύνταγμα.

Η μεγαλύτερη κατηγορία ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αυτή της επιβολής προστίμων που αφορά κυρίως επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών είναι αυτή του ΦΠΑ. Ο απλήρωτος ΦΠΑ ανερχόταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς στα 21,63 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 21,8% των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Η σημασία των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΦΠΑ έγκειται στο ό,τι επί της ουσίας σημαίνει διακράτηση ξένων χρημάτων. Το μέγεθος της κατηγορίας αυτή καταδεικνύει το μέγεθος των "μελλοθάνατων” επιχειρήσεων και επαγγελματιών που φυτοζωούν εκποιώντας προϊόντα και υπηρεσίες.

Βουτιά στις προσδοκίες...

Προς επιβεβαίωση των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία συνδράμουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ για τις διακυμάνσεις του κλίματος των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Μάρτιο που πέρασε...

Ο περασμένος μήνας καταγράφει ισχυρή μείωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες.

deiktesΟ Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διακόπτει τον Μάρτιο την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 99,8 (από 104,3) μονάδες.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο.

Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα.

Κατά την έρευνα: "Η συνολική τάση του δείκτη αντανακλά μια διόρθωση των, ίσως υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες από την πλευρά των επιχειρήσεων."

Τόσο το χρηματιστήριο όσο και οι τραπεζικές μετοχές προεξοφλούν εδώ και μήνες το αδιέξοδο προς το οποίο κινείται η οικονομία.

Πηγή : http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3284176/oikonomia-ton-pathon-xoris-anastasi