Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δεν μεταβιβάζεται το franchise ρε!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

franchiseΕίσαι π.χ. μικρός επιχειρηματίας και η μεγάλη αλυσσίδα εστίασης με το brand name  «NEW DEMOCRACY» [ΣΗΜ: την ιδέα μού έδωσε ο Βερναρδάκης που μίλησε πέρυσι για «brand name ΣΥΡΙΖΑ»] σου επιτρέπει να ανοίξεις μαγαζί σε κάποια περιφέρεια, όχι απαραιτήτως εκλογική.

Μετά από χρόνια προσφοράς στο καταναλωτικό κοινό με τα μελομακάρονά σου, τους καφέδες σου και τα λοιπά καλούδια, αποφασίζεις να αποσυρθείς από την ενεργό δράση και να παραδώσεις το μαγαζί στον γιο σου.  Βγαίνεις και το διατυμπανίζεις στην πελατεία σου, ώστε να γνωρίζει αυτή ότι στο εξής θα είναι ο γιος σου που θα προσφέρει το καλό το πράμα, ώστε να μη λακίσει προς άλλο ζαχαροπλαστείο. Και τότε βγαίνει ο CEO της αλυσσίδας και σου λέει «γιοκ», διότι δεν τον ρώτησες προηγουμένως, ώστε να συναινέσει. Πώς βγαίνεις και λες ότι την πελατεία σου θα την πάρει ο γιος σου, ενώ ο CEO μπορεί να έχει έτοιμο κάποιο άλλο παλληκάρι για την πελατεία σου, επειδή εσένα δεν σε γουστάρει ή γνωρίζει ότι δεν τραβάς άλλο και το μαγαζί σου θέλει ανανέωση με νέα πρόσωπα; Άσε που ο CEO απεχθάνεται την οικογενειοκρατία, καθότι αυτοδημιούργητος. Ο μπαμπάς του δεν διετέλεσε CEO της αλυσσίδας, ούτε η αδελφή του Γενική Διευθύντρια, ούτε ο ανεψιός του επιθεωρητής των franchisees  μεγάλης περιφέρειας.

Βέβαια, ίσως έχεις και ένα χάντικαπ που λένε οι μορφωμένοι. Είχες εκλεγεί το 1974, τότε που ο ιδρυτής και μέγιστος CEO της αλυσσίδας έστησε 220 franchisees εκστομίσας από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης το περίφημο: «Αν δεν μου δώσετε την πλειοψηφία, τότε γιατί με φέρατε;». Είχε μόλις έλθει από το Παρίσι, όπου είχε παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στα μαγειρεία της Πόλης του Φωτός που προσφέρουν τερψιγλωσσολαρύγγια πρώτης. Θυμάμαι ότι ακούγοντάς τον παρατήρησα πως κάποιο λάθος πρέπει να είχε κάνει. Το σωστό ήταν  «γιατί με φέρανε» και όχι «με φέρατε». Αλλά ποιός έδινε τότε σημασία, αφού όλοι διψάγαμε για Perrier.   

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η πωλητική ζωή απαιτεί αλλαγές. Δεν μπορείς να φέρεις αλλαγή στο μαγαζί, αν δεν λέγεσαι Παπανδρέου, Καραμανλής,  Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης κ.ο.κ. Για δες γύρω σου πόσοι ζαχαροπλάστες πήραν το μαγαζί από τον πατέρα τους και διέπρεψαν.          

Αντιγράφω από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της 29.01.2015 ρεπορτάζ για τη σύνθεση της Βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές της 25.01.2015:

Ν.Δ.

«Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), πρώην σύζυγος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Β' Αθηνών), γιος του παλαιού υπουργού της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Η οικογένεια εκπροσωπείται περισσότερα από 100 χρόνια στην ελληνική Βουλή.
Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), μακρινός ανιψιός των παλαιών βουλευτών της ΕΡΕ και της ΝΔ, Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη.
Χρίστος Δήμας (Κορινθίας) γιος του αντιπροέδρου της ΝΔ παλαιού Επιτρόπου της ΕΕ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα.
Κώστας Καραμανλής του Αλέξανδρου (Α' Θεσσαλονίκης) ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (Σερρών), ξάδερφος του Κώστα Καραμανλή και ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανίας), ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είναι γιος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Καραγκούνη.
Όλγα Κεφαλογιάννη (Α' Αθηνών) η τέως υπουργός Τουρισμού είναι κόρη του ιστορικού στελέχους και πρώην υπουργού της ΝΔ, Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου) ανιψιός του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης (Β' Αθηνών), γόνος παλαιότατης πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ, Ιωάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Βασίλη Μεϊμαράκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης (Β' Αθηνών), γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος είναι ανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ντόρα Μπακογιάννη (Α' Αθηνών), κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και χήρα του δολοφονηθέντα βουλευτή από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη.
Ευάγγελος Μπασιάκος, (Βοιωτίας), γιος του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ, Αριστείδη Μπασιάκου.
Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), ανιψιός του παλαιού βουλευτή του νομού, Γιώργου Παναγιωτόπουλου.
Σίμος Κεδίκογλου (Ευβοίας), γιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου.
Αντώνης Σαμαράς (Μεσσηνίας), ανιψιός του βουλευτή της ΕΡΕ, Γιώργου Σαμαρά και εγγονός του παλαιού υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα.
Κώστας Σκρέκας (Τρικάλων), γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Σκρέκα.

ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Κατριβάνου (Β' Αθηνών), ανιψιά του παλαιού βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού της κυβέρνησης Ζολώτα, Θεόδωρου Κατριβάνου.
Χαρά Καφαντάρη (Β΄Αθηνών), συγγενής του παλαιού πρωθυπουργού Γιώργου Καφαντάρη και ξαδέρφη της πρώην βουλευτού του ΚΚΕ, Λίλας Καφαντάρη.
Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α' Αθηνών), κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Στάθης Παναγούλης (Β' Αθηνών), αδελφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας και μετέπειτα βουλευτή της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Αλέκου Παναγούλη.
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), εγγονός του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν παλαιού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και ανιψιός του Ζεϊμπέκ Τζελάλ πρώην βουλευτή της ΝΔ.

To Ποτάμι

Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β' Αθηνών), ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας), γόνος παλαιάς πολιτικής οικογένειας, γιος του παλαιού υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ασημάκη Φωτήλα.
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών), ανιψιός του πρώην βουλευτή της Πολιτικής Άνοιξης, Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου.

ΚΚΕ

Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας), γιος του αείμνηστου στελέχους του ΚΚΕ και Δημάρχου Λαρισαίων επί 14 χρόνια, Αριστείδη Λαμπρούλη.
Διαμάντω Μανωλάκου (Α' Πειραιώς), σύζυγος του στελέχους και παλαιού βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Γόντικα.

ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γεννηματά (Β' Αθηνών), κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αναμορφωτή του συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά.»

Συμπληρώνω με Λεβέντη που εξελέγη την 20.09.2015 μαζί με τον προγονό του Γεωργιάδη.

Υ.Γ. Αναμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη της προσφοράς τού CEO της «mini market ANEL» να ενταχθεί ο υιός Τραγάκης στους franchisees της εν λόγω αλυσσίδας που προσφέρει πρώτης ποιότητος σανό.