Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Έχουμε Ελεγκτικό Συνέδριο, ή μήπως όχι;

Του Άγη Βερούτη.

Οι καθαρίστριες πήραν μετάθεση σε προσωποπαγείς θέσεις, από τις σκάλες και την είσοδο του ΥΠΟΙΚ στις Γραμματείες των Δικαστηρίων στην Ευελπίδων.

Το μεγάλο πάρτι όμως γίνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τί πάρτι; Όργιο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι εκείνος ο οργανισμός του κράτους ο οποίος εκτελεί χρέη εσωτερικού ελέγχου για όλες τις υπηρεσίες οι οποίες ξοδεύουν χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του κράτους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκλήθη προ λίγων εβδομάδων να εκτελέσει τον έλεγχο των οφειλών των ΟΤΑ προς την ιδιωτική οικονομία, στα πλαίσια της τελευταίας αξιολόγησης από την Τρόικα η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή.

Η Τρόικα ήθελε να βάλει να κάνουν τον έλεγχο διεθνείς εταιρείες ορκωτών λογιστών. Όμως η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη χρήση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να περάσει τις οφειλές που εκείνη ήθελε. Και όπως εκείνη ήθελε. Η πρόφαση ήταν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να γίνει διεθνής διαγωνισμός για να προσληφθούν οι ορκωτοί και να γίνει ο έλεγχος εγκαίρως.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να λειτουργήσει συνεπικουρικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο ο αντίστοιχος οργανισμός των Κυπρίων αδελφών μας. Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Εδώ και χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται κάτω από στενό μαρκάρισμα από την εκτελεστική εξουσία.

Με αφορμή την "κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων” ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων του ΟΣΕ μετακινήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο αρχικά με την πρόφαση ότι θα βρισκόταν εκεί ως υποστηρικτικό προσωπικό των ελεγκτών που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι οποίοι απαραιτήτως διαθέτουν προϋπηρεσία πολλών ετών ως ορκωτοί ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή η αρχική πρόφαση πολύ σύντομα απεκαλύφθη ότι ήταν κάτι σαν "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”.

Όχι μόνο μονιμοποιήθηκαν οι υπάλληλοι των τρένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και σε αντίθεση με κάθε λογική, καταστρατηγήθηκε ο Θεσμικός ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς στους μετατεθειμένους του ΟΣΕ τώρα περνάνε κρίσεις ώστε να αναγνωριστεί ως σχετική η προϋπηρεσία τους στα τρένα, με αποτέλεσμα να είναι προϊστάμενοι των Ελεγκτών των οποίων η προϋπηρεσία δεκαετιών στον ιδιωτικό τομέα ως ορκωτοί ελεγκτές δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το ΑΣΕΠ, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση τους.

Ζούμε στη χώρα που πήρε Μηχανοδηγούς και Ελεγκτές Εισιτηρίων του ΟΣΕ, και τους διόρισε Δικαστές (δικαστικούς υπαλλήλους για την ακρίβεια, επειδή κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν) στο Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς εξετάσεις ή σχετική αξιολόγηση, αναγνωρίζοντας τους και τις δεκαετίες προϋπηρεσίας στα γκισέ ώστε σε λίγο να είναι προϊστάμενοι των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ελεγκτών, που είναι Ορκωτοί Λογιστές!

Έτσι, προϊστάμενοι στο Ελεγκτικό έργο προστασίας των φορολογούμενων από κάθε είδους λαμόγια που σφετερίζονται δημόσιο χρήμα, θα βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τί είναι το διπλογραφικό σύστημα, δεν γνωρίζουν λογιστικά, δεν γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία και πώς πρέπει να ερμηνεύεται ελεγκτικά, και τελικά βρίσκονται στη θέση τους μόνον χάρη στο κλείσιμο του ματιού της εκτελεστικής εξουσίας. Ξέρουν βέβαια να κόβουν εισιτήρια!

Αυτοί οι άνθρωποι θα υπογράφουν το φύλλο ελέγχου που θα τους φέρει ο υφιστάμενός τους επιστήμων ελεγκτής, και αν δεν τους "αρέσει” κάτι θα το κρατήσουν ή θα το αλλάξουν κατά το δοκούν. Και ξέρουν και ποιός τους έβαλε στις θέσεις αυτές, στις οποίες για να περάσει κάποιος τις εξετάσεις ελεγκτών του ΑΣΕΠ θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο υψηλότερο 1% των Ελλήνων από πλευράς αντιληπτικής ικανότητας, γνώσεων και ελεγκτικής εμπειρίας!

Κι έτσι θα μπλοκάρουν τους πραγματικούς Ελεγκτές/Δικαστές με άσχετους (χωρίς σχετικά πτυχία ή τις απαραίτητες εξετάσεις) να παριστάνουν τους προϊσταμένους, μάλιστα διορισμένους με κομματικά κριτήρια από την τωρινή κυβέρνηση.

Κατεδαφίζουν τον βασικότερο πυλώνα ελέγχου των δημοσίων οικονομικών από την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία της χώρας και την κάνουν εξαρτημένη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν και να βάζουν το χέρι στο βάζο με το μέλι [ως τον αγκώνα] χωρίς κίνδυνο να τους τσακώσει κανείς!

Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει από εκείνους που καταστρατηγούν τους ελεγκτικούς θεσμούς ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας. Εξουσία χωρίς έλεγχο δεν είναι δημοκρατική.

Η χώρα σύντομα δεν θα έχει αξιόπιστο Ελεγκτικό Συνέδριο, ή τουλάχιστον που να περνάει το τεστ του γέλιου.

Αλήθεια τί έγινε με εκείνες τις υποθέσεις των απολυθέντων από τον Κυριάκο, λαμόγιων  δημοσίων υπαλλήλων που είχαν πιαστεί να κλέβουν τις υπηρεσίες τους, τελικά;

Απ’ όσο θυμάμαι τους ξαναπροσέλαβε με ντόρο η λαοπρόβλητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πού να τους τοποθέτησε άραγε;

Πηγή : http://www.capital.gr/arthra/3261169/exoume-elegktiko-sunedrio-i-mipos-oxi