Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μακεδονία: σχόλιο πρώτο και τελευταίο.

istoriki.makedoniaΠρέπει σήμερα να πούμε δυό κουβέντες λογικές κι αληθινές, κι όποιος θέλει να καταλάβει ας καταλάβει. Όποιος δεν καταλάβει δεν θάναι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή δεν θέλει. Κι αυτός δεν θα καταλάβει ποτέ. Το software του δεν περιλαμβάνει αυτή την ρύθμιση.

Αλήθεια πρώτη και αδιαπραγμάτευτη: Η γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία των αρχαίων χρόνων και της ρωμαϊκής κατοχής δεν είναι μόνον αυτή που βρίσκεται σήμερα μέσα στα σύνορα της Ελλάδας. Είναι η μισή. Κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο. Η υπόλοιπη περιέχεται κατά τα τρία τέταρτά της περίπου μέσα στα σύνορα του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, και το υπόλοιπο στην Βουλγαρία. Άρα την ιστορικά γεωγραφική Μακεδονία δεν κατοικούμε μόνον εμείς οι έλληνες, αλλά και οι σκοπιανοί, και ορισμένοι βούλγαροι.

Ερώτημα πρώτο: Άρα είναι όλοι αυτοί μακεδόνες; Όχι. Οι αρχαίοι μακεδόνες, αυτοί που όλοι σήμερα θέλουν να καπηλευτούν, ήταν κατά το φύλο έλληνες. Αυτοί που σήμερα κατοικούν στην μακεδονία που δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια είναι κατά το φύλο σλάβοι, και μάλιστα και κατά την δική τους ομολογία. Τώρα, αν θέλουν να ονομάζονται μακεδόνες επειδή κατοικούν κάποιο σημείο της αρχαίας γεωγραφικά Μακεδονίας, αυτό δεν τους κάνει μακεδόνες περισσότερο απ' ό,τι κάνει πελοποννήσιους τους πακιστανούς εργάτες της φράουλας, ή τους αλβανούς εργάτες της ελιάς.

Απ' την άλλη βέβαια αν αυτοί οι πακιστανοί και αλβανοί και οι απόγονοί τους παραμείνουν και  κατοικήσουν επί χίλια χρόνια στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη, ή στην Θεσσαλία, θα θεωρούν τους εαυτούς τους πελοποννήσιους, κρήτες ή θεσσαλούς. Και ίσως και νάναι. Δεν θα είναι όμως κατά το φύλο. Θα είναι μόνον ως μόνιμοι κάτοικοι. Κατά τον γεωγραφικό τους προσδιορισμό. Στην ουσία θα είναι πακιστανοί κάτοικοι Πελοποννήσου, δηλαδή πακιστανοί πελοποννήσιοι, ή αλβανοί κάτοικοι Κρήτης, δηλαδή αλβανοί κρήτες. Μπερδεμένα πράγματα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα Σκόπια. Οι πρόγονοι των κατοίκων τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σ' αυτή την περιοχή της Μακεδονίας χίλια (ή περίπου) χρόνια πριν. Πλέον θεωρούν τους εαυτούς τους μακεδόνες και - γεωγραφικά - έχουν δίκιο. Αλλά ως εκεί. Απ΄ το να είσαι μακεδόνας σαν κάτοικος κάποιου κομματιού της αρχαίας μακεδονίας, ως το να θεωρείς τον εαυτό σου απόγονο των αρχαίων μακεδόνων και νάχεις βλέψεις (αλυτρωτικές που κάποιοι εμφύτευσαν για δικό τους όφελος) για "ενοποίηση" όλης της γεωγραφικά αρχαίας Μακεδονίας, ανήκει στην σφαίρα του παραλόγου, της παράνοιας, και βεβαίως στην σφαίρα της διεθνούς διπλωματίας της Παγκοσμιοποίησης όπως σήμερα εκφράζεται απ' τους δύο μεγάλους πόλους της, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή "Ένωση".

Όμως έχουν δικαίωμα να ονομάζουν το κράτος τους κάπως. Και αυτό το κάπως θέλουν να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα αναφέρεται στην γη όπου κατοικούν. Εμείς πάλι δεν θέλουμε, γιατί η γή που κατοικούν είναι πράγματι κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας. Κι επειδή οι αρχαίοι μακεδόνες ήταν έλληνες εμείς θεωρούμε πως ό,τι έχει σχέση με Μακεδονία είναι ή πρέπει να είναι μόνον ελληνικό. Ξανά μπερδεμένα πράγματα.

Ερώτημα δεύτερο: Έχουμε εμείς δικαίωμα να απαγορεύσουμε στους σκοπιανούς να ονομάζουν την χώρα τους με κάποιον όρο που θα τους προσδιορίζει γεωγραφικά; Και πάλι όχι. Βλέπετε όλες οι ονομασίες όλων των κρατών της γής είναι στην ουσία γεωγραφικοί προσδιορισμοί. Λέμε "Γαλλία" και εννοούμε γεωγραφικά τον χώρο που κατοικούν οι κάτοικοί της. Το ίδιο και για την Γερμανία. Το ίδιο και για την Ινδία, και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει χώρα στην γη με όνομα κάποια έννοια, όπως "ελευθερία" ή "γαλήνη", ή "περηφάνια". Όλες οι ονομασίες είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί.

Συμπέρασμα: Το πιό σώφρον που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι όχι να θέλουμε να απαγορεύσουμε στο κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που να περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας, αλλά να επιμείνουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό αυτόν να συνοδεύει και ένας άλλος που να δηλώνει και το φύλο των κατοίκων, για αποφυγή κάθε "παρεξήγησης" και αλυτρωτικής βλέψης στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι "Σλαβική Μακεδονία", "Σλαβομακεδονία", ή κάτι τέτοιο.

Αυτά λένε η λογική και η αλήθεια κατά την γνώμη του blog. Τα άλλα είναι παιχνίδια για (ακρο)δεξιούς στρατό@αυλους φασίστες, και για αριστερούς σταλινικούς (επίσης φασίστες).

Σημείωση: Ο χάρτης στην φωτογραφία, που είναι ο καλύτερος που το blog βρήκε για να φανεί αυτό που πρέπει να φανεί, έχει κατά την γνώμη του blog ένα σημαντικό λάθος: απεικονίζει με χοντρή μαύρη συνεχόμενη γραμμή την "γεωγραφική Μακεδονία", και με χοντρή μπλέ συνεχόμενη γραμμή την "ιστορική Μακεδονία". Αυτές οι δυό γραμμές και οι δύο έννοιες έπρεπε να συμπίπτουν.

Υ.Γ. Το προχθεσινό συλλαλητήριο ήταν χρήσιμο με την ίδια έννοια που έχουν οι ασκήσεις στο φροντιστήριο πριν το μεγάλο διαγώνισμα: πρέπει ο λαός να ξαναθυμηθεί πώς είναι να βγαίνει στο πεζοδρόμιο, να διεκδικεί, να παλεύει για ό,τι θεωρεί σωστό και ωφέλιμο για τον ίδιο. Και πάντως ήταν πιό χρήσιμο απ΄τα σχόλια του καναπέ, κι απ' την επανάσταση του πληκτρολογίου.

Υ.Γ. 2  Το blog δεν σκοπεύει να ανοίξει κουβέντα. Αυτά πιστεύει, αυτά λέει. Τα σχόλια όμως θα παραμείνουν ανοιχτά για οποιοδήποτε καλοπροαίρετο και ευγενικό χωρίς χαρακτηρισμούς σχόλιο. Τα υπόλοιπα θα διαγράφονται κατά τον φασιστικό αλλά και σταλινικό τρόπο.

Πηγή : https://mandatoforos.blogspot.gr/2018/01/blog-post_23.html